Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отпление с пелети - струва ли си!

Публикувано от mtodorov 
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
27-06-2012 - 09:14:59
КПД = 88% - по-нисък от на ДаконЕра, т.е. има по-висок разход за получване на една и съща топлина
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
27-06-2012 - 11:34:19
къща е.... тухлена smiling smiley)) искате да ми кажете, че ще харчим по-малко пелети? или ..... извинявам с за глупавите въпроси..ама наистина нищо не разбирам..относно другото котле, такава мощност взимаме, защото другата по-малка е 23 кв, което според човека е малко...къщата няма изолация, но пък при строежа са сложили допълнително замаска..цял живот са се топлили на дърва и въглища..ох не знам вече, трябва са решим! Помощ!
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
27-06-2012 - 12:41:32
Добре де...до сега колко дърва и въглища са харчени за отопление?Да не се окаже,че по-разумният вариант е част от парите да се вложат в изолация,вместо в голям котел и скъпо гориво...
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
27-06-2012 - 22:20:36
Ами, ние сме тук от 2 години и до сега бяхме на климатици. Това котле, което е в момента е купено 2008г и е работило една година, само на единия етаж с разход около 6-7 тона въглища. Котлето е адски голямо - чугунено, 7 глидера, 44 кв. Мъж ми тръгва в 6 на работа, не може да му робува, а и чакаме бебе (зимно smiling smiley ) не може да разчитаме на климатиците.... 3-4 тона на сезон пелети ни устройват перфектно, ако топли целия етаж... тази зима тока за 2 стаи е бил 1100 лв,(с доста икономични климатици и скъпи) така че 1400 за 4 стаи, мисля е добра оферта. А и има вариант да си намерим пелети, доста евтино.....
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-06-2012 - 01:16:36
6-7 тона въглища, та били те и най-скапаните...реално няма как да бъдат заменени с 3-4 тона пелети.Разликата в калоричността на двете горива е твърде съществена, в полза на въглищата.Качествени донбаски въглища имат калоричност 5-6 хил kcal/kg.Най-качествени пелети се водят някъде около 4 хил kcal/kg.За целите на грубата сметка нека приемем,че тия "евтини" пелети гаражно производство наистина са с такава калоричност,а до сега сте ползвали не толкова качествени въглища...със същата калоричност.Те по-малко няма как да бъдат.ТЕЦ-овите боклуци,които в нито един нормален котел няма да горят добре,се водят с калоричност около 3500 kcal/kg.Такава разлика няма как да се компенсира с КПД на котел.Просто няма как...Ще си харчите пелети колкото въглищата,плюс-минус тон.Това е идеалният случай.
Котлето с голяма мощност може да работи и на по-ниски мощности без съществена загуба на КПД.Но един уред с недостатъчна мощност...си е просто слаб уред.Високият разход на сегашния котел надали се дължи на ниско КПД.Може,ама то тогава целият горивен процес е толкова влошен,че и неспециалист ще забележи неправилната работа на котела.По-логичното обяснение е,че си я изразходвате тая топлина.Уредът призвежда достатъчно,но в къщата тя се губи заради липсата на изолация или цялостно зле изпълнена система,а може и комбинация от двете.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-06-2012 - 22:44:19
1kw.се добива от ---пелети204гр. /кафяви въглища---218 гр. черни въглища 144гр. брикети--218гр. дърва 288гр. дървени въглища 124гр.
И наистина разликата м-у вглища и пелетите е малка ,нямаго този прах но разхода на пелети е малко в повече от въглищата.Но за сметка от въглищата при пелетите можеш да го спреш когато пожелаеш.При едно правилно изчисление на системата може и на пелети да ти дойде по евтино.

.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
29-06-2012 - 12:18:27
6-7 тона въглища и то само за един етаж си е страшно много. А пелетите са по-скъпи от въглищата и още повече от климатиците. Ако не направите изолация и харчите по 7-8 тона пелети, 3000 лв на сезон за отопление няма ли да ви дойдат множко? Най-добре започнете с изолацията, всичко друго е вторично.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
04-07-2012 - 15:11:47
Здравейте на всички!

Прочетох цялата тема и реших да споделя своя скромен опит.
Нека дам малко предистория предварително: Живея в къща със следните данни:
Сутерен - 120 - 130 кв.м. - неотопляем;
Обитаем жилищен етаж: около 130 кв.м.
Тавански стаи - необитаеми, неотопляеми;
Къщата е санирана цялата с 5 см изолация - стериопор и мазилка 2 см;
Дограма - дървена дограма - не лошо състояние;

Отоплявахме се на ток - с духалки, печки, радиатори . . . Студ и мраз (15, 16 градуса) и сметки . . . . по300-400 лв. в най-големите студове.
Важно е да отбележа, че се отопляваха само около 50-60 кв. - кухнята и 2 спални. Имахме и бойлер 80 литра на ток.
Направихме парна инсталация (радиатори) на целия етаж.
Минахме на отопление на газ - от тези с бутилките, понеже не сме газифицирани.
Имаше и "+" и "-", а именно: Няма мърсотия, но пък всяка седмица трябва да се уговаряш за доставка на газ . . . връзват ти ръцете.
Друг голям минус са сметките за отопление. Отоплявахме малко по-голяма площ, понеже се опитвахме да позатоплим къщата . . .
Беше по-топло, но в големите студове по 500-600 лева за газ си е доста, а и пак не се отопляваше цялата къща . . .
Минахме и на 3-ти вариант . . . да точно така - на пелети.
Инсталирахме котел и купихме 6 тона пелети. Казаха ни, че ще имаме за 2 години да се топлим или ако ги изхарчим за 1 зима ще сме по къс ръкав.

Дааа, ама . . . НЕ. Отново не отоплявахме цялата къща - правехме икономии.
Имаме термоглави на всички радиатори и в стаите, които не се ползват ги оставихме на едно и половина . . . колкото да са хладки радиаторите.
Пелетите не стигнаха . . . докупихме още около половин тон. Хубавото беше, че взехме бойлер 250 л, който свързахме с парното . .. поне имаше топла вода.

Зимата, която измина беше 2-рата с отопление на пелети. Този път решихме и взехме 8 тона. Извикахме обаче техници, които малко пипнаха по настройките на регулатора.
С доста икономии изхарчихме малко повече от 6 тона.

Сега сменяме дограма . . . решил съм и изолация на тавана да направя . . . дано да има полза. Ако не по-малко пелети, то поне да е по-топло.

Започвам да търся и пелети за новия отоплителен сезон . . . А Вие от къде ще купите и на какви цени??

Благодаря предварително и дано съм Ви бил от полза!
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
04-07-2012 - 17:47:15
Е то ако не е имало досега изолация на тавана, не е чудно че си харчил такива количества. Сигурно и към сутерена няма изолация, а дограмата чак сега я сменяш? И изолация 5 см на стените е доста малко, но все е нещо. Обаче през тавана сигурно ти е излитала половината топлина досега.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
06-07-2012 - 10:44:50
Колкото по-мощна горелка и допьлнителни **чистачи** ТОЛКОВА по-малко ядове в последствие
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход