Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос към експертите...

Публикувано от viktualia 
Re: Въпрос към експертите...
13-07-2010 - 20:21:45
avatar
Изчетох темата. След като сте си избрали технологията вижте това - [www.vipltd.net] . Аз не бих жиял в тази клетка, но на който му харесва - това е фирмата в БГ. Виктуалия, вече сте си избрала технология и няма да Ви разкандардисвам, но относно мнението Ви за "дървените къщи" (каквото и да означава това за Вас) категорично не сте права. Това, че някой не може да прави къщи не означава, че всички не могат. Законите за математическата индукция не важат в този случай. Това с посещението при клиенти го забравете като подход. Примерно колкото и да искам не мога да Ви заведа при някой от митничарите или футболистите при които съм строил по разбираеми причини. Също така няма как да ги снимам и публикувам. А защо са си поръчали при мен е много лесно да се разбере. Това, че не мога да Ви покажа такава къща на живо обаче съвсем не означава, че не мога да я направя, ако някой си я плати. Ето каква особеност има в БГ. Ако искате да сте 100% сигурна, че всичко ще е наред - или се образовайте, или наемете консултант, който разбира. В съда без юрист-адвокат е глупаво да се ходи, например.
Това е един малък съвет от мене. Ако искате още - пишете. Аз в "другата" тема съм писал предостатъчно.
Поздрави и успех в начинанието!

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: Въпрос към експертите...
20-07-2010 - 18:03:09
Здравейте отново. Малко време ни нямаше в София и затова не съм писала как се развиват нещата. Въпроса е, че изненадите дойдоха, май тъкмо оттам откъдето не ги очаквах, но едно по едно.
Срещата се състоя. Що се касае до строителството всичко си е О.К. Фирмата работи от доста време, като се занимават с всякакво строителство - строят доста и стандартно /тухли, бетони/, имат построени няколко блокчета, отделно къщи и такива работи.
Сглобяеми къщи имат построени около двайсетина, като ни показаха снимки и ни казаха да си изберем кои искаме да посетим и ще ни заведат. Повечето им са около София така че не е проблем. В момента строели две едновременно, мисля че са пак около София, ще отидем и да видим и тях. Все още, обаче не сме ходили на нито една, като отидем /ако отидем изобщо/ ще пиша пак.
Изненадата е, че това строителство май въобще няма да стане толкова бързо, колкото ни се иска на нас.
Проблема е, че сглобяемо или не /поне според тази фирма/ се изискват един куп документи, които трябва да подготвим, къде самостоятелно, къде с тяхна помощ. Интересува ме дали това изобщо е необходимо или хората от ИйзиХоум гледат някакси да се презастраховат ли, знам ли???
Записах си какво искат - Ето го тук:
1. Виза за проектиране /вадим си я сами/.
2. Геодезия /тахиметрична снимка/ - Можем да си я поръчаме ние, ако не искаме фирмата щяла да я направи.
3. Геоложки доклад - Същото, като с Геодезията.
4. Предварителен договор с ЧЕЗ /сключваме си го сами/.
5. Предварителен договор с ВиК /сключваме си го сами/.
6. Пълна проектна документация - състои се от сума ти неща, мързи ме да ги пиша - изготвят я те.
7. Оценка за топлотехническа ефективност - изготвят я те.
8. Разрешение за строеж - издава го общината след като ВСИЧКО по-горе е готово!!!
9. Протокол за откриване на строителна площадка - ТОГАВА СТРОИТЕЛСТВОТО ЗАПОЧВА!!!
МИНИМАЛЕН СРОК ЗА ВСИЧКО ПО-ГОРЕ - ОКОЛО ЧЕТИРИ МЕСЕЦА!!!
СРОК ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА КЪЩАТА - ТРИ МЕСЕЦА!!!
Значи, ще се разправяме с бумаги по-дълго отколкото всъщност ще строим.
Та въпроса ми е - необходимо ли е всичко това? Има ли как да започнем да строим по-бързо. Фирмата иначе ми харесва, но това просто ме уби?
А, и друго - дали това не е начин да ни размотават нарочно?
Идеи....
Re: Въпрос към експертите...
20-07-2010 - 18:12:48
4 месеца е много оптимистичен срок. Според мен се приготви поне за година ходене по мъките за разните документи и още поне година строеж и довършителни, ако ще и да е сглобяемо.
Re: Въпрос към експертите...
20-07-2010 - 18:35:29
viktualia ,никой не се опитва да те размотава.Ако искаш да строиш законосъобразно това е пътя.Колкото за идеите ,какви идеи очакваш, как да заобиколиш ЗУТ ли ?Ей това българина опасна работа ,когато му е изгодно следи за точките и запетаите ,а когато не, ще кара през просото защото е най-великия. Айде със здраве и не си прави експерименти с документацията.
Re: Въпрос към експертите...
20-07-2010 - 18:53:28
Не, не ме разбирай погрешно. Идеята не е да заобикалям, а просто си мислех, че след като говорим за сглобяеми къщи процедурата ще е някакси по-кратка. Всички тези бумаги със сигурност ми объркаха представите за срокове и всичко.
Относно размотаването - някъде в разговора се прокрадна репликата, цитирам по памет.
"Цялата 2010 ни е запълнена, така че със сигурност няма начин да започнем да строим при вас веднага."
Е, ако сте на мое място, не смятате ли че прилича на размотаване т.е. ние да си свършим работата на спокойно и после сте вие. През това време, да не скучаете, ще си се занимаваме с бумажки...
Ако обаче действително процедурата е такава ще я спазим, плюс че ако наистина имат толкова работа /а ми се струва точно така/ ще рече, че са стабилна фирма и по всяка вероятност строят добре, а това за мен е най-важното.
Re: Въпрос към експертите...
20-07-2010 - 20:45:08
Виж тук специалист ,който да ти свърши работа!
Re: Въпрос към експертите...
20-07-2010 - 21:31:28
Да се довериш на архитект, подчинен на строителя, е същото, като да се довериш на щатния юрист-консулт на предприемача, когато купуваш имот "на зелено". Не е необходимо да размишляваш дълго, за да разбереш, че интересите на възложителя и изпълнителя са диаметрално противоположни.
Re: Въпрос към експертите...
24-07-2010 - 22:04:05
.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-07-26 11:19 от Broker9.
Re: Въпрос към експертите...
25-07-2010 - 00:15:26
Quote
builder
viktualia ,никой не се опитва да те размотава.Ако искаш да строиш законосъобразно това е пътя.Колкото за идеите ,какви идеи очакваш, как да заобиколиш ЗУТ ли ?Ей това българина опасна работа ,когато му е изгодно следи за точките и запетаите ,а когато не, ще кара през просото защото е най-великия. Айде със здраве и не си прави експерименти с документацията.

Човече ама токло си точен!
*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход