Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отпление с пелети - струва ли си!

Публикувано от mtodorov 
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
30-12-2010 - 09:00:35
Quote
Nasko.Stoykov
И духа няма да ти помогне като насред зима ти спре тока
Той тока да не спира, че без него лощо. Разбрал си ме погрешно - не съм привърженик на отоплението с ток, но не заради монополистите, а заради голямата възможност да се остане бе отопление заради технически проблем - прекалено за много неща сме зависими от тока. Ако се накачулят повече хора да се топлят на ток, при една авария (което е напълно нормално у нас), едно че те ще останат без отопление, ами останалите остават на тъмно, без вода, интернет, и всякакви комуникации. Това имам предвид, а не че монополиста ще вдигне цената, щото е монополист. А пък то каквото и отопление да избереш, все си зависим от някого по някакъв начин, или пък останалите у Вас са зависими от теб smiling smiley
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
30-12-2010 - 15:26:52
От която и страна да го погледнеш, разчитането само на енергоизточник който друг ще ни доставя и само той ще определя цената, не ми допада. Имах познати които живееха в едно микрорайнче от панелки правени по времето когато лозунгите много вървяха....незнам що си плюс електрификация равно на незнам що си...и пр. все от този сорт, та водени от този лозунг в тези блокове няма комини. Всичко беше добре докато този лозунг все още беше актуален, но като започна ерата на "цветомузиката" и тука има-тука нема, ела да видиш какво настъпи, едни кюнци през прозорците, дим от единия апартамент в другия....
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
30-12-2010 - 18:38:59
Проблема с тока е в едни 500 лв. Токова струва един китайски генератор 3 киловата. Гасиш главния бушон, включваш генератора в контакта и си имаш ток в целия апартамент (къща). Ако ще и 3 дена да няма - не те интересува. От 3-4 години съм си купил и за мен този проблем не съществува. Няколко пъти се е налагало да го ползвам - само една свещ съм сменил наскоро.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
09-01-2011 - 00:27:37
Здравейте,следя темата за отопление с пилети.В момента имам 37кв. котел но нещо с въглищата ми излиза скъпо.Имам оферта за горелка с пилети но незнам колко ще е разхода за месец.От ЕРАТО ми казаха около 800кг. за месец,достоверна ли е информацията им.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
09-01-2011 - 01:23:30
Приеми я за крайно недостоверна.Това е все едно да ти кажат как УАЗ-ката харчи 15.
Къде ги харчи тия 15...зимата,лятото,на шосе,с 50 км/ч,с 90км/ч,на черно равно,на пресечено,в кал,в сняг,празна,натоварена...
Колкото и да ти се вижда безумно сравнението,на практика нещата стоят точно така.Малко по-коректно е ако се дава разход на час.И там сметката е много груба,но е доста по-точна в сравнение с месечния разход.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
09-01-2011 - 08:48:59
Благодаря за отговора,но все пак искам да знам доло-горе колко ще е разхода на месец.Когато съм с въглища карам по 20 часа с едно зареждане.Тази година много ми осмолява котела вчера съм го чистил и обгарял 4ч. Каква е причината,станах нещо като роб на това парно.Температурата е винаги 69-75гр. не я сменям заради осмоляването.Докато с пилетите ще избегна това чистене и цапане.На денонощие горя около 60кг.въглища множко са.Един мой приятел казва така, незнам как е но не е така?
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
09-01-2011 - 10:30:27
Смоли във въглищата няма.За метка на това при лошо горене се отделя креозот масло.В твоя случай вероятно става дума за лоши въглища.Не горят добре...заради това ти е и високия разход,и креозота.
Пелетите...ще ти решат част от проблема.Ама са скъпи.И ако попаднеш на некачествени пелети (въпрос на време),ще ти дадат огромен разход,като няма да топлят достатъчно.И пак отделят креозот....макар и по-малки количества.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
09-01-2011 - 17:03:38
Часовият разход почти няма нищо общо с месечния разход, който ни интересува. Ама пък да се твърди, че на пелети ще е доста по-евтино отколкото на въглища си е заблуда. Ако котелът е инсталиран добре, няма причина за образуване на нагар и катран, а пък ако не е инсталиран добре, напелети също ще има проблеми. Предимствата на пелетите не са в по-ниски месечни сметки от въглищата, а в автоматизирането на процеса.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
09-01-2011 - 18:16:07
Нали ви каза че вчера го чистих почти 4ч.Заредих го и запалих в 15,00ч до днес 16,00 го заредих отново но този път нямаше смола.Видях че се е образувало леко опепеляване по ребрата.Мисля че това добре.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
09-01-2011 - 18:22:01
Ами значи няма проблеми? Каква е марката и колко площ отоплява?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход