Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Каква външна изолация да направя тухлена къща?

Публикувано от huku83 
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
04-11-2010 - 21:13:22


Виж,колега Любо,кога може да се предположи конденз на парите в стената! Когато има високо налягане,което е причина за дифузия на водни пари! Налягане!
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
04-11-2010 - 23:04:31
Да Фло,
За НАЛЯГАНЕ става дума, само дето не е нарисувано на тези картинки.
За ПАРЦИАЛНОТО НАЛЯГАНЕ НА ВОДНИТЕ ПАРИ, което е в ПРАВА зависимост от влагосъдържанието - това налягане е "двигателят" на дифузията. Също както температурата за топлопреминаването.

В твоите картинки "двигателят" е въздухът, преминаващ поради разлики в неговите си налягания - той носи със себе си всичкото си съдържание, в т.ч. и водните пари.
Въпросът хич не е маловажен, ако просто така една (монолитна) сграда пропуска въздух през стените си.
Апропо, от къде е картинката - това по-скоро е характерно за дървените къщи - дори изпитването за херметичност е част от приемателните процедури зад океана.
При нас трябва да се има "едно на ум" за такъв ефект главно при леки преградни стени, кухини, дървени покриви.

Не е толкова лош примерът с Хелия. Имаме преграда, а някои газове не я е*ват.
Същото както прословутите "паропропускливи, хидро- и въздухо-непропускливи покривни мембрани" - спират вятър и вода, а пропускат водни пари. Ужким нелогично - някой би казал "егати логиката".
Гледам напоследък вече четеш и цитираш Прил.4. За какво според теб е 6-та колона там. Моето предположение е, че Мю е между 4-те най-основни параметри на строит. материали.
Ако искаш, обърни внимание и на Прил.6 от същата Наредба№7.
Предлагам, обаче, да не захващаме спор тук.

Крис,
Съжалявам, но не се разбираме. Прочети, ако искаш пак какво ти пиша.
ДИШАНЕТО не може ДА ПРОВЕТРИ. Нещо повече, понякога може да навреди на стената и ефективността на ТИ. В традиционното строителство влиянието му в/у качеството на вътрешния "климат" е доста слабо, но достатъчно за споменатите поразии в "плътта" на стената.
Като правило, видимият (повърхностният) конденз/мухъл са от висока влажност и ниска температура на повърхностите. Паропропускливостта не е пряко отговорна за това. Влиянието й може да дойде по линия на компрометиране на ТИ от навлажняване, респ. по-студени стени.

И пак ще повторя - "дишането" е погрешен и объркващ термин, според мен, умело използван от търговците.
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
04-11-2010 - 23:16:52
Любо:"Апропо, от къде е картинката - това по-скоро е характерно за дървените къщи - дори изпитването за херметичност е част от приемателните процедури зад океана.
При нас трябва да се има "едно на ум" за такъв ефект главно при леки преградни стени, кухини, дървени покриви. "




Картинките са от тук
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
05-11-2010 - 15:21:44
Иска доста ровене...аз още не съм преровил всичко,а и не всичко е използваемо,заради различния климат,но:

[www.sbsa.gov.uk]

Иначе тъпия флаш ще ви отведе към огромен ресурс от документи,съдържащи технически изисквания и стандарти за сгради.

[www.planningportal.gov.uk]
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
08-04-2011 - 08:43:45
Здравейте отново няколко месеца по-късно. Еми къщата вече е готова на груб строеж изпънахме един страхотен покври 240кв/м БРАМАК АТИКА ПРО с всичките му салтанати и изгъзици, готови са и замаските като замаската се састои от 3см Фибран над него найлон армировка 5-8см замаска, при изливането на плочите варху платната съм сложил отново 3см фибран, тази седмица слагам и дограмата с вратите и идва ред на ИЗОЛАЦИЯТА smiling smiley и отново почвам да се чудя какво tongue sticking out smileypP , следователно в пода и в тавана имам по 3см фибтран вътре твърдо съм решил гипс картон с 10см фата (на някои стени може и само 5см фата да е) и остава да измисля и външната, ще помоля за некой друго професионално мнение в момента единственото на което съм се спял е Baumit разглеждайки каталогът им имам няколко колебания от към това кой стиропор и коя мазилка:
Стиропор : Baumit ProTherm 8см или Baumit StarTherm 6см - при тези дебелени парите са еднакви за моята квадратура остава някой да може да ми обясни кое е по доброто за шумо и топлоизолация ?

Мазилка : Baumit GranoporTop R2 или Baumit SilikonTop R2 - разликата в цената силиконтоп-а ми излиза около 800лв по скъп за моята квадратура заслужава ли си тази разлика ?


Мрежа : Baumit StarTex
Лепило : Baumit ProContact
Грунд : Baumit UniPrimer
Дюбели : Baumit Schlagdьbel termoz PN 130мм
Ъгли : Baumit KantenSchutz mit Gewebe Kunststoff
Капка : Baumit Sockel Profil


Изчислявал съм с тези материали кое колко излиза и имам и още едно колебание дали ако сложа по дебелия вариант на Baumit StarTherm примерно 8см но пък ползвам по ефтината мазилка Baumit GranoporTop R2 , дали няма да е по добре от колкото Baumit ProTherm 8см + Baumit SilikonTop R2
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
08-04-2011 - 10:37:50
Е колко излиза това на м2?
С материал,труд...всичко.
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
08-04-2011 - 13:37:44
около 22лв +-2лв зависимост от мазилката ми излизат материалите.... но това е по каталога им на Баумит по техни схеми за монтаж по които ти дават 10-15 години гаранциа ако ги спазиш а те са прекалили и с лепилото и с дюбелите и прочие.... по скоро ме валнува качеството на тея 2те им марки стиропор коя е по добра и също мазиклата ясно че силиконтоп е по хубава ама заслужава ли си разликата от 30лв на бака ( гранопортоп 100лв силиконтопа е 130) ...
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
08-04-2011 - 13:51:27
Значи като сложиш и още 10-15 лева за труд,направо си отиде на цените на окачените фасади...
Извод-мани го тоя стиропор.Имаше смисъл,ако материала ти излизаше в рамките на 12-13 лева.С тая система ще платиш като за добро фасадно решение,а ще получиш....стиропор.
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
08-04-2011 - 14:03:33
Quote
huku83
Стиропор : Baumit ProTherm 8см или Baumit StarTherm 6см - при тези дебелени парите са еднакви за моята квадратура остава някой да може да ми обясни кое е по доброто за шумо и топлоизолация ?
Преценявай сам:
25см. зид четворки
ProTherm 8см - U = 0,34
StarTherm 6см - U = 0,39
Разлика в топлоизолацията ~15% в полза на ProTherm - по-лош начално, но по -дебел.

25см. зид четворки + 10см вата:
ProTherm 8см - U = 0,17
StarTherm 6см - U = 0,18
Разлика в топлоизолацията ~5% в полза на ProTherm. Влиянието на питаните материали и дебелини намалява в общата картинка.

Данните за ЕПС са от сайта на Баумит, а за тухли и вати от Интернет.
Възможно е да се наложи някаква пароизолация на ватата - зависи в някаква степен и от мазилките и финиша..
За мазилките - нямам мнение.
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
08-04-2011 - 15:15:43
Тези показатели горе долу на каква плътност отговаря миселтя ми е този стартерм кубика му е кам 150лв а на протерм 111лв а сега видях в един саит че 15-18кг е на 75лв куб. а 20-25кг на 113лв куб. Каква е разликата от обикновенния стиропор с тея плътности 15-18 и 20-25 дето са широко разпространени и тези марковите на Баумит Baumit StarTherm и Baumit ProTherm примерно този ПроТерм за него пишат (Фасадни плочи от експандиран полистирен, устойчиви на стареене, несвиваеми, трудногорими.) действително има ли некаква разлика от масово разпространените стиропори или разликата им е само в цената smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход