Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Качество на бетона

Публикувано от ndachev 
Re: Качество на бетона
03-05-2010 - 23:22:14
Коя компания исзледва качеството на бетона по време на наливането или след наливането?
за София
Re: Качество на бетона
03-05-2010 - 23:33:17
Напоследък доста се интересувах от това. Начина е следния - от всеки бетоновоз правите по 3 кубчета с ръб 15 см. Едното кубче е за Вас, едното за бетоновия възел и едно за изпитвателната лаборатория. След набирането на необходимата якост на бетона - демек 28 дни (да ме поправят знаещите), ако се съмнявате в качеството на дадения бетон давате съответната проба за изпитание в лаборатория. Ако не се лъжа изпитанието на 1 кубче струва 15 лв. От там нататък в зависимост от резултатите всеки си преценява какво прави.
Re: Качество на бетона
04-05-2010 - 12:32:18
Германците са го измислили просто и практично!Като дойде бетоновоза на обекта техническия ръга една електронна сонда в бетона и ако покаже излишък на вода го връща!Като върне обратно няколко коли и системата за качество си проработва сама по-нататък!Щото колега след 28 дни бития-бит , е***** ***н- продължението не е много весело,както казваше Гиньо Ганев!:]
Re: Качество на бетона
04-05-2010 - 17:40:56
По Diskovery гледах, че пълнят един отворен от двете страни цилиндър, вдигат го и ако бетона не се разлее или се разлее повече от определен диаметър го изхвърлят. Това наистина е най-лесно и приложимо. Фло имаш ли идея какви трябва да са размерите?
Re: Качество на бетона
05-05-2010 - 11:12:13
Quote
bulhomes
По Diskovery гледах, че пълнят един отворен от двете страни цилиндър, вдигат го и ако бетона не се разлее или се разлее повече от определен диаметър го изхвърлят. Това наистина е най-лесно и приложимо. Фло имаш ли идея какви трябва да са размерите?
Нямам идея колега!Ако става въпрос за домашно приготвяне на бетон и да си провериш качеството ,то ми се струва ,че пресечения конус/малка пластмасова кофа без дъно/ е по-добре от цилиндъра.Всеки майстор си има собствени чалъми!Някои обръщат пълна с бетон лопата и той не трябва да пада или да пада с изтръскване! Важното е да не е разтечен или ливък.Предозирането на водата пряко влияе отрицателно на качеството,но трябва да се има предвид и ,че и предозирането на цимента не прави бетона по-як!Друга голяма грешка е,че не се отчита времето за започване на първоначалното втвърдяване на бетона от момента на влагане на водата и така някои самодейни "бригади" правят големи хармани/бъркала/и цял ден ги полагат!Според външната температура бетона започва да втвърдява от 1/2 до 1 час след като е добавена направната вода и положен след това време няма проектните си характеристики,доливат му вода и го преразбъркват за да го положат,но от това няма полза!Друг голям проблем прави замърсената вода от извори,кайнаци,блата ,езера и т.н.Бетона трябва да се прави с биологично чиста вода ,най-добре питейна,иначе особено при външни настилки повърхността му става на бели ,ронещи се петна!Има още много критични точки при направата на качествен бетон в домашни условия,но дотук ми се струва,че са основните.Споделям го,защото наблюдавам една тенденция "бригадите",особено мургавите да уговарят собственика,че ще му е по-изгодно да му забъркат бетона те,отколкото да кара такъв от бетоновия възел и резултата е оле-мале,макар,че в масовия случай собственика никога не разбира какво му се е случило!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход