Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Актуални цени за проектиране малки обекти

Публикувано от kodimi 
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
24-08-2010 - 17:49:57
Д-р Иванов преценката ти е погрешна,а именно че не разбирам т.е. Със строителство се занимавам /не хоби а стова си вадя хляба/ Това по горе написаното е от мой случай, подлъгах се че е бил бивш архитект на града обаче излезе боза.Когато отидох при него носих всичко начертано,срешнах се и с проектанта от екипа да обсъдим конструкцията,даже прие моя гредоред/при мен е без плоча/.Нищо не се напъна да измисли,и за благодарност какво направи поиска си парите напред, защото отивал в чужбина и естествено после заради него проекта седя в общината 2 месеца напразно.Като отидох и се развиках как е възможно проекта да не е минал още се оказа че не е дал отсоянията от улицата и съседния парцел,познай служителката пред мен му звъна да ги донесе/егати наглоста/ и занакрая за капак за тези отстояния бях му казал да са по 4м а той ги занесал начертано по 3м.Ако повечето са като този ужас!
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
24-08-2010 - 18:17:25
Като стана дума за типови проекти, та бих искал да зная какво пречи Строителните Институти да разработят като дипломни или курсови работи няколко (десетки!) типови проекти за къщи, вили, прилежащи постройки като гаражи, беседки, басейни, кладенци, санитарни ями и т.н., да ги узаконят, сертифицират и да ги предлагат на достъпни цени на по-непретенциозни клиенти ?

Така ще се освободи творческата енергия и размах на всички онези архитекти, които само си хабят таланта да проектират елементарни къщи и вили за хора без усет за красотата на архитектурата ... По този начин, от една страна ще имаме възможност да се наслаждаваме на истински произведения на архитектурното майсторство на нашите талантливи творци, а от друга - "селяните" ще могат да се радват на семпли и уютни (според тях) къшлета и вилички. . .

Предполагам, архитектите-творци ще подкрепят идеята, тъй като истински пари се правят от големи проекти, изпълнени с много фантазия, творчество и ... средства, каквито имат големите фирми и богатите клиенти.

Разделяйки по този начин работата, ще се получи че и вълка да е сит, и агнето цяло.
Не е ли така ?
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
24-08-2010 - 19:03:48
Искрено съчувствам на stenmark, но следва да се отбележи, че измежду общинските чиновници трудно се намират дори и посредствени, да не говорим за добри архитекти. Архитект е професия, а не длъжност.
Що се отнася до типовите проекти - това не може да се случи поради ред причини, които не ми си ще тук да изброявам. Повярвайте, всеки архитект би искал да публикува някои от проектите си като типови, и после цял живот да получава отчисления от прилагането им. Ако някой не знае какво точно иска, с удоволствие ще му изпратя някой и друг проект - да си избере, пък после да прави с тях каквото си иска. Може и да намери някой колега, който да му ги пречертае по-евтино.
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
24-08-2010 - 20:18:02
Quote
stenmark
Това по горе написаното е от мой случай, подлъгах се че е бил бивш архитект на града обаче излезе боза.

Това е закономерност . Главен архитект е позиция , която се търси , за да може да се одобряват проекти само на приближени , т.е. по-приляга длъжността да е именувана "гладен архитект". .
Конкретно за твоя проект , не намериха ли нещо , което би било по-добре - като разпределение и т.н.
kodimi , типовия преект има пригаждане , което на пръв поглед е ементарно , но само на пръв поглед.
Между другото , за какво е темата ? За парите за проектиране ? Проекта на една къща 100-тина м2 е 2-3000 лв. Ако направим аналогия със стойността на строителството , то какви са очакванията - да стане 1 500 лв или 500 лв? Това е пазар и пазара е свободен , освен при "гладния архитект" на града. . Цената на проектиране е 3-5 % от стойността на къщата. Многото пари са в "шопския зид".
eng
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
24-08-2010 - 20:25:00
За голямо съжаление проблемите с малките обекти са най-големи. Хонорарите, които се взимат не покриват в никакъв случай труда на проектанта. Дори и сега, когато работата намаля в пъти, пак не е изгодно да се проектират къщички. Аз съм конструктор. Когато се строи къща в повечето случаи се наема бригада. Майсторите в България, по презумция, знаят повече от проектантите и проектанта винаги се е презапасил. Пресен случай пристройка към къща. В проекта пристройката е на фуга от съществуващата сграда. Майстора за по-здраво вързал пристройката за къщата. Невибриран бетон, не е упражняван авторски надзор и сега подпиши актовете. Питам Възложителя защо не спазихте проекта-аз не разбирам. Като не разбираш, защо не питаш-ти ако дойдеш ще искаш пари. Всеки труд се заплаща. По отношение на колегите архитекти-в повечето случаи бъдещите собственици на къщи не разбират почти нищо от чертежи. Когато къщата започне да расте започват да придобиват представа. И се започва ама аз не исках това да е така. По добре платете повече, за да Ви направят няколко идейни варианта и 3Д проекции за да си изясните каква ще е бъдещата сграда. Всяка промяна след разрешение за строеж минава през нови проекти или преработка по време на строителство т.е ново одобряване и още пари. Иначе имате незаконен строеж.
Та за каквото платите, това и ще получите.
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
24-08-2010 - 22:01:27
Quote
argonavt

Конкретно за твоя проект , не намериха ли нещо , което би било по-добре - като разпределение и т.н.
Относно разпределението не намериха понеже доста време съм отделил за него.И имам плюса че като ходя по различни обекти и недумислиците на архитектите ги виждаш и поне не повтаряш тяхни грешки.Единствено сме коментирали за покркива понеже се чудях кой модел да избера/имах два модела проектирани/ А това което Енд казва е живата истина.
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
24-08-2010 - 22:23:09
avatar
Quote
eng
За голямо съжаление проблемите с малките обекти са най-големи. Хонорарите, които се взимат не покриват в никакъв случай труда на проектанта. Дори и сега, когато работата намаля в пъти, пак не е изгодно да се проектират къщички. ..

Това въобще не е вярно!!! Проектантите свикнаха на големи лесни пари, работейки без да се напрягат аутсорсвайки 99% от своята работа на нископлатени студенти!!! Да ме обори някой ако не е така. Докато се занимавах с монолитно строителство имах работа с най-малко 30-35 проектантски колектива от всякакъв калибър. Никъде нищо по-различно.

Quote
eng
..Аз съм конструктор. Когато се строи къща в повечето случаи се наема бригада. Майсторите в България, по презумция, знаят повече от проектантите и проектанта винаги се е презапасил. Пресен случай пристройка към къща. В проекта пристройката е на фуга от съществуващата сграда. Майстора за по-здраво вързал пристройката за къщата. Невибриран бетон, не е упражняван авторски надзор и сега подпиши актовете. Питам Възложителя защо не спазихте проекта-аз не разбирам. Като не разбираш, защо не питаш-ти ако дойдеш ще искаш пари. Всеки труд се заплаща. По отношение на колегите архитекти-в повечето случаи бъдещите собственици на къщи не разбират почти нищо от чертежи. Когато къщата започне да расте започват да придобиват представа. И се започва ама аз не исках това да е така. По добре платете повече, за да Ви направят няколко идейни варианта и 3Д проекции за да си изясните каква ще е бъдещата сграда. Всяка промяна след разрешение за строеж минава през нови проекти или преработка по време на строителство т.е ново одобряване и още пари. Иначе имате незаконен строеж.
Та за каквото платите, това и ще получите.

С това съм абсолютно съгласен!

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-24 22:23 от n.nikoloff.
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
24-08-2010 - 23:09:16
*drunk*Уважаеми колеги съфорумци с чувство за хумор и голямо уважение ще ви припомня един лаф:
" Като се знам аз какъв инженер съм ,ме е страх да отида на лекар..":}
Няма никакво съмнение,че във всяка професия има добри,по-добри и пълни некадърници!Затова не е редно да се говори на ангро за архитекти и проектанти ,а само за всеки конкретен случай-с добро или лошо!Рано или късно и у нас ще започне да се мисли за най-скъпото в пазарното стопанство-доброто име или търговското реноме!
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
25-08-2010 - 08:53:22
Изложените съображения са основателни, но касаят главно по-голями обекти, където проекта е като "костюм по мярка".
А въпросът беше за малки къщи и вили, така да се каже "КОНФЕКЦИЯ" за непретенциозни клиенти със скромни финансови възможности, за които и един типов проект е задоволително решение, стига да не е скъп.

Такива типови проекти са разпространени в много държави от Западна Европа - Полша, Чехия, Германия, Австрия, Холандия и т.н. Предлагат се в различни варианти - често и от общините, които са ги откупили (на база обявен конкурс) и ги предлагат на символични цени - напр. за да се стимулира заселването в тяхната община. Вярно е, че вследствие на това редица селища със своите еднотипни къщи изглеждат като лагери, но това може да се преодолее като се одобрят няколко различни проекта, и се постави ограничение за поставяне на еднакви сгради една до друга или др. под.

Някои фирми за строителни м-ли като ИТОНГ също предлагат типови проекти за къщи ведно с пакет от готови блокове за изграждане на къщи/вили на принципа "направи си сам". Клиента си избира от каталога на фирмата къща, и получава безплатно документацията за нея, заедно с упътването за изграждане на сградата "стъпка-по-стъпка" като видео + печатно издание. Необходимите за строителството материали се доставят на партиди, в зависимост от темпото на изграждане. Същевременно се прави и контрол по изпълнението на строежа, т.е. съответствие със строителните книжа.

Смятам, че такава практика може да се приложи и в България. Така работата на архитекта ще се улесни значително, без да го лишава от участие в проекта. Той може да подготви пакет от готови решения, които да предлага на клиента като опции.
Например: типовата къща има балкон/тераса.
- Предлага се остъкляване (зимна градина) или без;
- Подово покритие (мозайка, керамика, дървени скари и т.н.)
- Избор на навеса - битов стил (гредоред), поликарбонат, сгъваеми сенници и т.н.
- За ограждане на балкона - няколко различни балюстри/метални решетки/дървени профили и т.н.
Така всяка постройка ще има свой, индивидуален вид, въпреки, че е била на база стандартен, типов проект.

Аналогично за другите части на постройката, както и разположението в парцела на гаражи, беседки, кладенци, барбекю, санитарни ями. Предлагат се набор от готови решения : по няколко беседки, кладенци (модерен, народен стил и др.), същото - за барбекюто, санит. ями (наколко размера), и избрания модел само се проставя на съответното място с едно кликване на мишката ...

Тази дейност не е много сложна, но изисква по-тясно взаимодейдствие с клиента, на когото да се обяснят съображ-енията по отделните решения (законови, естетични, технически и т.н.), затова ми се струва, че е добре това да става от фирми, където се обучават и/или практикуват студенти - така Интитутите (ако това го правят те) ще могат да заработват средства за подобряване на материалната база, да имат непосредствен контакт с клиентите и техните изисквания, студентите - да поприпечелват нещо от консултациите, а потребителите - евтини проекти.

А големите архитектурни фирми да се концентрират върху по-значими обекти, като хотели, молове, индустриални и административни сгради, пътища, мостоне и т.н.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-08-25 11:00 от kodimi.
m17
Re: Актуални цени за проектиране малки обекти
25-08-2010 - 10:13:11
До kodimi

идеята ви е напълно резонна и според мен това което предлагате си е супер бизнес. Но за съжаление, точно както на много дуги неща в българия и на това още не му е дошло времето. Ще дойде време и поне 60% от малките обекти ще бъдат по типов проек +/- опции от типа остъклен балкон, със/без декоративно кладенче и сие.

Като се замисля как може да се организира направо се ентусиазирам - един набор от 20'тина базови модела, всеки с опции. 3Д модел ( не само проекции а цял модел с конструкция и инсталации ), сметната конструкция + изпипани типови проекти по електро, ВИК и сие - пак с опции ( базов, с кабелна, с нет, с аларма) разбира се. Всички количествени сметки като бонус - от програмата с която се моделира ще излязат директно. И понеже са типови, може да се предложи твъда цена за допълнителните дейности + часова ставка за допълнителни промени.
Един приличен сайт с картинки, отзивчива секретарка да отговаря на първоначалните въпроси. С добра финансова сметка според мен мога да оферирам с 30% по-ниско с включени примерно 10 часа за индивидуализация на прокта и ще имам съвсем прилична печалба.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход