Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Монтаж и облицовка на камина

Публикувано от Ivo.NovDom 
LKK
Re: Монтаж и облицовка на камина
13-01-2010 - 22:14:32
Иво, още в началото съм написал че не съм специалист, което значи че всеки може да обърне внимание на мненията ми, но ако реши да се придържа към тях е редно да се консултира със специалист.
При моята камина горната част от декоративната рамка около камерата /няма горен плот/ наистина се нагрява до 60 градуса, но това е търсен ефект, защото цялото було е зидано от бетонни тухли и отвътре не е използвана топлоизолационна вата. Така постигам по-равномерна работта на камината, респективно отопление на помещението /плавно нагряване и постепенно изстиване/ поради топлоакумулиращият ефект на конструкцията. Температурата вътре в булото също е по-ниска, отколкото показаното от теб изпълнение, но народа май не се интересува от такъв вариант.
Не смятам, че изразяването на собственно мнение е спам. Ако не желаеш да ти разводнявам темата просто кажи и нямаш грижи. Мисля си, че когато има различни мнения интересът е по-голям.
LKK
Re: Монтаж и облицовка на камина
13-01-2010 - 22:23:23
Quote
bulhomes
LKK в така показаната схема дали е необходима въобще помпа, още повече пък затворена система?

bulhomes, схемата не е моя, а е предложена от AntonBM от другия форум. Принципиално е подходяща за гравитачна система за отопление с акумулиращ съд на тавана. Може и без помпа, може и да е отворена системата. Има обаче доста варианти как да бъде реализирана цялата отоплителна инсталация. Ценното е разположението и начина на изпълнение на водната риза, но за подобно изпълнение си трябва заварчик от класа. Не случайно фабричните водни ризи ги лепят от ламарина...
Re: Монтаж и облицовка на камина
13-01-2010 - 22:27:48
"Против-ът" ми е, че с лаптопа ми, съм на метър от камината, тъпча я с букови дърва, на отворена врата и не ще да заври прасето, помпата е изключена, засмуква толко въздух, че не се нагрява, а се охлажда - имам контролен термометър който мери Т на водата във в. риза и който в момента наблюдавам. Нямам оджак, но ако някой има такъв и е монтирал водна риза за отопление до откритото огнище - нека сподели как е!



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-01-14 08:47 от Ivo.NovDom.
Re: Монтаж и облицовка на камина
13-01-2010 - 22:44:58
Нямам какво да покажа повече по темата. По-натам ще покажа как се лее бетон и как и с какво се зида, за да може да се исономисват по 100-150 евра на кв.м. за сега лека от мен. winking smiley
Re: Монтаж и облицовка на камина
13-01-2010 - 23:34:04
Иво, все повече ме гложди, че нищо че си далече - ще те викам да ми измислиш и направиш камината. Всеки момент ще ми излязат проектите, но въпреки тях преди да почна да строя трябва да съм сигурен как ще е тя, защото ще основен елемент.
LKK
Re: Монтаж и облицовка на камина
13-01-2010 - 23:41:58
Иво, "когато фактите говорят и боговете мълчат". След като наблюденията ти показват че водната риза се охлажда при отворена врата на камерата сигурно бъркам в предположенията си. Няма да си трия постовете, който чете ще се ориентира в ситуацията.
Re: Монтаж и облицовка на камина
14-01-2010 - 03:19:05
Малеее,какъв спор се заформил!В спора се ражда истината и това е абсолютната истина!
Не се лютете/въпреки,че и аз самия често се лютя/,но в тази тема на Иво,определено спора води до подобрения!Повече мнения-повече идеи!
Иво да ти обясня колко градуса ми е водата в оджака.Ризата,както споменах преди в тази тема ми я направиха доста голяма/с много вода/,имам контролен термометър,който отчита при нормално горене на камината/разбирайте оджака/ около 40гр.Под нормално горене разбирайте 2-3 цепеници.Ако засиля горивото,се качва и температурата/тази в радиаторите/При силен огън водата стига 80 гр.Никога не ми е завирала водата,може би защото имам прекалено много вода в системата.Ако,ризата ми е по-малка съм убеден,че температурата на водата ще е доста по-висока и съответно по-ефективна системата.Когато печа ...мръвките:] температурата не пада съществено/защото водата е много/ и няма разлика в отоплението.А и има и друг момент:оджака е достатъчно голям като размер и горивна площ и има място и за огън и за скарата/вижда се от снимките/.След първите 4-5 часа от запалването на камината се бутаме около огъня,след 5-ия час рязко намаляме количеството на дървата и бягаме по-далечко от оджака,защото като се нагрее този камък-не се стои до него.
Дано да съм бил полезен и по-важното е да сте ме разбрали.
Утре отивам с бойна група да проверя термо-данните и месо-данните.Като се върна в неделя ще ви докладвам!А,ако някой се обърка е добре дошъл при нас,за да направим изследванията заедно*drunk*
А дотогава момчета-умната,ако не е умната-знаете коя.....?!:]
Re: Монтаж и облицовка на камина
14-01-2010 - 08:32:30
ЛКК, *bow* *smiley_ahh* *beer* - имаш суха камина, доста по различна е от такава с водна риза.
Re: Монтаж и облицовка на камина
14-01-2010 - 08:44:43
Венци, благодаря за откровенността - за да не прегрява огнището ти трябва да има въздушна риза. Ефекта прегряло огнище, хладка вода в радиаторите няма как да се оправи при така конфигурирана инсталация. Този ефект се използва при военната авиация - охлаждат изгорелите газове на двигателите, като ги мешат с пресен въздух, за да намалят топлинното излъчване на соплата.
Проблема с многото вода не е страшен - слага се термостат (докато водата не се подгрее до зададената температура помпата стои изключена и водата не се праща към радиаторите)...поразгледай последната рисунка - би ти решила всичките желания. winking smiley
Re: Монтаж и облицовка на камина
14-01-2010 - 09:12:17
Булхоуме, дали аз ще ти правя камината, зависи от това дали ще се разберем за цената :] не му бери грижа, като опре дотам ще ти дам оферта...

Сега трябва да мислиш за следните неща:
1. Всяка от стаите ти трябва да е с топло и шумо изолация, за да не я топлиш ако е празна и да не се чува хъркането на някой или ... бурния секс на други. :} (червената тухла не е твоя материал - нито е шумоизолатор нито е топлоизолатор)
2. Отоплението задължително с водни радиатори с термоглави (подовото по бавно излиза на режим, но не е вариант за отхвърляне)
3. Не си мисли за гравитачна система - ще ти върти водата когато това не е желателно - когато огъня в камината е с малка мощност или остане само жарава. На жарава, в комбинация с въздушна риза би могло да отопляваш успешно хола си за около 6-8 часа без да слагаш дърва. Камината става като радиатор с температура около 50-60 градуса само от жаравата - (но не трябва да върти циркулационната помпа)
4. Камината ти трябва да е 100 % ОБЕЗОПАСЕНА. Първата работа на гостите ти ще е да започнат да "мъчат" камината - кой разбира и кой не разбира ще ръчка. Не се притеснявай - може да се направи, стига да не ти мине през ума да си спестиш няколко клапана и ЮПС-а.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход