Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отпление с пелети - струва ли си!

Публикувано от mtodorov 
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
17-01-2011 - 18:40:56
Направо човек да се пръсне от яд.Изчистих го основнно от смолата и работи три дни както трябва и пак почна да се трупа смола.Че котела е голям за тази квадрати съм съгласен.Нощно време изключваме два конвектора и явно не може да се охлажда и затова вратичката е все затворена.Когато е затворена вътре само дими и сигорно затова се полочава тази проклета смола.Затова искам да сложа пилетна горелка тя се включва и изключва поне.Когато сметна изгорелите въглища по киловати излиза 180-200киловата на 24ч. заедно с ношните загуби.Явно сега ми трябват по-малко киловати около 150 за 24ч.Това като го сметна в пилети 1кг.пилети след изгарянето дават 4,88кв. 150делено на 4,88=30кг.пилети по 0,33ст.=9,9лв. а сега горя по 50кг.въглища и ми излиза по 16,50 на 24ч.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2011-01-17 18:48 от dakatatata.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
17-01-2011 - 22:19:10
Що не му измислиш някаква цена и да ми го продадеш тоя котел, а ти да си купиш нещо по-малко? Тъй или иначе скоро ще трябва да търся нещо подобно.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!smiling smiley
18-01-2011 - 07:41:13
Монтирането на пелетна горелка ще ти излезе минимум 2000лв при най-орязаната версия. За тези пари можеш да си сложиш буфер и автоматика - четирипътен вентил, контролер за котела със стаен термостат и външен датчик. Изборът е твой, но явно трябва да го направиш спешно, щото така е мъка. А да, варианта на bulhomes също е решение smiling smiley
Re: Отпление с пелети - струва ли си!smiling smiley
28-02-2011 - 22:50:16
Аз имам същия проблем със DAKON-24 отплявам около 105кв. и използвам само въглища донбаски около 2.5тона на сезон .Спирам го на 30на дни за да го почиста но от кюнците преди да влязат в комина направо капе конденз.Вътре самия котел се е осмолил много.С какво успяваш да го почистиш?.И аз мисля да монтирам пелетна горелка излиза около 2000лв с монтажа .Въпроса е какъв ще бъде разхода.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!smiling smiley
28-02-2011 - 23:06:14
Като пари....поне три пъти по-скъпо от въглищата.Пелетите хем са по-скъпи на тон,хем ще ги гори в повече.
Нещо са ви объркани изчисленията с тия котли или ви продават тецови въглища на цената на донбаски.
Няма друга причина да се трупа толков много креозот.Неговият механизъм на образуване е пределно ясен и няма нищо ново,дето да е откривано в последните стотина години или да е останало неясно.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!smiling smiley
28-02-2011 - 23:15:56
Salvador от къде имаш тези данни за по скъпото. Икономията при инсталация с пелети идва от добрата автоматизацияна процеса и правилното управление на горелката.Ще се радвам всеки който има реални данни за отопление с пелети и наблюдения да ги споделя тук. Аз също съм се ориентирал към такъв котел но още изчаквам smiling smiley.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!smiling smiley
28-02-2011 - 23:57:10
Това с икономията от автоматизация са търговски глупсти.Процесът е един и същ.Изгаряш твърдо гориво и отделената топлина се предава на вода,която циркулира из радиаторите.Кое точно ще автоматизираш?КПД на котела ти е константа.С пелети няма да стане по-ефективен.Даже може да му намалее ефективноста.
Калоричност на пелетите (по данни от сайтовете-4300-4500 ккал/кг.Това отговаря по калоричност на средно качество кафяви въглища.Кафяви се добиват у нас-Бобов дол,Перник...
За сравнение,на черните въглища (Балканбас,Каварна,Балчик),долният праг на калоричност започва там,където на пелетите свършва,при това в идеалния случай.6-7000 ккал/кг.

Не съществува такъв вариант,при който при фиксирано КПД на котела да гориш по-нискокалорично гориво,с по-висока цена и това да ти излиза по-евтино,в сравнение с горенето на по-калорично и по-евтино гориво.Просто няма такъв начин.Ниската калоричност на пелетите не можеш да я компенсираш с никаква автоматика.
Нещата вероятно ще стоят различно при някой супермодерен пелетен котел,проектиран да гори само и единствено пелети и разполагащ с най-съвременни системи за контрол на горивния процес.Но наистина става дума за най-висок клас отоплителен уред,при перфектно изчислена отоплителна система...т.е. да се постигне пределната ефективност и на уред,и на система като цяло.Въпросът е колко струва едно такова решение.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!smiling smiley
01-03-2011 - 00:10:19
Salvador добре съгласен съм с теб но нека някой който се отоплява с пелети да изнесе конкретни данни. Какви обеми топли какъв котел какви дограми и изолации район и всички подробности. Имам познат който произвежда пелети само за лични нужди и е много доволен от съотношението цена качество.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
01-03-2011 - 02:10:21
Мисля, че икономия от автоматизацията може да дойде когато този "умен" котел работи в синхрон със стайни термостати и външен такъв. Ето термостатите във всяко помещение ще се настроят индивидуално, като ще се отчитат температурите през ноща и през деня във времето когато обитателите са на работа/ училище... Така котела ще включва и изключва за да подържа тези температури. Това при котел на въглища и дърва няма как да стане. Разбира се, Салвадор е прав, че разликата в цената на горивото проваля всички сметки. Тук по скоро трябва да се гледа за удобство или ниска цена. Двете заедно няма как да станат. Така е и с природната газ. Скъпо удоволствие, но удобно.
Тая тема Тодоров, както си видял от предишните мнения е умряла и не очаквай някой нещо да ти сподели. Всеки пита ама боли го онова да каже нещо което да е от полза на останалите. А твоя приятел дето се самозадоволява, с пелети де е доволен защото си ги прави сам. Е благодаря за такъв вариант.
Успех.

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
01-03-2011 - 11:23:52
Защо си мисля,че горенето зависи от количеството кислород и количеството гориво в горивната камера,което се случва при пелетите?КПД е процентът на усвоената топлина от количеството изгорено гориво.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход