Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

*book*Негативни фактори влияещи върху топлотехническите характаристики на ограждащата конструция

Публикувано от фло 
Re: *book*Негативни фактори влияещи върху топлотехническите характаристики на ограждащата конструция
28-01-2010 - 10:40:56
Петър, ако си мислиш, че строителния бранш се състои единствено от предприемачи, които строят жилищни сгради си много назад с материала. Най-големчите сторителни фирми всъщност работят на корпоративно ниво и колкото по-скъпо излиза строителството толкова по-голяма печалба реализират. Не случайно в София се напълни със сгради с много висока себестойност - едно да вземеш 20% печалба от шлицови стени по 400 лв. кв.м., които се реализират за месец, друго е да вземеш 20% от груб строеж на сграда на същата цена на кв.м., който се реализира в пъти по-бавно.
А пък що се отнася до предприемачите в жилищното строителство - по-голям проблем е цената на земята, изискванията за паркоместа, инвестицията в улична инфраструктура - канали, водопроводи, ел. захранване, а не дебелината на изолацията. Двойно по-дебелата изолация ще вдигне себестойността с не повече от 5 евро на кв.м., които се избиват с рекламата, че сградата е по-добре изолирана.
Междудругото не виждам да споменавате слънчевите печалби, които също се споменават в тази наредба.
Да , прав си за печалбите, като имам време ще попрегледам какво е написано.
А дотогава - ти нещо да споделиш за тях ?
Наредба 7 е в сайта на МРРБ.Почти е обновена.Стария вариант беше по германски модел несъобразен с нашите условия.В Европа има най различни изисквания за ТИ.Примерно Финландия и Дания са с по либерални изисквания от Франция.Сега цялата ЕО унифицира законодателствата си за енергийна ефективност.В България студените месеци са повече от топлите и въпреки това проектират стъклени фасади и ми е най интересно и кой и как ги узаконява.По цените на ТИ мисля че ще се повишат защото масата на ТИсистема по тежка и както в белите страни ще трябва да се слагат метални дюбели с изрязване на шапчица от ТИ слой,а това си е пипкава работа.
Re: *book*Негативни фактори влияещи върху топлотехническите характаристики на ограждащата конструция
28-01-2010 - 17:06:47
ЗА ад може да се правят неефективни в енергийно отношение сгради окачените фасади са извадени отделно. Пълна порнография. Доста по-либерални характеристики ти позволяват да покриеш ако фасадата ти е стъклена.
Re: *book*Негативни фактори влияещи върху топлотехническите характаристики на ограждащата конструция
28-01-2010 - 17:10:53
Най-общо казано слънчевите печалби ни показват, че българинът е прост като галош и решава, че последния етаж е набутванеsmiling smiley
Re: *book*Негативни фактори влияещи върху топлотехническите характаристики на ограждащата конструция
28-01-2010 - 17:18:41
Не е редно да се обаждам като виден апартаментомразец, но ако купувах апартамент щях да държа непременно да е на последния етаж и да имам достъп до покрива, най-добре да е мой. Хипотезата входа ще поддържа покрива я изключвам априори, само който не е живял във вход не е разбрал за какво иде реч - ако въобще се разберат ще е когато теча е стигнал надолу и ще е със съмнително качество ремонтиран. Затова - поддържаш сам, и ползваш предимствата на покрива сам.
4ovek , попрегледах малко новата наредба 7 да открия нещо за слънчевите печалби, ама....само формули, общи неща без 1 конкретна (па-била и усреднена стойност даже),написано едно витиевато, абе с 2 думи еквилибристика някаква, а то е и предназначено за проектанти де, не за нашего брата.
Така или иначе от преди като съм се ровил из нета за различните други загуби и печалби съм останал с впечатлението че най-общо казано загубите свързани с вентилацията и проветряването на помещенията ако не изцяло, то поне на 80% се компенсират от различните печалби (от слънцето,готвенето, осветлението, телесната топлина и т.н.)
За по практично смятам че на база отоплителен сезон (понеже не всеки ден грее слънце) можем да ги игнорираме от сметките.
Като смятнем точно загубите си от ограждащите конструкции и сложим отгоре 20-25% резерва при избора си на отоплителни уреди и сме готови.

А ето тука съм запазил едни усреднени данни, вече не помня от кой сайт или форум съм ги вземал:

усреднено за двуетажна къща 150m2

= Проветрение и Вентилиране (загуби) 2533 kWh (при рекуперация30%) 1808 (50%) 3620 Без рекуперация
= Печалби :Слънце 994 Електроуреди и Телесна топлина 2067
Quote
4ovek
Най-общо казано слънчевите печалби ни показват, че българинът е прост като галош и решава, че последния етаж е набутванеsmiling smiley

От гледна точка на енергийна ефективност може и да си прав.
Чудя се обаче кога за последен път попадна на последен етаж в БГ,който да няма или в някакъв близък период да не е имал проблеми с течове...А разходите по ликвидирането на един теч (обикновено това е дълга и неравна борба,защото в БГ се работи без техника,по метода на пробата и грешката) с доста могат да надхвърлят икономията от енергия...
Re: *book*Негативни фактори влияещи върху топлотехническите характаристики на ограждащата конструция
29-01-2010 - 08:22:09
Петър, наредбите за проектиране са написани за да се използват от специалистите. Исках да те насоча, че не се изчерпва всичко с дебелината на изолацията. Ако искаш да направиш нещо наистина добро, трябва да наемеш хора, които са учили за това, а не сам да си изчисляваш енергийната ефективност. Специално за слънчевите печалби виж някой проект, който е с изчислени слънчеви печалби за да ти стане ясно колко голям е приносът за спестяване на енергия.
Quote
4ovek
Ако искаш да направиш нещо наистина добро, трябва да наемеш хора, които са учили за това, а не сам да си изчисляваш енергийната ефективност.

В тоя случай не си много прав. Имам си достатъчна база данни и доста съм прочел по въпроса за да си имам доверие че не греша.
А тези дето уж бяха учили за това ми бяха направили проекта с 5-ца фибран навсякъде по фасадата.... no comment
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход