Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Каква външна изолация да направя тухлена къща?

Публикувано от huku83 
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
29-10-2010 - 10:38:45
Boby, 12 лева на квадратен метър (само материала) за качествена топлоизолация много или малко са? Не гледам само цената, ами и това, какво ще бъде след това в къщата, колко и как ще се отоплявам....
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
29-10-2010 - 11:05:39
Не, но според мен това е за 5 см дебелина? Аз бих сложил поне 10, дори 15. То и моите 10 см стиропор бяха "само" 10 лв на квадрат, но качествената мазилка още толкова, отделно шпакловки, лепила, дюбели, мрежа, 30 лв за труд (преди кризата) и пак им висях на главите... Представа нямаш колко неща се натрупват, и колко много пари и време отиват по един строеж.
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
29-10-2010 - 11:22:48
Да, за 6 см дебелина е, което, мисля си, е достатъчно за нашия климат. А за останалите натрупвания си много прав, но няма как да се избегнат, ако искам да е както трябва направено smiling smiley
Засега аз ще правя само вътрешна изолация, каменна вата 10 см на Рокуул (предполагам е с добро цена/качество ) или Изовер, и гипсокартон smiling smiley Дай идея за добра фирма/майстор за района на Брезник smiling smiley Инак и сам мога да се хвана, но пусто време, нямам отпуска, а само събота/неделя и ще го правя тоя ремонт 3 години smiling smiley))
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
29-10-2010 - 12:37:30
Хуку,
Факт е, че всички ТИ материали са с близки ТИ свойства. За шума ватите имат някои предимства, но истинската борба с шума става с разнородни по плътност материали, което е сложно.
Факт е, че всеки от пишещите си има свое любимо, компромисно решение, както ще се случи и с теб, дори на някои от нас да не ни харесва. Решението ще е твое (или на жена ти).:ami:
Факт е, че почти винаги се мисли за ТИ, шум и доста повърхностно (основно по "майсторски" и "градски" легенди) за влажностния режим на стената ВЪВ ВРЕМЕТО, който се отличава от периода със строителната влага.

Няколко момента от мен:
1. При вариантите с вата вътре, както пише Гето, "на всяка цена пароизолация отвътре", независимо от външните решения.
2. При условията, които загатваш (не казваш какъв точно е зидът), ще трябва да се гони една дебелина от 10см. сумарно ТИ материал/материали (това "на око"winking smiley. Мага, пък и ти можеш да си го сметнеш при по-конкретни данни.
Пак "на око" с 8см. вата като на Калин си на границата на минималните съвременни стойности за ТИ, а ти споменаваш за по-сериозна ТИ.
3. ЕПС, за разлика от ХПС е по-подходящ за отвън предвид ТИ+влага. Ватите, при контактно полагане са трудни и скъпи.
4. Мерцедесът, както се спомена е т.н. "вентилирана фасада с вата". При нея може да се мисли и за спестяване на пароизолацията. Извън варианта "сайдинг", обаче, също е скъпа.
Успех!
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
29-10-2010 - 12:51:58
Любо, а какво според теб е оптималното решение за вътрешна изолация на тухлена къща? След тухла, няква мазилка, която не мисля да свалям, искам да сложа вата и гипсокартон. Обаче, ватата да бъде ли с паромембрана? Какво съветваш? Благодаря smiling smiley
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
29-10-2010 - 13:14:24
Калин,
Аз не оспорвам твоите намерения по-горе - за първоначална ориентация на питащия споделям.
За вътре:
Става и Фибран.
Вата с гипсокартон е добро и нелошо. Може да се положи по-обикновена (евтина) вата. Каква ще е пороизолацията - каширана вата, найлон, специализирано фолио няма значение. Има едни теории за радиационната изолация с Ал. фолио, но не са ми докрай ясни.
Важното е да се положи грижливо. Теоретично (само) не е задължително да е херметично спрямо парите, НО е важно във ватата да не се разхожда И въздух - например от контакт до кутията горе. Това може да компрометира силно нещата. Та по-добре максимално плътно и внимателно. Отвътре до вътре, отвътре до вън, ако е къща нагоре.
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
29-10-2010 - 13:34:44
От личен опит; за вътрешна изолация съм много доволен от Фибран лепен с пяна за топлоизолация.
Няма нужда от дюбелиране, шпаклова се две ръце със шпакловка за XPS/EPS и после стандартна гипсова шпакловка или колоркит и латекс.
Дебелината - според мен 5 см оптимално, с оглед нашия климат и факта, че вътрешната изолация стеснява помещенията.
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
31-10-2010 - 11:08:51
Здрасти HUKU
Има ино нящо дето му викат MONODUR внос от Гърция.
Аз работя с него и немам никкви проблеми
По добро е от фибрана и от стиродура
Нема кой да им каже на тия свръх професионалисти ,че стиропора дето го бачкат в Италия и Испония е за плюсови температури
а не за минус
Ама нали некой дето прай кинти от таа работа му иде добре.
Хайде със здраве и ако свършиш работа да черпиш един чай на некоя сватба
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
31-10-2010 - 14:29:18
Нямам нищо против някой да си даде мнението за продукт/материал, ама като гледам, то този MONODUR EPS си е експандиран пенополистирол, не друго, а дадена търговска марка. Грешно е взето употребяването на понятията фибран-fibran /XPS - екструдиран пенополистирол/, което е гръцка търговска марка/отново като монодура/; стиропор-styropor/EPS-експандиран пенополистирол/, което е търговска марка на BASF. Сиреч - препоръчваш EPS на колегата, май пак ??????????????????

Не се страхувай от съвършенството - никога няма да го достигнеш....................../Салвадор Дали/,
но може да пробваш......
Re: Каква външна изолация да направя тухлена къща?
03-11-2010 - 21:52:11
Любо го е казал най-правилно. Другото са майсторски и магазински технологии от типа абе и това става, хората взимат това и това и после ама защо в ъглите ми се въди някаква черна мухъл...нещо ми намирисва май от контактите зад гипсокартона..

Външната изолация е за предпочитане, защото ползвате и акумулиращия ефект на стените и зиме и лете. Изпълнява се с ЕПС, независимо как му казват. Българския на Максим фасаден върши същата работа като други известни. По добрия вариянт е вентилирана фасада с каменна вата,ама си е парички.

Само вътрешна с вата и картон трябва да се изпълни много добре по отношение пароизолация. Ако ли не едни гъби се развиват зад картона мама миа. Затова най добре е комбинирана вънка ЕПС + вътре вата - картон може и без пароизолация. За шумоизолация е достатъчно при условие че дограмата е свястна. За ударен шум от тавана има специализирана вата на Изовер.

При малко парички става и само вътрешна с ХПС със залепване между парчетата.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход