Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast

Публикувано от BAT_GOIKO 
PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
27-10-2009 - 11:10:51
Здравейте на всички съфорумци,

предстой избора на бяла PVC дограма за еднофамилна къща с южно изложение.
След като се спрях на размерите (т.е. не по широки основи на отваряеми крила от 90 см - за да са по устойчиви на усукване и т.н.) дойде и времето да избeра и доставчика на дограмата.
До момента разполагам с три оферти на следните профили:

Profilink Premium 70cm каса 5 камери (6 камерно крило с ширина 80 см) от производителя в Пловдив:

Trocal 70cm 5 камерана от Ролпаст:

Vivaplast: 4 камерна от производителя на профилите в Шумен:

Задължително ще бъде с ниско емисионно стъкло като е възможно и да бъде с ширина на стъклопакета 30 мм. Допълнително най новия вик на модата е високо енергийно стъкло HS70 - някой може ли да даде малко повече информация за това чудо и как се различава (т.е. кой може да го провери - машинката smiling smiley )


Бих желал да науча вашите коментари дали съм се насочил правилно към тези профили.


Поздрави
BAT_GOIKO
Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-27 11:23 от BAT_GOIKO.
Re: PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
27-10-2009 - 22:02:51
Нискоемисионните стъкла не се подчиняват на някаква единна философия и съответно ползата от тях нито е еднаква навсякъде,нито пък точно в БГ това нещо има кой да ти го смята.Много е зависимо от броя слънчеви дни годишно.Така например ако си на географската ширина на Лос Анжелис,ще постигнеш горе-долу двойно по-добри показатели,в сравнение с Торонто(Канада).Айде...да не са двойно...ама 25 срещу 45% за мен си е доста.На студен климат ползата от нискоемисионни стъкла е равна на нула.
Втория фактор,който пак си подлежи на точно смятане е W/F ratio (window to floor area ratio)-площ на прозорците спрямо площ на помещението.Важи правилото на Мечо Пух-колкото повече-толкова повече...макар статистически за средна стойност да се приема 24%.Колкото по-малки прозорчета слагаш,толкова по-безсмислено става те да са нискоемисионни.Но нито един търговец няма да се посвени да ти продаде такова стъкло даже и за тоалетната.Просто такава е технологията-за да има какво да отрази стъклото,трябва преди това нещо да е "влязло" и да се е акумулирало в помещението.

След 30 години дори в щатите смениха курса:

Proposed revisions to the U.S. Department of Energy's ENERGY STAR[R] glass performance standards (scheduled to debut in 2009) should make it clear that generic low-E glass no longer represents the level of energy efficiency required to transform the market (a key charter of the agency's ENERGY STAR program)

Причината е,че стъклата не са в състояние да догонят темпа,скойто стените подобряват изолацията си.Технологично производителите на стъкла изостават брутално от тези на строителни материали.Стените вече имат от по-рядъка на 4-5 пъти по-добри изолационни характеристики от стъклата.И резултатът е малко..."на свинче-звънче".При стъклата 1% подобрение на изолацията струва на крайния потребител почти 10% по-висока цена.И това е горе-долу за всеки 1%.нагоре същото.

Така стигнахме до там,до където бяхме 90-те години с компютрите.Никой нямаше да чака Интел да направи 1000 мегахерца процесор,за това се появиха дъна с 2 и дори 4 процесорни слота.Естествено,в един момент Интел изкараха 1000 мегахерцов процесор...ама минаха години.Така и в момента единия вариант е да се вграждат трислойни стъклопакети,с две нискоемисионни стъкла.
Другия-да се залага на принципно нови покрития на стклата.Говорим за революционни космически технологии,които няма как да пробият на пазара без държавна подкрепа за крайния потребител.
HS70 нищо не ми говори....какви са му параметрите на тоя "последен писък на модата"...emissivity rating виж какъв му дават.
Re: PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
28-10-2009 - 15:44:41
Здравей salvador,

както обикновенно право в целта със поста. Thanks!!!
За малките прозорци да бъдат направени без нискоемисионни стъкла е направено още в заданието и аз така си мислех и за малките прозорчета не съм изискал високотехнологично стъкло (всеки доставчик си има неговите найменования - половината даже незнаят какъв му е коефициента на топлопроводимост smiling smiley и казват че е само един вид)

Да разбирам ли че според теб в момента най ефективно би било да се сложи троен стъклопакет (разбира се с високоенергийното стъкло накрая) поне за стайте който ще се отопляват/изстудяват най често - Има ли някъде данни за параметрите на такъв стъклопакет

HS 70 e търговско название на стъкло от стъколпакет на Guardian - Super Neutral 70

[me.en.sunguardglass.com]

[down.archicentrum.hu]

Visible Light
Transmission - 70%
Reflection outside - 11%
Reflection inside - 12%
Solar energy
Direct transmission - 39%
Reflection outside - 34%
Absorp. - 28%
U-value (EN 673)
Air - 1,4 W/m2 (K) - нищо особенно като обикновенно К стъкло

emissivity rating не намерих

Благодаря ти отново за инфото.

поздрави
BAT_GOIKO
Re: PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
28-10-2009 - 17:20:10
Bat Gojko, тъй като не съм специалист, ще кажа как съм го решил за мен след дълго проучване (май за трети път ще го пиша в този форум). Ка стъклото за зимата е добре, но лятото ти държи всичката горещина в стаите. То спира UV лъчите в едната посока. Идеалния вариант е пролет и есен да въртиш стъклопакетите, но на никой няма да му се занимава с това, а и шанса да ги счупиш е голям. Затова съм решил на стаите с троен стъклопакет с обикновено стъкло. Само на трапезарията ще имам едни големи прозорци, които лятото ще бъдат постоянно отворени и затова на тях ще сложа Kа (да държат през зимата)
Re: PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
28-10-2009 - 17:42:17
Аз не смятам че наистина задържа топлината през лятото, нещо имаше с високото греене на слънцето. Това лято нямах никакви проблеми - температура вътре 25, макс. 28 градуса при 42 навън. 10 см изолация на стени и троен стъклопакет с К стъкло - най-вътрешното.
Re: PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
28-10-2009 - 18:13:19
Нискоемисионното стъкло държи топлото вътре!
Които не вярва да ми дойде на гости и да види как все още отоплението ми се спира при първи лъчи, и се пуска чак към след полунощ. Това е когато има слунце навън, без значение от температурата. Дали е -12 или+5 К-стъклото не го "ебе" winking smiley
Аз също разчитах на засенчване, но се оказа че това стъкло вкарва не само слънчева топлина, а дори и отразена от отсрещния покрив да речем. И тва който не го вярва да дойде на гости лятото. Става такъв парник... eye popping smiley . само принудително охлаждане помага. ма то дразни с разни с въздушни течения разни eye popping smiley
Големия + е зимата. Наистина намалява разходите за отопление, ама лятос е ужас.Особено в комбинация с щори тъмен цвят eye popping smiley eye popping smiley eye popping smiley eye popping smiley eye popping smiley

Моят съвет е да се внимавамного с това К стъкло (от горчив лятоз, или не толкова горчив опит- зимата)

Може би най- доброто в момента е К стъкло + някакво което не пуска слънцето вътре. Мисля че се казваше Стопсол или нещо такова. Разровете по нета, че ме мързи.
Аз търся де в България и за колко пари се продава мрежа подобна на комарник, която спира слънцето подобно на гореописаното стъкло. В Германия я има , а плюса е, че много лесно може да се монтира/демонтира. Или направо на ролетка. :]

Искам само да поясня, че имам ОГРомно количество прозорци на дома си. Иии, честно предпочитам да се охлаждам лятос около един месец ( щот го правя по много икономичен начин) , но да икономисам страшно много енергия около 6 месеца, есенно-зимно-пролетно време. :] *beer*

Ааа да. И аз съм с 3 стъка + К на 5 камери Века. Излезе много добра тая Века...Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-28 18:14 от чаро.
Re: PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
28-10-2009 - 19:18:02
Не се наемам да кажа коя система е най-добра за БГ.Това нещо подлежи на изчисления,които никой не прави.Трябва да ги вземем готови от някъде...ама и това няма кой да направи.Фирмите са в по-голямата си част препуквачи,които просто режат и сглобяват профили.А профилите са си все едни и същи,да не говорим за стъклата.Не знам дори каква технология се ползва тук,но съм се заглеждал в К стъкла и имам подозренията,че става дума още за системи първо поколение,разработени около средата на 70-те.Рефлекторното покритие се нанася на принципа на праховото боядисване и винаги се затваря с втори лист стъкло.Ако попаднете на такова нещо нейде из пазара,имайте предвид,че е стара технология.Но е евтино и се поддава на гаражно производство...заради което предполагам,че го има на пазари като българския.
При рефлекторните покрития от второ поколение и нататък слоят вече се нанася още при производството на стъклото и механично не може да бъде премахнат.Но има тенденцията да се разпада с времето.Средният експлоатационен период на рефлекторните стъкла си остава от порядъка на 5-6 години.После загубата на качества си казва думата и на някакъв етап следва смяна.Това си е един вид консуматив.Върши работа,но иска подмяна,
Re: PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
28-10-2009 - 19:40:52
Айде и от мен едно мнение-тройка 5-3-4 стъклопакет и алум. профил 70мм на ЕТЕМ-45 серия.
Бат Гойко,истината е в 3,4 5 ...10- стъклопакет.Другото-според джоба и прочетеното в нета. Не забравяш също,че жена ти сигурно ще иска и пердета,щори .....
*beer*
Re: PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
28-10-2009 - 20:42:00
Аз лично съм за Трокал, но от Лорекс - производствената им база е в Шумен, но предполагам, че имат дистрибутор за София.
Качеството там според мен е по-добро от Ролпласт. Последните са една идея по-евтини, но за сметка на калпавия турски обков, който слагат.
Иначе профила се произвежда само в Германия и е добър - това е мнението ми.

Имам мнение и за К -стъклото, ама там всеки има и все е различно winking smiley)
Re: PVC Дограма Trocal 5k, Profilink Premium или Vivaplast
28-10-2009 - 21:21:09
pike Написал:
> и алум. профил 70мм на ЕТЕМ-45 серия.

Етем е алуминиева (не съм чувал да правят PVC), а до колкото видях марките Гойко пита за PVC. Алуминия има предимства (предполагам), но за обитаемо жилище PVC-то е по-добро. Имам един приятел, който прави дограма и някога казваше "Нивга няма да си сложа PVC". Миналата година му ходих на гости - естествено - сложил PVC.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход