Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За илюзиите на мечтатели да живеят в къща

Публикувано от elinka 
Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
16-11-2009 - 22:02:02
avatar
Пазара е интересно нещо. Дали струва този парцел 200Е или не - има само един начин да се разбере - дали някой ще ги даде. Ако ги даде - толкова струва.Ако не ги даде - значи е надценен и тогава има 2 варианта - или сваляте цената или го сваляте от продажби. Толкоз. А това, че все още има будали да купуват ниви по 60-70Е - "не е луд този , дето яде зелника"... Аз със сигурност няма да дам тия пари за ниви (преди 2-3 месеца ме развеждаха едни брокерки и ми обясняваха, че това било Банкя...). Но и със сигурност няма да дам тези пари за терена на моята къща. Мога да ги дам за терен за инвестици (демек такъв, който има потенциал да се вадят пари-реализация за строеж с цел продажба или за разработването на бизнес проект), но за място, където само ще харча - не.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
16-11-2009 - 22:56:30
По-голямата част от Банкя си е типична "rural residential area".Според класификацията на жилищните зони,често използвана в щатите,това са отдалечени от града жилищни зони,които като разстояние може и да не са много далеч от метрополията,но там липсват всякакви удобства на градската среда.Няма училища,детски градини,магазини,има проблеми с водо и електроснабдяването,не се почистват и поддържат редовно пътища,не се поддържа или изобщо не е имало пътна маркировка и пътни знаци,често имат проблеми с полицейските патрули-или изобщо липсват или им трябва много време за да стигнат до там,няма пожарни хидранти и т.н.Разчита се предимно на локални водоизточници (кладенци и каптажи),няма канализация.
По-цивилизованата част от Банкя аз я отнасям към "rural-urban fringe" ,а има части около гарата и центъра,които са си направо "established residential".Това са двете крайни зони,които биха представялвали интерес за целогодишно обитаване.Еstablished residential е извънградска,но отдавна урбанизирана територия,носеща белези по-скоро на градско устройство.Широки улици,обществен транспорт,бензиностанции,лесен достъп целогодишно,високи нива на обществена сигурност,изградена и редовно поддържана подземна и надземна инфраструктура.Характерен белег на тази зона-поне два независими двупосочни транспортни коридора.ЖП линията се брои за отделен такъв.
В Rural-urban fringe се срещат селото и града.Гранична зона,в която не е ясно къде точно се намирате.Минали сте изходната табела на града обаче.Има белези и на град,и на крайградска зона.До някъде има канализация,след това няма.До някъде се почистват пътища,след това не се чистят.Има магазини някакви..ама няма хипермаркети.Няма кино,библиотека,заведенията са с малък капацитет.Rural-urban fringe най-често са с незавършено развитие.В най-далечните им покрайнини има new development area-зони,които в момента се колонизират-нови квартали.

Та за мен границата е до Rural-urban fringe.От там нататък е за екстремисти.Много е диво.
Колкото до 200-те евро...като притежател на подобен парцел,тая цена ми звучи безумно.30-35 и то със завършена процедура по регулация и осигурена вода в имота.Дали ще е сонда или водопровод-все тая.Тока може и после.Нива...20-25 евра и то ако има перспектива да се смени предназначението.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-11-16 23:02 от salvador.
Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
16-11-2009 - 23:32:49
Здравейте,

Ето ме и мен - ivo107

Въобще не мислех да влизам в темата, но съм принуден от elinka

Първо: Уважаема elinka, личните съобщения затова са лични защото е кореспонденция само между съответните юзери. Това че ти пействаш мои лични съобщения към теб в публичното пространство най-малкото не е коректно. както и да е - заставам напълно зад думите си и накратко не смятам че имам вина за това че ти не може да продадеш на 200евро/кв.м. Все пак може би не си копирала сърдечните ми пожелания за успех в продажбата.

Второ: Искам само да спомена че въпросните цени по въпросните квартали на Банкя НЕ СА ЗА НИВИ или НЕУРЕГУЛИРАНИ ПАРЦЕЛИ. Това са цени за УПИ-та с изградена инфраструктура (ток и вода). По имотите няма какъвто и да е вид процедури със Столична Община,ГИС и т.н - тоест може да се вземе виза за строеж.

За да не съм голословен Ви давам цени от сключена сделка преди 8-9 дни. Парцел на ул. Захари Стоянов в Банкя се продаде на цена от 50евро/кв.м. Отворете гугъл мапс и вижте къде е.

Тенденцията за 2010г. за Банкя (по мое лично мнение) е да има минимална корекция надолу или застой в цените в които ЕЛИНКА ме е цитирала.

Като завършек искам да помоля elinka да спре да ме цитира. За пореден път най-сърдечно и пожелавам да успее в усилията си да продаде парцела. Лично за мен нейната цена е много висока.

Поздрави,


smoking smiley
Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
17-11-2009 - 09:36:04
От гледна точка на човек, роден и отраснал в къща, ще споря.


До сега живея в къща. Никой не е казал, че къщата е нещо просто и достъпно. Или пък евтино!!
Иска си поддръжка, иска много повече енергия. Но има място. Има място освен за "боклуците", които навремето се товарех по москвичите и се "изхвърляха" по селата и вилите. Има място и за басейн. И за кът- барбекю. И за гараж (щото не се връзава- панелка и джипeye popping smiley а е масово ) И за дворче, дали с декоративно озеленяване, дали с зеленчукова градинка. Има и вариант за мераклиите. Бетон навред по двора и къщата :}
Аз лично, не издържам да живея в кошер. smiling smiley

Като погледнете лабораторните мишки, ми те са си супер в клетките. Една такава мишка никога не би се приспособила в "полеви" условия. Докато полската не би живяла дълго в клетка.
Въпрос на лични качества. Приспособяване, мобилност, свобода на духа. *pardon*

А това за разстоянието до обществените обекти- и тук съм на мнение- колкото по-далеч от спалнята ми,толкова по-добре. Има автомобили, метро, автобуси, маршрутки, велосипеди. Друг е въпроса, че нито едно от тези средства не ти гарантира известна безопастност.
Разходете се по Европата. Так как живеят? *angel*
Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
17-11-2009 - 11:50:09
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
>
> Еstablished residential е
> извънградска,но отдавна урбанизирана
> територия,носеща белези по-скоро на градско
> устройство.Широки улици,обществен
> транспорт,бензиностанции,лесен достъп
> целогодишно,високи нива на обществена
> сигурност,изградена и редовно поддържана подземна
> и надземна инфраструктура.Характерен белег на тази
> зона-поне два независими двупосочни транспортни
> коридора.ЖП линията се брои за отделен такъв.
>
При всичките тези условия, на които отговаря парцела, не смятам, че цената ще бъде 50Е за кв.м. Не само моя, но и малкото останали такива.Не искам да коментирам повече цени, а темата е за илюзиите , че можеш да живееш далеч от комуникации целогодишно и безмисленото строителство.
Ivo107, аз зная много добре къде точно се намира ул. Захари Стоянов и имам спомени за чудесните поляни на тази улица и боровата гора.Но и двете страни на улицата са с денивелация, далече е от магазини, от спирката даже на селския рейс за Михайлово и поне едно 20 - 25 мин. пеша от центъра. Само строителството с такава денивелация като на тази улица ти излиза " дявол на магаре".Същото е като да избереш ул.Тинтява и околните във в.з. Банкя, разликата е само , че навлизаш в свлачища.Тези УПИ - та са вкарани в регулация през последните 10 години. Това, че има стълбове и жици на енергото, не означава , че ще имаш безпроблемно ток.
Неприятното е че "илюзионистите" продължават да строят, по поляните, нивите, че дори и в гората. После започват едни безмислени продажби, но вече няма шанс да бъде възстановена природата.

Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
17-11-2009 - 12:17:27
elinka,

Защо мислиш че не познавам Банкя? Защо смяташ че това е първия парцел който купувам?

Виж,...много добре познавам породата хора "местни банкялии" - този типаж хора смятат че като предлагат парцел в Банкя, то те не предлагат земя ами злато, започват да ти цитират как въздуха се сменял на 6мин. , как водата била еди-каква си, и разбираш ли ти освен че трябва да си дадеш парите, трябва и да им благодариш. Мислят си че кризата е валидна само за 2009г и йок 2010г нещата се оправят. ДА ама НЕ! И 2010г , и 2011г и т.н. цените който бяха няма да се върнат.

Изчакай Нова Година, Зимата и Пролетта.....и ще видиш че цена на имот в Банкя няма да има нагоре. Цените са нереално високи и надути.

Смятам темата за приключена! Смятам че и ние с теб няма какво повече да си кажем.Нямам и време и желание да участвам в създадената от теб тема. Успех с продажбата!

Поздрави,



smoking smiley
Abu
Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
17-11-2009 - 12:42:15
Ех, Чаро... Що не си ми комшия!

Само с последния абзац не съм съгласен:
за разстоянието до обществените обекти- и тук съм на мнение- колкото по-далеч от спалнята ми,толкова по-добре. Има автомобили, метро, автобуси, маршрутки, велосипеди. Друг е въпроса, че нито едно от тези средства не ти гарантира известна безопастност.

Въобще не ми пречи, че има магазин на 50 м, спирка на редовна градска линия на 60 м и дори магазинче за технически стоки, борси за строителни материали, кръчмета/ресторанти (в които гражданите идват на тиферич), мебели и т.н., дори бардак има. Остана рибарски магазин да направят и ще си падна от кеф... И просто недоумявам как само за кооперации и апартаменти мислят хората! Има чудни необитаеми местенца наоколо, а се строят единствено кютюци по 1500 кв. РЗП, в които после никой не живее.

Казал съм си вече мнението - парцел под 90-100 евро трудно се намира край мен, но така да е! 500-600 квадрата и къщичка за двайсетина х. евро правят колкото тристаен в "широк център". Ами мерси за апартамента, ама не ща! Да не говорим, че един двустаен в тукашните нови кооперации е пак толкова, а това вече е кретенско...
Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
17-11-2009 - 13:07:41
Quote

Аз лично, не издържам да живея в кошер.

Бе то зависи и от кошера, ако е на лично място в града и е 250 м2 с 50м2 зимна градина да кажем... става.

Аз лично избягах от термитника преди 13 години и НЕ съжалявам ни най-малко.
Може би защото все пак съм в така нар. от salvador Еstablished residential area.
Ама то наистина другото не е и работа, то не е и къща тогава, а просто вила.

По принцип къщата си е къща с всичките му + дето казва чаро (а колко още не е казал... smiling smiley Затова и по Европата наистина си е така, а и инфраструктурата им е на светлинни години от нашата.

Но да не забравяме и цената
И тя е в + за къща, сравнено с горния пример.
Нека посмятаме
Дори и при скъп парцел 200Е/м2 от 400м2 (минимум според мен за къща) като построиш къща 200м2 по БДС (както продават апартаментите в града) за средно 300 Е/м2 се получава общо 140 000 Евра.
Докато горния луксозен имот дори и при криза едва ли ще ти го продадат под 250 000 Евро.
Освен това влизаш в тая луксозна клетка и толкоз.
Докато на къщата и парцела цял живот може да си вихриш въображението с проекти.... пари да имаш само.

Е , и.... *ok*

Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
17-11-2009 - 13:11:13
avatar
elinka ,
просто е "заминал твоя влак" - останал ти е само билета ......за съжаление :g:
влезе ли някаква стока в устите на простолюдието - това води до надценяване й !
освен това се опитваш да продаваш тази надценена стока на прости хора , които са "чули друго"

чети повече за перспективите пред живущите в къщи !!
вече пътуване на 30 - 40 км през София не е "мечта"
людете се ориентират и по разстоянието до работата/офиса......а Банкя няма да стане Делови център поне в близките 40 год !

къщите отдавна не са това което Бяха , както и Банкя (живял съм 5 год на ул ."Симеон" и познавам добре градчето)

Re: За илюзиите на мечтатели да живеят в къща
17-11-2009 - 18:24:10
Петър, ама не е сериозно да сравняваш цената на апартамент на лично място в града с цената на къща на майната си - категорично къщата е по-добре от апартамент, но само не споменавай, че е по-евтино, къщата е по-скъпа
Междудругото, не че това е тамата , ама наистина хубави къщи има доста малко в България и не става въпрос за парите, които се дават. Къщи с балансирани, изчистени форми, пипнати от специалист, без да има конфликт между отделните детайли и построени спрямо първоначалната концепция са единици.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход