Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

проблем с комин

Публикувано от Abu 
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 14:23:50
Иворад, сори, сбърках етажите.
Абу обяснява че този от 6-ти си е сложил по-мощен ширм. Ширм викат на абсорбаторите. Може аз неправилно да съм разбрал.
Ако става въпрос за розетка с вентилатор - да я махне и да зазида отвора.
Ако е абсорбатор, ще трябва да си вгради една тръба в комина. Или моя съвет е, ако има възможност да изкара въздуховода навън през най близката външна стена и да не се занимава с глупости.
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 14:45:51


Ето схемичка за това как се прави комина. За отоплителни печки може и да върши работа, но през такъв комин да се връзва камина - хммм, дълбоко се съмнявам че ще е безпроблемно. Ако има ползващи такива комини - да кажат - как е със саждите, запушват ли се, опушват ли се?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-12 14:47 от Ivo.NovDom.
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 14:54:18
Иво, това, което си постнал, е именно сифонен комин. Може да се използва и за камини, само че от типа на заворените горивни камери - класическите отворени камини нарушават сифонния баланс на комина и водят до опушвания.
Едно, обаче, е сигурно в тази ситуация - няма начин комин да се използва едновременно за димоотвеждане и вентилация!
Доколкото разбирам от поста на Абу - случаят е именно такъв.
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 15:29:16
На затворетана камина като отвориш вратата и някой от горните етажи ще изриве :} За мен направата на комин с такива блокчета (боклуци) е кофти работа. Казвал съм го и в друга тема. Тва става само за отдушници.
При Абу случая е подобен. Комина, дето го има може да се ползва само от единия. Втория духа супата.
Abu
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 16:08:21
Опушването е от разни пържилки, гранясали скумрии на скара, печени чушки и т.н. все кухненско. Нормално това се прави на открито, макар пак да не е приятно за околните и най-вече за прането им... Нямам представа от какъв зор омирисват първо себе си, а после и горните. Може наистина да е от лошотия, а може и само от простотия. Но да оставим настрана битовизмите, да видим какво може да се направи...

На пръв поглед няма възможност за самостоятелно отвеждане през прозорец или външна стена - големи са разстоянията. Нагоре, успоредно на съществуващия комин е по-логично, но кой ли ще позволи да му минава допълнително трасе през апартамента, че после през покривната конструкция с всичките му изолации и прочее, а в комина място за Ф110 май няма. Затова питах какво е минималното сечение за вентилация, с каква мощност перката и горе-долу дължина на тръбата.

Дотук мисля се събраха достатъчно съвети - ще докладвам. Не съм собственик и нямам ангажимент да правя нещо (аз не разбирам достатъчно, затова питам). Обещах да потърся мнения във форума и това правя, а ако някой може да препоръча специалист за Варна, бих предал и координатите му. В едно съм сигурен: продавачите и монтажниците на ширма нямат никаква представа или поне нямат желание да помогнат - първо тях са питали.

Благодаря засега, а ако излезе интересна причина или решение, ще съобщя...
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 16:53:57
Три решения:
1. Генерално: монтаж на засмукващ вентилатор на покрива, с командване от всеки апартамент. Така в евакуатора ще има винаги достатъчно подналягане и ще се изключат намирисванията при ползване на уредбата. Докато се работи на система със свръхналягане / вентлатори на всеки етаж/ - те са неизбажни. Така се решава пробламът на ВСИЧКИ.
2. Локално - зазижда се отвора на комина и се пуска въздуховод до най-близката външа стена. Така се осигурява независимост от общата тръба.
3. Второ локално - след като апартаментът е на предпоследен етаж, ако има достатъчно сечение на въздуховода - може да се пусне през него една тръба до жилището. Решава се проблема на 6-ия етаж, обаче се създава проблем на останалите. Ако хората са скандалджии - идеална възможност winking smiley. Ако не са - следва да се въздържат!
Това е, според мен.
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 17:22:03
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Фло, не знам как е изпълнено, но ако съдя по
> покрива и други части, не е както трябва...

> Понеже разстоянието до покрива не е голямо (етаж и
> половина), има ли вариант да се пусне тръба в
> комина до кухнята на шестия и там да се върже
> ширмът? Какво минимално сечение върши работа и с
> каква принудителна тяга? Примерно Ф80 има ли как
> да тегли на 5-6 метра?

На Практикер има един рафт с въздуховоди/бяла пластмаса/ за ширм!Има кръгли за изхода и преходници от кръгли към правоъгълни,нещо като 80Х50 мм,както и съединителни връзки за свързване на правоъгълните въздуховоди един с друг за удължаване и ъгли за смяна на посоката!Слагал съм от тях на ширм и си работят перфектно!Струва ми се ,че 5-6 метра не са пречка и да тегли,щото и вентилатора пък бута едновременно!
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 17:39:34
Моите абсорбатори ги вкарах в по една плоска тръба 5/25, които изкарах на фасадата и понеже изолацията отвън (ЕПС) е 6 см ги вградих в нея , а после мазилката отгоре. Оттам през таванската конструкция на покрива с вентилационни тръби. Вече 5г е така без проблеми.
LKK
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 18:28:43
Гледал съм по фирмите за вентилация едни клапи за въздуховоди, като крилата на пеперуда са отвътре, т.е. отварят се само когато налягането в помещението е по-голямо от това в комина. Не знам доколко добре уплътняват, когато са затворени. smiling smiley
Abu
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 18:42:00
Благодаря още веднъж на всички!
ivorad най-добре е схванал мъглявите ми обяснения и дава точна формулировка на трите варианта, към които и аз се въртях (но без да знам колко възможни са). Най-лесен ми се стори третият и май към него ще насоча хората, още повече споменавате, че има такава практика...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход