Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Камина с отворено огнище

Публикувано от MASTERCAM 
Re: Камина с отворено огнище
27-01-2010 - 23:16:31
avatar
LKK Има и камини със открито огнище които топлят не по малко от горивните камери а също така и зидани със огнеупорни тухли камина на която има монтирана вратичка със огн стъкло която може да работи и със отворена вратичка ,камина със открито огнище за да топли трябва да има димообороти или вграден кожух /СУХА РИЗА/ това е измислено одавна при едни народи дето живеят по на север ,но у нас малко са майсторите дето знаят как да го направят.Тази камина която съм показал спокоино отопля помещението във което е направена което е 25 квм , има клапа която се регулира на 2 положения освен това димозборника за разлика от други зидани камини е метален и заедно с тръбата се нагряват и излъчват топлина доста по бързо от тухлите, иначе със такова огнище не могат да се отоплят големи площи ,например един цял апартамент или етаж от къща и аз съм го написал във статията.

Ето един пример на камина зидана със димообороти и комбинирано деиствие ,работи както със затворена така и със отворена напълно вратичка.




[/URL





Камини ,пещи-фурни ,барбекюта ,огнища за чеверме, руски печки ,гипсови мазилки и всички видове декорации от гипс ,всички видове каменни облицовки.
[mastercam.alle.bg] тел.0894391142



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-01-28 08:13 от MASTERCAM.
LKK
Re: Камина с отворено огнище
28-01-2010 - 15:27:55
Здравей МастерКам, поста ми няма за цел повдигането на спор, кое от двете решения е по-доброто. Избора все пак е на клиента в зависимост от приоритетите му.

Това което искам да кажа е, че не може едновременно и двете неща: хем открит огън, хем максимално топло и лесно за експлоатация.
Това, което го казваш за северните народи и камините с димообороти си е абсолютно точно и самата истина. Има един руснак "печи Кузнецова", който е добър практик и е писал доста по въпроса. Та той беше се хвалил, че е ходил във Франция, по покана на тамошни фирми за камини и французите не могли да се начудят на ефективността на творенията му. За мен всички тези пинизи, както и металният димосборник, на показаната от теб камина, помагат да се вдигне КПД-то на отквореният тип камина, но то си остава под 55% дори и при оптимално изпълнение. Фокусът е, че няма начин с клапата на димните газове да се оптимизира процеса на горене /да се дозира правилно количеството кислород/. При камерите има доста по-ефективни системи за подаване и дозиране на въздуха за горене. Друг недостатък на откритите камини е голямата топлинна инерция на материала на самата камера за горене. Това затруднява бързото формиране на топло ядро на горене и поддържането му. Не случайно си има лаф, че "само дърво не гори", т.е. трябва да са две или три, за да може между тях да се формира ядрото на горене. При камерите с облицовка от Вермикулит няма такива проблеми. При тях елементарно се решава и въпроса с допълнително каталитично изгаряне на дървестният газ в горната зона на пламъка, преди да напусне камерата. Затова достижимото КПД при тях е в пределите на 80%. Вермикулитовата изолация на горивната камера позволява лесно да се формира свръхгорещо ядро на горене, като същото се съхранява максимално дълго. Контролираното горене на еденични цепеници позволява да се отдава толкова топлина, колкото е необходима, а не да се слагат мокри дърва в откритата камина, за да не изгарят бързо, както ми препоръча един познат.
Откритата камера с монтирана вратичка наистина е някакво решение на проблема. Дай Боже да я направят читаво, зашото ако не уплътнява добре тя си остава само елемент с декоративни функции. Известна трудност при този вариант е, че при откритата камера регулирането на горенето става единственно с клапа на димните газове, докато при съвременните затворени горивни камери има по-различна система за целта.
Re: Камина с отворено огнище
28-01-2010 - 16:27:14
avatar
LKK Не си ме разбрал правилно аз просто отговорих на поста ти не го приемам като спор а като нормолен разговор,какъвто и трябва да е.Виждам че не си бос по темата но аз съм и практик и теоретик и постоянно следя какво се случва по този въпрос във тези саитове които са точно по тази тематика ,а и получавам наи новата литература по въпроса. За печките на Кузнецов си е самата истина много са ефективни а и се познавам лично със председателя на Московските печни майстори, съвсем правилно отбеляза че камина с отворено огнище не може да докара повече от 55-60 процента кпд . Точно за това във Финландия и Русия са разработени на базата на стари чертежи тези нови модели които обединяват качествата на печката със своите способности да акумулира и отдава топлина и уюта и неповторимата атмосфера които създава откритото огнище. Горивните камери имат точно регулиране на подаваният въздух само когато са от най висок клас например камерите на Италианската фирма Palazzetti и някаи други фирми .





[/URL


[/URL




Не го считайте за реклама защото просто няма от къде да се намерят ,пуснати са във много ограничен тираж.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-01-28 17:12 от MASTERCAM.
LKK
Re: Камина с отворено огнище
28-01-2010 - 17:08:09
Супер си МастерКам, личи си, че имаш сериозно отношение към работата си.
Всеки, който наистина се интересува от камини и печки е добре да се запознае с написаното от Кузнецов, така поне ще си отговори на доста от въпросите, които го вълнуват. За тези, които не им се чете може да се доверят на хора като МастерКам.
На мен много добро впечатление ми правят камерите и печките на Jotul и Nordpeis, може де се намерят в нета.
Re: Камина с отворено огнище
28-01-2010 - 17:09:57
avatar
Да наистина са добри особенно на Нордпейс

Камини ,пещи-фурни ,барбекюта ,огнища за чеверме, руски печки ,гипсови мазилки и всички видове декорации от гипс ,всички видове каменни облицовки.
[mastercam.alle.bg] тел.0894391142
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход