Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отпление с пелети - струва ли си!

Публикувано от mtodorov 
Re: Отoпление с пелети - струва ли си!
10-02-2015 - 22:57:53
Здравейте,
пиша за сефте. досега само чета. вече около 2 години smiling smiley всички пишете за котлета, но мене ме интересува пелетна камина с водна риза. трябва ли ми пак котле или не. не съм много наясно и се извинявам ако въпроса е смешен
в момента съм на път да задвижа нещата за една камина MCZ 24,8kW 8500лева. Благодарение на Вас се реших на тази стъпка.
става въпрос за 160квадрата апартамент. четвърти етаж от пет. току що взе акт 16. *(много добре изолиран)
за монтирането трябва ли да се разбива? за тръбите.
и другия въпрос ми е дали ще и трябва 'помощ' в студените нощи. радиатори на ток примерно в спалните или помощ от климатик? какво ще кажете?
аз си мисля че пелетната камина неможе сама да се справи.
Re: Отoпление с пелети - струва ли си!
12-02-2015 - 06:33:30
Тръбите може да се пуснат външно, не е задължително да се разбива. Разбира се че ще се справя камината, тя е доста голяма. Скъпичко я купуваш, ама ти си знаеш - сигурно дължиш услуга на някогоsmiling smiley
Re: Отoпление с пелети - струва ли си!
12-02-2015 - 13:53:09
здравей Лазаре и благодаря за отзива.
това е офертата, която ми изпратиха от лакал.
увериха ме, че е на добра цена. дори по-добра от същата камина в Италия.
+ факта че ще ми дадат безмъзмездно 600евро от агенцията. ще ми излезе 7300лева.
ако знаеш по-добра оферта ще се радвам да споделиш.
аз незная къде другаде да търся.
Re: Отoпление с пелети - струва ли си!
13-02-2015 - 08:26:18
Почти наполовина
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
17-02-2015 - 03:05:20
Здравейте,
в момента полагам тръби за локално парно.Търся камина с водна риза 21кват/за водната риза/Може ли някой да ми препоръча читава фирма за камини?.Видях от по-горните постове фирмата Лакал.Може ли някой да ми даде информация за тяхните камини.
QWERT
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
24-02-2015 - 11:56:55
ЗДРАВЕЙТЕ
Сголям интерес следя темата от самото начало и искам да помоля за съвет
В момента отоплявам около 200квм топлиния комфорт е супер 24-26гр Котела е турски чугунен 44кв при темп.на водата 60гр като не използвам пълния капацитет на котела защото зареждам само половината камера идва ми малко големичък.За миналата зима която си беше доста тежичка съм изгорил 4т домбас 5куб дърва.Тази зима до тук 1тон донбас и 7куб.дърва като котела гори почти постоянно.Но да си дойдем на думата писнами от чистене сажди пепел чернилки и зарежданелСТИГА ТОЛКОВА.Твърдо съм решил да си взема котел на пелети и то още края на февруари ако е по-меко времето.От изчетеното до тук разбрах че от преправяне на стари котли с горелки няма смисъл.Затова искам съвет спрял съм се на ПЕЛЕТЕРМА и турските СЛИМПЕЛ 40 ПРОПЕЛ 40 какъв бихте ми препоръчали от тези или друг в тази ценова гама които да работят безпролемно и да не са претенциозни към качеството на пелетите.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

vrati пощенки кутии
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
26-02-2015 - 11:07:21
Здравейте!
С идеята да направя обоснован и информиран избор при закупуването на пелетен котел, изчетох доста статии, публикации и форуми на тема „Отопление на пелети и пелетни съоръжения (котли и горелки)“. С интерес изчетох всичко изписано по темата и в този форум (от начало докрай) и благодарение на това получих отговор на повечето въпроси, които си задава всеки един потенциален потребител/купувач на пелетно съоръжение.
Благодарение на това „ограмотяване“, изборът ми доста се сви, но за жалост не се ограничи само до един-два модела, както се надявах. Няма съмнение с каква мощност да бъде котела – и двете фирми, към които направих запитване (на база квадратура/кубатура и термоизолация на къщата), препоръчват котел с мощност 30kW. Така се стигна до най-важното - избор на марката и модела на котела.
Предвид изискванията ми котелът да бъде лесен за обслужване и непретенциозен към качеството на пелетите, и не на последно място бюджетът ми, който не е неограничен, възможният ми избор (като съотношение цена/възможности) се сведе до:
- Pelletherm 30 v.2 BIO (с опция за работа с пелети, дървесен чипс и костилки) – 6400 лв.
- Pelletherm 30 v.2 M01 (с управление произведено в Швеция) – 6200 лв.
- Pelletherm 30 v.2 M00 (с управление произведено в България) – 5900 лв.
- Pelletherm V4 LT (аналог на DakonEra LT) – 3700 лв.

Разбира се, възможен избор би могъл да бъде и Pelletherm V4 Integra на цена 6100 лв., но за него не намерих достатъчно информация и отзиви, за да влезе в състава на „претендентите“.

Моля, тези от Вас, които се чувстват компетентни и/или достатъчно информирани относно качествата и възможностите на изброените по-горе котли, да изкажат своето мнение и ако е възможно да им направят сбит сравнителен анализ!
Със сигурност има и други хора като мен, които търсят отговори на въпросите: Заслужава ли си да дам 2-3000 лв. повече за котел и ако ДА – защо? По-голямата инвестиция ще се „избие“ ли с по-малък разход? По-скъпите котли имат ли по-дълъг живот? Да заложа на по-скъп котел или да инвестирам разликата от цената в допълнителни устройства за контрол и оптимизация на системата? Това, че един котел може да работи и на чипс, означава ли, че себестойността на отоплението ще падне, предвид това, че чипсът е по-евтин, но за сметка на това е по-малко калоричен? Коя концепция на отоплителна инсталация е по-удачна – с ниска температура на водата в системата и с „преоразмерени“ радиатори, или с по-висока температура на водата и с по-малък брой глидери на радиаторите? При нискотемпературната концепция управлението с модулация на котела решава ли проблема с неговата номиналната мощност?

С радост ще приема всяка една обоснована препоръка за друга марка/модел котел в ценовия диапазон 4000-7000 лв. Прочетох добри отзиви и препоръки за чешките PONAST и турските SLIMPEL/PROPEL, но отново не мога да намеря отговор на въпросите: С какво са по-добри от ПЕЛЕТЕРМ-ите и заслужават ли си парите? Ако ДА – защо? Може ли да се очаква възвръщаемост на по-голямата инвестиция в по-скъп котел?Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2015-02-26 11:13 от n_stankov.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
27-02-2015 - 10:20:16
Колега, аз съм с полски DEFRO (моля да не се счита само за реклама), и съм много доволен. Взех си и новото управление, което само прави всичко, и не мога да се оплача. Цената за 25 кВ с новото управление е около 6300 лв.
Проблема с тези котли е, че не са много хората, които има разбират, и за да постигнеш максималния ефект, ти трябват и някои доп. неща, които не са евтини.
Но за мен си струва парите, и не е претенциозен към гориво. Гори всичко.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
27-02-2015 - 22:57:38
Инвестирането в периферия на котела винаги води до икономии на гориво. За преоразмеряване на радиатори съм ЗА , големият радиатор винаги ще те стопли при всякакви температури на водата,докато малкият само при гореща вода. Работота на стациоанрен котел при ниски температури ,ако не е пригоден за това може да доведе до получаване на конденз който е киселинен ,а от там нискотемпературна корозия на метала. Относно чипса и пелетите, всяко едно от тях би трябвало да има сертификат с показатели за калоричност, отделян прах и емисии. Моделите котли на Ерато, мисля че имаха температурен датчик в комина .
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-02-2015 - 08:38:47
Да, така е. ДЕФРО има датчик в комина, както и защита на връщащата вода за предпазване на конденз.
А за доп. оборудване наистина е така-4-пътен вентил, датчици във всяка стая (моето е подово), датчик външна темп.

Проблема според мен с пелетите, е че цените им вървят само нагоре, и то с доста бързи темпове в годините. То е нормално, щом все повече хора се ориентират към това отопление. А голяма част от тях се правят с крадената дървесина, така че си правете сметка за какви печалби става въпрос.
Аз от другата зима обмислям преминаването на въглищен грах, само да намеря откъде.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2015-02-28 08:41 от rosen71.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход