Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА

Публикувано от gurgata 
БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
29-11-2009 - 15:38:10
avatar
Здравейте,
имам едно имотче в планинско селце,с малка къщичка(скоро ще покажа и снимки),двора има неправилна форма,нормално за такива селца.В дъното на двора се образува трапец които влиза в имота на съседа,с които граничим с ограда висока1.8м.двустранно зидан камък 40-50см.
На това място искам да си направя барбекю(зимно,за да използвам къщата само за спане 3 спални),и да ходиме с приятели!
За целта искам да вдигна оградата с 60 см и да направя едноскатен навес с наклон към моя двор.
Освен че трябва да питам съседа, какви са законовите оредби за такава процедура?*book*(все за законови уредби битам но дълго бях в чужбина и ми се стува че тук жсичко е много мудно и все нещо нее както трябва)*sos*
Re: БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
29-11-2009 - 16:10:52
avatar
Разбери се със съседа и зарежи какво пише черно на бяло. Ще си спестиш мноо нерви... Ако не се разбереш със съседа е все едно какво пише в законите и наредбите...

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
29-11-2009 - 19:50:57
Много е важно при мероприятия да викаш и съседа*drunk*
Re: БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
30-11-2009 - 01:21:19
При тази ограда/h-1.80/ не ти трябва да питаш никого,но няма да можеш да я вдигнеш по-високо/плътно/ без неговото разрешение,а мисля,че не ти и трябва да я вдигаш още!С "временна" конструкция можеш да постигнеш желаната от теб височина и да си направиш BBQ-тоsmiling smiley
Re: БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
30-11-2009 - 13:41:30
Гурга, височината на плътната ограда не може да надвишава 2,20 м. При представяне на проекта за съгласуване трябва да имаш нотариално заверено съгласие от съседа ти, за изграждането на плътната ограда. също така не трябва да имаш стреха която да влиза в двора на съседа ти. Така или иначе това което ще правиш е "временна" постройка (нетрайно закрепена към земята). Заради това, че ще е в трите/4-те метра до оградата също трябва да искаш нотариално съгласие от съседа ти.
Отводняването - искаш наклона да е от оградата към твоя двор защото не може да има улуци в съседа ти. Ама при 2.2 метра на оградата отпред ще стане много ниско. Преди години узаконих точно такъв навес, четирискатен покрив, имах улук откъм съседа, но го представих че е в нашия двор и оттичането също го направихме в нашия двор. Има разни решения за направата на улука - може да го вградиш отгоре в покрива, потърси архитект за да ти изготви проекта - няма как да го направиш без проект, ще ти дадат подходящо решение. *beer*
Re: БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
30-11-2009 - 17:30:18
Ако имаш нотариалното съгласие на съседа си може да отидеш на допълващо застрояване кота корниз 3.60.Отичането не трябва да е към съседа, а към твоя двор.Можете със съседа си да си подпишете взаимно съгласие и той да покрие така оформения калкан.Това е законния начин и за едно барбекю ще имаш доста разкарвания.Може да се разберете и ако не те гонят да го дигнеш незаконно.
Re: БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
30-11-2009 - 18:03:14
avatar
някъде четох че в планиските райони отстоянието от съседа е 2м.,така ли е?
за съветите благодария,ако е рекал господ и съседа,ще хапнем едно чеверме през зимата.и вие сте поканени*drunk*
Re: БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
30-11-2009 - 20:25:52
Разбери се със съседа си. На село никой нищо няма да каже(стига да не си Ахмед Доган и да се чудят как да ти съборят барбекюто на сарая, макар той сега да обжалва и отново оцеля неговото), а едва ли искаш да впишеш барбекюто в скицата на имота. Смятам, че не си заслужава да си съкращаваш живота с някоя година заради едно барбекю. Успех много хубаво да си изкараш с приятелите под навеса на арбекюто.
Re: БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
02-12-2009 - 08:24:54
Quote
gurgata
някъде четох че в планиските райони отстоянието от съседа е 2м.,така ли е?
за съветите благодария,ако е рекал господ и съседа,ще хапнем едно чеверме през зимата.и вие сте поканени*drunk*

С уважение към мнението на някои съфорумци, но Гурга, има си закони, не е чак толко страшно да си подадеш молба за виза за строеж и проектиране...построяването на такава барака ще ти даде увереност, ако един ден решиш, да правиш нещо по-голямо.
Неспазването на тези правила за строителство понякога създава усещането (поне при мен е така) че съм подаднал в гето. Даже в софи е пълно с такива райони, със странни архитектурни творения и решения, ужким с първокласни "лукс" имоти.

Погледни в ЗУТ *book*! Има членове, които касаят калканната стена, височините на плътните огради и ... т.н., твоя парцел може би се се води вилна зона, отстоянията там са 4 м.

Чл. 34. Във вилните зони сградите са на разстояние най-малко 4 м до страничните граници и най-малко 6 м до дъното на урегулирания поземлен имот. Най-малкото разстояние между сградите през улицата и през дъното на имота се определя по реда на чл. 32.
Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Разстоянията между жилищни и нежилищни сгради в съседни урегулирани поземлени имоти се определят съобразно нормативите за разстояния между жилищни сгради. В този случай дълбочината на застрояване на нежилищната сграда се определя по реда на чл. 31, ал. 5.
(2) Разстоянието на нежилищните сгради до вътрешните граници на урегулиран поземлен имот при свободно застрояване не може да бъде по-малко от 3 м, а между тези сгради в урегулиран поземлен имот - съобразно подробния устройствен план и при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и технологическите изисквания.
Re: БАРБЕКЮ ДОЛЕПЕНО НА ОГРАДАТА НА СЪСЕДА
02-12-2009 - 08:33:19
ОЩЕ МАЛКО ЗА ОГРАДИТЕ:

Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход