Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Актуални цени за строеж на дървена къща

Публикувано от Valchog 
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 11:18:55
Quote
stivemaster
Казах ти че ги бъркаш нещата но не си взе бележка , суровината идва от гората пич и то не от българската при различните видове материал. За да се превърне суровината в материал - примерно конструктивен има сериозна технологична обработка - ето добър пример [www.nortop.com]
Онова дето не си го разбрал е че материала за - дърворезби , пластики , уникални изпълнения на елементи от дърво ,от друга страна мебели , настилки , фасадии т.н. не е чам ,като на Николов конструктивния.Ако пак не разбереш не се притеснявай.

Момчета, нека да се върнем на темата- актуални цени за строеж на сглобяема къща. Проблема не е в материала, а в цената на нортоп. Искат 600 – 700 евро на квадратен метър, като в тоя марж подсказват, че 100 евро /200 лева/ на квадрат ги нямат за нищо. [www.nortop.com] Може да ги нямат за нищо тези 200 лева на квадрат, но 160-180 лева на квадрат струва груб строеж - монолитно строителство. По данни на реален строител, цената се сформира от 100 лева за материали и 60 – 80 лева труд за квадратен метър. С нормална печалба. Като сложим и още толкова за довършителни работи – цената на квадратен метър е максимум 350-400 лева /не евро/ за готов строителен продукт по БДС. Ако говорим за скорост на строителство – ето маркк строи 460 квадрата груб строеж за 37 дни [forum.imoti.net]
Хайде кажете ми, защо да се платят 600 – 700 евро/м2 за сглобяема къща? Ако някой ме мотивира може да размисля.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-02 11:21 от panelov.
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 12:20:24
Ами вземи го този "реален строител" да ти построи до ключ за 350-400 лева на квадрат, какво се чудиш?
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 15:05:59
Като страничен наблюдател ще вметна:

stivemaster, ако пишеше правилно, щеше да е по-приятно за четящите.. а сега кажи, писането от ръцете ли идва или от главата!?
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 15:33:30
Ами колега кво да ти кажа ,след като не разбра за какво се паля ,вземи си каквото и да е като материал и който и да е като изпълнител и действай.Аз само ще уточня ,ако имаш възможност погледни на живо какво предлагат посочените или други доставчици на истински материал (само вносен е) и го сравни с това което се предлага у нас и ще разбереш сигурно за какво говоря.Това което съм правил аз ,ми е донесло убеждението да не предпочитам да се занимавам с дървен материал .Затова запознавам клиента с всички аспекти на проблема (между другото досега не е ставало дума за материалите за импрегниране на дървесина) *xxx* Ако някой знае какво съдържат , не знам как би ги използвал и как би живял после там особено с децата си , защото в този форум има хора (неосвидетелствани разбира се) за които стиропора е токсичен !!!!!!!*ok*
Затова ,аз лично препоръчвам на всичките си клиенти ,които са се спрели на сглобяема къща , то носещата конструкция да е стоманена. Тя пък би могла да бъде изпълнена от четири вида стоманени профили (два вида поцинковани - п- образни или кухи профили) и (два вида черни) с два вида закрепвания - заварени или скрепени , според договорката и проекта .Обшиването на конструкцията ,също предпочитам да не е от ОСБ ,а от гипскартон , гипсфазер или циментофазер в зависимост от приложението .Освен това аз не съм склонен да дискутирам цени , особено себестойност на нещо ,което се договаря и досега не ми се е случвало да няма промени от началото до края на един обект .Затова като ориентир , мога да ти кажа следното - фунданента за една къща излиза според терена 70-100 Е/м2 , а самата къща след това с посочената от мен конструкция - още 250 Е/м2 .Колко струват материалите ,от къде се купуват, транспорт и т.н. ,са неща които интересувам само мен или съответния изпълнител , клиента се занимава единствено с осигуряване на - проект , строително разрешение , и договор с правилния изпълнител .След като си плати човека ,изчаква около 45 дни и си получава къщата ,било по БДС или според договорена степен на завършеност.
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 16:06:25
Quote
kalin72
Добре де, ние попитахме за оферта, с конкретни данни, поне за основните неща. И защо толкова сте против типовите проекти? И друго, печалбата е хубаво да се преоцени, защото е нереално да се искат 50-60К евро за едноетажна, 100 квадрата къща с нормален план, нормална топлоизолация, нормален покрив, нищо фенси, дето се вика.

Виждаш ли? smiling smiley Именно! Започва да се стопля, понеже нета гъмжи от обяви за груб строеж до 90 евро на квадратен метър. Тоест основи 100 м2 с мазе ще костват 15 – 20 хиляди лева. Появиха се цени по 400-500 лева, както за монолитно, така и за сглобяемо строителство до ключ. Мисля си, че ако 300-400 лева на квадрат е ориентировъчна себестойност на монолитно до ключ, то 300 лева на квадрат е около тавана на цената за сглобяемо строителство. Разбира се това са твърде окрупнени и неточни груби числа. Сега ще наскачат строители и ще почнат да обясняват, че материалите им са от внос второ направление, а за еркери има двойна топлоизолация:g: Нека stivemaster да покаже, какво е построил за 250 евро на метър квадратен. Да даде адреси на референти - да видим, пипнем и поразпитаме. Каква е структурата на външните стени, на вътрешните и така нататък. Няма ли сайт?winking smiley Поетапно плащане /например 40-50-% от етап/ ли се има в предвид, като се говори за плащане. Гаранции за аванс, гаранции при неизпълнение и така нататък.



Редактиран 4 път(и).Последна редакция на 2010-08-02 16:14 от iiujen.
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 17:37:34
темата нещо се изметна, а ми бе интересна. в момента проектирам дървена къща - паянтова с изолация от бали слама. архитектът е немец, дърводелец преди да стане архитект и разговорите с него са ми доста интересни. няколко неща, които ми направих вчепетление досега. човекът си проектира и тн, и после иска дървен материал според спецификациите, които е определил. мисля, че няма опита на колегата николов - да погледне материала и да каже, просто иска материалът, с който ще се строи на определеното място да има сертификат за дадената спецификация (на друго място да има друго спецификация и тн). дървесина с тези сертификати май много трудно се намира в бг, ако някой знае откъде - моля да ме светне.
да, нортоп са един от доставчиците на сертифицирана дървесина/дървен материал от германия, има и друг(и), може да се купи директно от там, може и от австрия, може и от полша. имам и добри и отвратителни референции за нортоп.
от разговорите с архитекта стигам до извода, че 30-40% от стойността на къщата са инсталациите в нея. така че като говорим за цена на кв м може би е добре да сравняваме ябълки с ябълки.
да не забравяме и външни връзки и тн. вообще трудно се сравнява, макар и на мен да ми се иска да кажа - хоп - 200-300-1000 е/кв м е.
колко ще излезе нашата, не мога още да кажа - нещата са в развитие. доколкото разбирам обаче, в крайна сметка с bulding manager-а цената се прогнозира достатъчно точно.
и не на последно място - зависи от това какво искате и може би дори строите за себе си за живеене или за продажба/с комерсиални цели. поне при мен при втория случай ми е много ясно какво и колко, докато в първия случай става едно чудене и маене...
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 17:39:58
Това ,че някой ще построи до ключ за 400лв е голям майтап:]Само да вметна един случай:Обадих се на такава обява.че строи за 100евро/кв. с материалите,срешнахме се ,говорихме и ми поиска пари напред а гаранции какви? договора*pardon*След това му предложих не пари да разпиша записна заповед и той си тръгна ?На вас оставам да прецените да ли щеше да построи нещо?
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 18:34:11
Проблемът с обработката на дървесината действително съществува и той е бил предмет на редица изследвания от 70-те насам.Да,има такъв проблем,но той се поражда в основна степен от мебелите в дома и крайно изкриваната представа (все още) на някои хора,че е здравословно и екологично да имаш у дома мебели от естествена дървесина.
В действителност повечето дървени мебели са опасни.Веществата,с които се обработва дървесината,с времето се изпаряват в атмосферата.И това става ВЪТРЕ в жилището.По света има производители,които използват собствени разработки вещества за пожарозащита,против плесени и т.н.Разликата е,че тези прапарати не отделят нищо в атмосферата или отделят много малко.Но цената на тази сигурност е много висока.Методът е неприложим за греди в конструкция-оскъпяването е толкова голямо,че прави този метод на строителство неизгоден.
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 21:05:52
avatar
Аз съм един от хората, които най-много съжалява, че няма организация, сертифицираща качеството на дървесината за строителни цели. Затова и за всичко се говори като "дърво", а в действителност няма критерий за сравнение. Е, аз, разбира се се ориентирам, но за неспециалист е направо невъзможно.

Очаквам салвадор да даде пример с препарат, който се използва в наши дни за импрегниране (да си избере ръчно или в автоклав) колко е вреден и кои негови съставки са вредни и какво се получава при взаимодействие с дървесина (да си избере иглолистна смолиста, иглолистна несмолиста, ядрова, белова), при каква влажност и какво поведение във времето (с цифри) има като вредно влияние върху хората. Защото на общи приказки съм се наслушал. А другото го пише в учебниците, дето са ми в библиотеката.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: Актуални цени за строеж на дървена къща
02-08-2010 - 23:00:04
Ще му помогна на Салвадор ,щото и той и Мехуди имат верни прозрения по темата - погледнете - 20. Арсенови съединения тук www.rzkbs.org/cat-documents/regulations/05.../№66.doc или един от най безобидните български - [www.lackprom.com] вижте - 11. ТОКСИКОЛОГИЧНА ИНФОРМАЦИЯ За американските например , какво да говорим ако си спомняте групата сини каски ,дето се натрови в Косово, докато правеха къщи, просто ги пенсионираха и после се разбра че оплакванията на всички са причинении от препарат за импрегниране на дърво на Дюпонт .На делото срещу фирмата ,когато се разбра че може би ще я осъдят , и за да не се наложи експертизата да каже какво съдържат препаратите ,фирмата сключи извънсъдебно споразумение с пострадалите.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход