Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отопление - Радиатори

Публикувано от Geto 
Re: Отопление - Радиатори
12-01-2011 - 22:03:36
Благодаря Ивел за отзивчивоста и поканата. За съжаление далеко съм от Банкя чак през 3 морета. По къщата тепърва ми престои още много работа и за това все още е в мечтите ми. Отоплителната инсталация, като котле и система са ми все още неизвестни и вероятно това ще е последното което ще монтирам. За сега съм се спрял на котел на дърва, а ако прокарат природен газ още по-добре. Инак докато съм тук гледам малко по малко да си набавям неща които ми се виждат хубави и по-еФтини от колкото бих ги намерил в България. Едно време аз също имах чугунени в апартамента, но нямат нищо общо с тези за които говоря. Ето как изглеждат: [compare.ebay.com]
Сега, освен цената и дизайна за мен има голямо значение и ефективноста. Та въпросът ми е сравнявайки алуминиев, панелен и чугунен радиатор без оглед на цената кой от тях би работил по-ефективно? Не знам правилно ли се изразявам.
Е това е. Благодаря Ивел.*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Отопление - Радиатори
12-01-2011 - 23:51:29
На тория има съществена разлика в показателите на трите материала.
[www.engineersedge.com]

На практика обаче...с алуминия няма да усетиш такава разлика,която да оправдава тройната му и четворна цена в сравнение с панелния или чугунения.За това радиатор се купува такъв,какъвто изпадне на далавера.
Re: Отопление - Радиатори
13-01-2011 - 00:25:21
0Благодаря Салвадор, мисля че те разбрах. И аз така си мислех*drunk*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Отопление - Радиатори
13-01-2011 - 08:06:19
Е тогава аз бих те посъветвал да се спреш на панелните, оптимална цена, качество, дизайн и комплектация по сравнение с другите и не се напрягай да ги влачиш чак от Канада, по-добре докарай някой дизелен пикап, ще ти трябва при довършването на къщата и мебелировката. Тук ги има на пазара, радиаторите де за тях нали говорехме, а можеш да излезеш направо на вносителя както направих аз на най-тънката цена да ги вземеш. За котлето забрави за газта, карай си на дРъва, както тук ги наричат месните. Няма да правиш компромис със съвеста си по-повод дали да ти е топло или да се бъркаш дълбоко в джоба за това удоволствие. Дърва има достаъчно и още дълго ще има и не са скъпи а разправията не е кой знае каква, мен лично ме кефи да се разправям с тях, рязане,редене, цепене - това е моят фитнес. Ползвам чешко котле чугун 35 квт и съм супер доволен от избора си. Особено се кефя че не се подлъгах да си вкарвам газ, проекти, одобрения простотии и зависимост от монополи. Това не е за мен аз със с по-свободно мислене по въпроса. Все пак ако си идваш някога и имаш желание и време, намини да пием по една местна ракия и ще ти покажа всичко.

_________________
Re: Отопление - Радиатори
13-01-2011 - 13:36:38
Ивел, от сега приемам поканата и няма да забравя*drink1*
Вчера ги отказах чугунените радиатори, срещнах мощен отпор от жената и дъщерята. Жени, не им харесвали, груби били*pardon*
Ивел кажи повече за чешкото котле?

Поздрав,

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Отопление - Радиатори
13-01-2011 - 20:55:28
За котлето ли ами какво да кажа на мен ми харесва. Купих го съвсем импулсивно и сега си давам сметка че това е една от най-удачните ми импулсивни покупки в живота. Малко история как стана това - къщата беше готова включително бях монтирал радиатори и естественно инсталацията под замазките колектори абе всичко само котле нямаше и се ослушвах на какво да бъде газ, ток, дърва, относително голяма е 370 кв метра разгърната площ и понеже си идвахме само лятото за по дълго пък и имаме апартамент в съседен град не се беше налагало да я ползваме зимата. Добре ама един път си дойдох зимата за по дълго по работа и много ми се искаше да си живея в нея а не в апартамента. Инсталирах в едната спалня климатик и мислех, че ще съм щастлив, да ама не студена къща отвсякъде те пронизва студ и това бързо го забравих. Предварително много бях чел в нета за всякъкви котлета на дърва пиролизни и обикновенни и се бях навил на пиролизно и вече беше останало към 2-3 дена да стоя в БГ. Излязох един ден по магазините и гледам при един приятел в неговия магазин това котеле, веднага го харесах още от пръв поглед, личеше си че е квалитетно направено с голямо гърло да влизат големи кютуци (почти не ми се налага да цепя дървата, само ги режа и те си влизат цели) и интелигентно изглеждащо. И там некви промоции имало, та не мислих дълго викам даже да е неудачно - голяма работа, майната им на тия, не помня около 2000 лева май беше или даже отдолу. Купих го викнах същия ден едни момчета та ми помогнаха да го вкараме в котелното и се захванах да го връзвам. Работих до късно вечерта и на другия ден до обяд вече го бях запалих и зачаках да видя кво ше стане. Отвън беше около -12. Дърва имах достатъчно а и от строителството бяха останали подпори, кофражи много боклук. Всичко минава през печката. И о чудо полека лека лувъра (къщата де) започна да омеква, след два дена бях излязъл вече на нормален температурен режим 21 градуса навсякъде - просто супер, сам не вярвах и звъня на жената а тя вика не може да бъде, не и се вярваше, то и на мен не ми се вярваше, но нещата си се случиха и най важното нищо не съм препрявял оттогава така си я карам вече втора зима постоянно живеем в тази къща и сме щастливи. Ето така беше при мен. А котлето е това: май иде да е 6 секционно 35 квт :

[www.viadrus.cz]

Има ги из бугарско се продват на много места.

_________________



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-01-13 21:00 от Ivel.
Re: Отопление - Радиатори
13-01-2011 - 21:51:27
35кВ са си сериозна мощност, напълно достатъчна при добра изолация. Аз с 20кВ термопомпа топля 400 м2.
Re: Отопление - Радиатори
13-01-2011 - 22:27:17
То и с ниска мощност пак ще топли.
Но с малката мощност,ако има големи загуби,става много голяма разликата между температурите на входа и изхода на котела.Това се отразява на работата му-не е в оптимален режим.
Re: Отопление - Радиатори
14-01-2011 - 08:33:24
Значи говорел съм по памет - една корекция не 35 а 30 квт е котлето сега си спомних че за залепих етикетчето от магазина в гаража на един рафт и отидох да го погледна, че и мен нещо ме засъмява. И цената е била 1750 лева. За мойта къща (итонг+фибран само на колони пояси и там където има бетон) е идеално, имам си запас ако трябва да го нафукам дигам за нула време 70 градуса, може и повече ма няма нужда а в същото време е достатъчно инертно да не тичам през два часа нощем да му слагам. Ставам само веднъж да му слагам, около 3-3,30 (простатата алармира) и това ми е цялата разправия нощем а денем винаги има някой аз жената децата пък и да няма не е проблем, къщата е много слънчева и дори цял дена да ни няма вечер като си дойдем една яка доза и след 20 мин всичко се връща на местата си. Дървата ги мешам сурови и сухи, предимно бук, първата година имах няколко кубика дъб сега съм на букови (по малко буклук правят) Ако са само сухи им се дава малко въздух ако са съвсем пресни (преди две седмици в големия сту нарочно си викнах едни 10 кубика сурови, целата беше да има с какво да се занимавам физическа работа, организма ми я и изисква а и това е част от моя фитнес, така се чувствам човек а не парцал) значи не може само със сурови, но ако се комбинират например отдолу едно две сухи пънчета (нарязани лятото) а отгоре едно яко сурово с умерена доза въздух - такъв сандвич си изкарва и до сутринта не е нужно междинното зареждане към 3 часа. Пепелта отива по градината заедно с триците от рязането, правя кубче с триците есени и нарочно го затрупвам с пепел, тя е хигроскопична и му държи влага цяла зима и воила напролет това се превръща в тор за градината. Безотходна технология пак повтарям изключително съм доволен, че не сгафих с тая газ а се спрех на дървата, Монтирал съм паралелно и един трифазен руски котел електричесли от тези дето използват проводимоста на водата с едма чаена лъжичка сол. Ама в къщи не ми се е налагало да го използвам в другата къща където ми е офиса се топля с такова котленце 6 квт монофазно и горе долу става + един инжертор 18 ка щото помещението си е доста голямо а и втори етаж има с ателиета за мойте служещи (те са чужденци) Котленцето е има няма 30 тина сантиметра в едната посока и 5-6 в дръгата във формата на пистолет и дебело 1 цол. Е тук може да се видят такива аз ползват това за офиса:
[www.galan.ru]
А бекапа за в къщи е този:
[www.galan.ru]

_________________
Re: Отопление - Радиатори
15-01-2011 - 05:53:28
Ивел, човек и друго да е решил като те слуша няма как да не мине на дърваwinking smiley Това с братушките е ясно и разбрано, но чехите не мога ги разбера.
Ти колко кубика харчиш на зима, средно?

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход