Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Да строя ли по европрограми

Публикувано от bulhomes 
Re: Да строя ли по европрограми
05-06-2010 - 08:41:53
Няма как да мина без лешоядите. Първо - нямам време да вляза в материята и второ - надявам се че си имат пътеки къде, колко и на кой да дадат (след като видях одобрени и работещи техни проекти). Не трябва да се заблуждаваме, че корупцията е изкоренена. Беглите ми срещи със съдебната система са ми показали, че за дребни суми тя горе-долу работи, но когато стане въпрос за по-големи пари няма нищо общо със справедливостта.
Re: Да строя ли по европрограми
07-06-2010 - 09:29:25
18 май 2010
office@evroprogrami.com, 02/483 05 28, 0887 63 41 23

НОВИНИ

Изменения и допълнения в наредбите по мярка 311 и мярка 312



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-06-07 09:50 от general.
Re: Да строя ли по европрограми
07-06-2010 - 22:02:11
Предполагам, че имаш впредвид някакви промени, които не намерих на сайта. Утре ще се обадя.

50 пъти четох и предпочитах наредбите. По тях всичко сочи, че все едно да правени за моя случай. Престъпление ще бъде ако не опитам. Лошото, което чувам за случая е че и при спечелен проект парите трудно се дават. От много хора го чух - всеки казва (говоря за строители, архитекти и т.н.), че не знае нито един да строи с действителни пари по тази мярка. Май споменах, че вече говорих с един, който строи така, но не съм сигурен дали сега не строи със собствени средства (доста е напред с материала). Утре ще му се обадя пак. Имам и среща с друг такъв инвеститор и с евентуалната консултантка по проекта.


Познайте, ако спечеля и всичко стане както трябва, дали няма да направя една среща на активните съфорумци изцяло за моя сметка на сегашната вила? Най-вероятно изпълнителя също ще е от форума, така че ....
Re: Да строя ли по европрограми
09-06-2010 - 11:41:19
Май ще се откажа. От 100 възможни точки имам 100 и въпреки това съм повече от сигурен, че няма да стане. Имаше разминавания в твърденията на консултантката и тези на кандидатствали вече фирми. Консултантката твърди, че без да са изчистени всички заявления от предишни разглеждания не се насрочват нови. В Троян много хора познават кандидатсвали и одобрени хора, но никой не познава някой, който физически да е получил пари.

Направих си експеримент - предложих на консултантката след като е 100% сигурна, че ще спечеля и ще бъда финансиран тогава да им платя целия хонорар след като бъда финансиран (без авансово плащане). Отказа. Ако аз съм сигурен в нещо, че ще стане и от това ще изкарам 30 000 лв, нямаше да ме сбъркат 10-тина дена работа, за която да си получа парите по-късно.
Re: Да строя ли по европрограми
09-06-2010 - 13:04:32
Имало е проблем с изплащането - дошъл от миналото правителство. Доскоро никой от спечелилите не бил получил пари.

Но неотдавна имаше съобщение-пак в сайта на "Европрограми" , че плащането вече е пуснато.

Фирма-консултант - която и да е, не може да ти гарантира 100% успех и също така не е възможно да се съгласят да им платиш след това: защото такива са техните правила -това е бизнес. Не е въпрос на лично желание или нежелание или въпрос на компромис - това са правилата.

Ти поемаш риска. Ако не ти се свидят няколко хилядарки за фирма -консултант- опитай: след като отговаряш на всички изисквания.

Опасността да не получиш финансиране според мен е тази, че твърде много са проектите с такъв предмет -къща за гости. И това не зависи от фирмата-консултант: дори да ти подготвят перфектен проект, комисията може да каже стоп -до определена бройка. Трябва да разпиташ за тези неща.

Иначе - не виждам никакви пречки, ако можеш да си осигуриш допълнителното 30% -финансиране и да платиш предварително на фирма.

Промяната, за която става дума, е че процентите за подкрепа се увеличават от 70 на 80 процента, а срокът за отговор - от 3 на 5 месеца. Но не разбрах дали се отнася само за проекти по екоенегрия или за всички. Това също трябва да се пита.
Успех.

П.С. Всъщност това ,което са ти казали не може да лбъде вярно -че докато не се изчистят едните разплащания не могат да започнат други. Трябва да разпиташ и в други фирми. Тъй като мярката е обявена и срокът тече - 14.06-14.07.
И има срок в който стрябва да започне плащането.

И 30 000 лева, които ти иска тази фирма-консултант са много пари. Не е реално.



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2010-06-09 14:21 от general.
Re: Да строя ли по европрограми
09-06-2010 - 14:53:47
avatar
Булхоумс,

ще започна с коментарите, но ще ги довърша по-късно.
1. ПО мерките за селски туризъм пари още никой не е получил (има получени по други мерки). Инфо - тук: http://prsr.government.bg/index.php/bg/, файл: Информация за изпълнението на ПРСР

Проекти се приемаха от 01.12.2008 и от 01.01.2009 г., но първите проекти ги одобриха преди 10-на дена (забавяне). Как се плащат парите - авансово плащане от 20% или 50% от помощта срещу 110 % банкова гаранция. Проблем в БГ - трудно се взема банкова гаранция, може междинно и окончателно плащане - след извършване на инвестицията, подаване на заявка, одобрение и още няколко месеца. Казано кракто - Брюксел не вярва на обещания.

2. Имаш ли шанс да вземеш парите - зависи по коя от двете мерки ще кандидастваш - по 311 (тя е за земеделски произодители) или по 312 (за такива, които НЕ са земеделски произодители), иначе като дейности за подпомагане са еднакви.
Може целият бюджет да е за къщи за гости, класирането не зависи от това. Имат значение точките. Учудваме, че ги докарваш 100 от сто - може да стане само ако е къща за гости, която има и ВЕИ и допълнително например интернет клуб? Първите 3 критерия обикновено са или, т.е максимум идва към 75 точки.

Ето ги критериите:
Критерии за оценка на проекта
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА ТОЧКИ
Проекти за развитие на интегриран селски туризъм 15
Проекти за енергия от възобновяеми източници 15
Проекти за услуги, свързани с информационни технологии 10
Проекти, представени от новосъздадени микропредприятия (независими и
регистрирани до една година преди датата на кандидатстване) 10
Проекти, представени от микропредприятия, физически лица и ЕТ на възраст
между 18 и 40 г. включително 5
Проекти, представени от жени (за физически лица и ЕТ) 5
Проекти, осъществявани на територията на 178 общини, които не
са включени в агломерационните ареали 20
Проекти/инвестиции, представени от кандидат, който не е подпомаган от
Европейския съюз 5
Проекти, представени от кандидати, които имат постоянен адрес (за физическите
лица) или седалище или регистриран клон (за едноличните търговци и за юриди-
ческите лица) на територията на общината, където проектът ще се извършва 15.

За туризъм помощта е 70 %, само за ВЕИ е 80%, и в двата случая не повече от 200.000 евро за три последователни данъчни години.

3. За желанието ти да платиш всичко след одобрение - това ми прилича на брокерските принципи в НИ. Аз винаги съм била против някой да започне да работи без да получи нито лев. Консултантът може да гарантира, че проектът е допустим (отговаря на изискванията и е добре изготвен), но не и че ще получиш пари - зависи колко са общо проектите, колко пари има за периода, може ти да се откажеш и т.н. Парите за изготвяне на проекта, ако са изплатени са също допустим разход, т.е при одобрение получаваш и затях 70 %(80%). Прилага се, доколкото знам, плащане на части - при подписване на договор, при предаване на проекта и след одобрение.
Освен това, ако цената е 30.000 лв чисто, а не например 29.300 лв - ти трябват 3 оферти от консултантски фирми.

Хубав ден

Блондинка по душа
Re: Да строя ли по европрограми
09-06-2010 - 14:59:54
Не ми свидят 3000 лв. От 2 години се подготвям за строителство и когато вече мога да почна ще трябва да го отложа за неопределен срок. Ако съм сигурен, че на 1 септември ще имам отговор - да или не и ще мога да почна да строя независимо със или без финансиране бих опитал, но последната фирма, с която говорих днес е одобрена миналия Юли, пари няма, строеж няма. Предупредиха ме, че докато не получа пари не е хубаво да почвам строежа, защото има голям шанс да намерят нещо, за което да се заядат, а те с лупа търсят точно това.
Re: Да строя ли по европрограми
09-06-2010 - 15:13:04
Quote
evgenia
...Учудваме, че ги докарваш 100 от сто - може да стане само ако е къща за гости, която има и ВЕИ и допълнително например интернет клуб? Първите 3 критерия обикновено са или, т.е максимум идва към 75 точки.
...
Това с информационните технологии консултантката каза, че има как да го оправи - за него си признавам, че не разбрах. За енергията от възобновяеми източници я питах дали слънчевите колектори попадат в тая графа и тя каза "Да". По проект имам 6 колектора.

Пак казвам - не ми свидят 3-те хил.лв и няма проблем да ги дам предварително. Исках да проверя дали консултантката е наистина толкова сигурна, колкото ме убеждаваше, че е. Това за 3-те оферти ми го обясняваше - не го разбрах, жената каза че го е разбрала и после ще ми обясни, после се оказа, че е разбрала само за 30-те хил.лв.
Re: Да строя ли по европрограми
09-06-2010 - 15:41:02
avatar
Решението го вземаш сам разбира се. Познавам хора, които са кандидатсвали и са доволни, познавам и недовлни (единият даже е взел над 1 млн през 2009 г. и недоволства, че са малко).

за 100-те точки става по-ясно и вероятно ще кандидаства ЕТ-то на младата ти жена.

На 1.9.2010 г. няма да имаш отговор. Евентуално за нова година. Но можеш да започнеш да строиш след като мине проверка на място от ДФЗ, за да види текущото състояние - до 45 дена от подаване на проекта (30 работни дни) - чл. 27 ал. 2.


(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2010 г., в сила от 18.05.2010 г.) В случай на проекти, включващи
строително-монтажни работи, в срок до 30 работни дни от подаване на заявлението за
подпомагане длъжностно лице от РА задължително извършва посещението на място по ал. 1, т. 3.

След проверката - можеш да строиш, можеш да чакаш и одобрението. Ако не те одобрят (което надявам се няма да се случи) - парите за бизнес плана са си за твоя сметка. Ако те одобрят (даже и да е след повече от 5 месеца) - първо има заповед, после подписваш договор. След това веднага можеш да подадеш заявка за плащане за построеното (тук е малко по-сложно - да кажем етап или изцяло завършено). И чакаш още няколко месеца одобрение. Ако е ОК си получваш парите. Има много проекти, които са така - подават заявка за плащане 10-20 дена след подписване на договора (събират една камара документи).

Желая ти успех.

Блондинка по душа
Re: Да строя ли по европрограми
09-06-2010 - 17:13:18
Quote
evgenia
за 100-те точки става по-ясно и вероятно ще кандидаства ЕТ-то на младата ти жена.

На границата е - 38г. Ако оставя опита за следващ проект ще трябва да я сменям...:}
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход