Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Snimka
Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Топлоизолация

Публикувано от Stoyan 
Re: Топлоизолация
02-08-2006 - 09:35:19
4ovek, не си прав!
Ламбда на BG тухлата е 0,56 според БДС, а на Поротерм-а е 0,33 до 0,19 за дебелина 38 см. Дори и да намалиш дебелината на мазилката и изолацията с 1-2 см и както казваш да спестиш само 1-2 лв/м2 получаваш стена с несравнимо по-добри топло-технически показатели. Не знам дали познаваш новата "Наредба за топлосъхранение и икономия на енергия"/-в сила от миналата година/, която е почти идентична на тези норми в Европа, само малко завишена /скоро можем да очакваме включване на лобито на "изолаторджиите"-вносители и производители и да стане 0,3 напр. за външни стени!!!/, но в наредбата се визират т.нар."топлинните печалби и загуби". Така ако ползваш по-добра дограма да речем, можеш да спестиш от мощността на отоплителната си или охладителна система например /което е пари, нали?/. Същото важи и за тухлите, вратите, вида на изолацията и въобще всички материали изграждащи "обвивката на сградата". Всичко е въпрос на добър проект по топлотехника! /Друг е въпроса, ча малко хора могат да го направят засега както трябва! :cry: /.
За труда си донякъде прав, но ако изключим еднаквата цена на труда за двата вида градива, с голямоформатните тухли /Поротерм или други такива/ ще постигнеш по-добра производителност. Ако това е по-важно за строителя, заради сроковете на изпълнение и теб като ползвател те интересува, защото ще имаш по-рано продукта, в който да се нанесеш да живееш!
Имам наблюдения по морето и там масово се ориентират /особенно хотелите и големите обществени проекти/ на голямоформатни блокове - /Поротерм или Итонг/. За Итонг няма да говоря - има добра тема във форума! winking smiley
Аз имам вила с тухли от преди 15 години и съм супер доволен от поведението на тухлата /е малко имах проблем като се опитах тази година да я топлоизолирам, но стана добре/. Позанавам алпинисти и фирми за топлоизолации, които като видят тънкостенна тухла не поемат гаранция на продукта си. Тази година си почнах новата къща! Позанай с каква тухла..... :}
Като цяло thefog е много прав! Дори и да е по-скъпо с 1800-2000 лв за една къща, на фона на цялата инвестиция това е сигурно под 2% крайно оскъпяване! Да не говорим, че още в изкопа ще го излъжат в кубатурите с тези 2000 лв! sad smiley
У, май се отплеснах!!!!!
Re: Топлоизолация
02-08-2006 - 11:07:09
Бате, изпускаш основния момент с конструкцията от бетон Така или иначе трябва да използваш дебела изолация върху бетона. България е земетръсна зона за разлика от голяма част от западна Европа.
Ако говорим за сторителството без колони с носещи тухлени зидове (широко разпространено в неземтръсни райони в Западна Европа) няма да споря - има ефект. Но в БЪлгария дето имаш колони, греди и шайби - просто ефекта е минимален.
ЗА нашите условия е по-добре да се акцентира на дебела топлоизолация. Т.е. пестиш от тухлите, инвестираш в топлоизолация. И без това е по-добре да инвестираш повече пари към края (вариант с топлоизолация) и по-малко при грубия строеж.
Re: Топлоизолация
02-08-2006 - 12:24:45
Тук си напълно прав, 4ovek!
Обаче аз не говоря за масовия случай, в който дебелината на зидарията е с дебелината на носещите елементи - колони и шайби. В този случай, дори и с най-скапаните тухли и 5см изолация /99% от изпълненията у нас/ ти покриваш сега действащите норми от U под 0,5 за външните стени! Обаче тези 5см добре знаеш, че не са достатъчни върху ст.б. елементи :crazy:
Така ти на практика ще трупаш по-дебела изолация /напълно съм съгласен с теб, че трябва да се набляга на нейната дебелина и както е казал Мечо Пух: "Колкото повече-толкова повече!!! :} / върху зидарията, заради лошата топлоизолационна способност на бетона.
И тук идва новия момент от тази Наредба, за която ти писах. Като ползваш качествени материали /в частност тухлите/ имаш повече "топлинни печалби" - заради по-добрата ламбда на Поротерм-а. Аз не говоря като цяло за намаляване на изолацията, а за по-добри стойности на U. А иначе в сайта на Wienerbereger има не лоши детайли на тази тема-с малко изолация, стандартна 5 см или въобще без изолация. Аз съм фен на 25см зидария, вата или друг ефективен топлоизолатор и фасадна зидария! smiling smiley Малко е "шпеково", но за своя душа се ядва!
Друг тънък момент в цялата ситуация е, че би могъл да си спестиш данък сгради за 5 или 10 години чрез Агенцията по енергийна ефективност, ако работиш с качествени материали. Вярно сега този данък е малък, но което влезем в Европа... :crazy:
Като говориш за земетръс - май темата тръгна от въпрос за еднофамилна къща! Дори и в BG, може да се проектира ниско строителство /до 3 ет./ без колони, само че е по-трудоемко и въпрос на интуиция на проектанта и затова те като тока карат по най-малкото съпротивление и проектират дори малки къщи със ст.б скелет, а могат да се получат интересни неща!
Пак се улях - майка ми и баща ми са ме "правили в мелница"!!! spinning smiley sticking its tongue out
Re: Топлоизолация
02-08-2006 - 12:53:05
Не може - носещите зидани стени трябва да имат вертикални и хоризонтални пояси от стоманобетон със съответни размери и армировка.
ДА слагаш различна дебелина топлоизолация върху тухлата и бетона е доста по-сложен детайл и не виждам как ще спестиш.
В крайна смека тухлрите са пълнеж и не виждам смисъл да им се обръща чак такова внимание - иползавайте си македоски тухли като не ви харесват гръцките и готовоsmiling smiley
Re: Топлоизолация
02-08-2006 - 13:30:08
За обрамчената зидария си прав, но аз говоря за замяна на "единичките" по шайбите с по-големи тухли, а за външните стени проблема с топлинните мостове остава!
За детайла на изолацията с различна дебелина има какво да се каже, защото гладам на много обекти в София на една доста сериозна сторителна фирма, че обръщат четворките "на калъч" в два пласта и пускат между тях изолацията /обикновенно стиропор с ниска плътност/! Идеята на оптимиране на изолацията, за която споменах, е да работиш с по-дебели размери при зидарията заради повишената топлинна акумулация на тези стени /за по-дебелата изолация и нуждата от съм казал в предишния ми пост smiling smiley /
Наистина тухлите са пълнеж, но почти винаги имат съдействаща роля при работата на конструкцията, която се пренебрегва от колегите проектанти и когато дадена греда или безгредова плоча провисне малко повече от нормалното и предвидено за нея се получават пукнатини в зидарията, заради слабата якост на натиск на тънкостенните тухли или друг зидарски материал. Иначе братята македонци имат добри тухли, но наистина само за пълнежна зидария, която няма да носи никакви натоварвания.
На много обекти, за да се пести от кофраж първо се зидат стените и тогава се леят колони, греди и плочи!!! Това според теб "пълнежна" зидария ли е???
Re: Топлоизолация
02-08-2006 - 14:04:43
Не е само за да се пести кофраж, а за да се получи замонолитване на зидарията. Има много спорове по въпроса дали е правилно или не и навлизаме в коментари, които са прекалено професионални за да се обсъждат в този форум.Аз на гредова конструкция с греди с височина 1/10 от отвора пукнатини в стената под гредата не съм виждал - обикновено се появяват ъдето няма греди или са с намалена височина. ЗА това по правило са виновни архитектите на които винаги им пречи конструкциятаsmiling smiley
Да пълнежна е - така или иначе трябва да се ограничат деформациите на подовата конструкция и напреженията ще се преразпределят в ст.б. консрукция, защото деформационния модул на стоманобетона е доста различен от този на зидарията и би следвало след първоначалната деформация (преди разрушаване на зидарията) напреженията в зидарията да не се увеличават. Това ако е достатъчно корава гредата, ако не е - каквито и тухли да слагаш може да се появят пукнатини. Ако си запознат с изчисление на армирани зидани колони ще се сетиш, че там се ограничават напрежения в стоманат на по-ниски стойности от тези в ст.бетона поради същите проблеми.
За сандвич системата - има едно слабо място - външната тухла трябва да стъпи на 5 см. топлоизолация (нали имаш бетон от етажната конструкция, който трябва да бъде облечен стоплоизолация), общо взето се получава , че е на "кантар". Просто е задължително да се дюбелира в конструкцията, но това оскъпява системата (а и трябва контрал върху майсторите непрекъснато). И тази система не е много удачна за нашите условия. като прибавим и детайла под прозорец - не е хубаво да оставиш термо-мост, а и не може да го монтираш върху изолацията, значи трябав да монтираш по-тнавън от обиксновенно, върху точно тази част от стената дето е съмнително укрепена...

Re: Топлоизолация
02-08-2006 - 14:43:52
Браво, знаех си че си конструктор, а не "художник"!
Напълно си прав за височината на гредата и провисванията. Не напразно във всички брошури на Итонг има монтажна пяна между гредата/плочата и стената.
Зидарията ограничава деформациите, но когато е направена от тухли с ниска якост на натиск /не вярвам, че тънкостенните тухли, които се предлагат на нашия пазар имат по-голяма якост на натиск Rc от 1,5-2,0 N/mm2 и затова никой вносител не я декларира/ има възможност за "смачкване" на тухлите в критичните точки. Виж напр. Поротерм декларират 10 N/mm2, Итонг дават 2,5-5,0 N/mm2 - това са сериозни производители, които декларират без страх стойностите си!
А за сандвич системата освен проблема, за който си отново прав clap: има и топлотехнически такъв: изолацията се прекъсва по височина без припокриване. В Гърция е много разпространен метода /явно нашите "умници" от там са го "paste"-вали/, но там климата е друг и няма такива температурни разлики лято-зима!
Дали не станахме много досадни с теб за този форум? Май само ние пост-ваме!?
Re: Топлоизолация
02-08-2006 - 16:37:22
а защо тези от австрия, германия и т.н., където се произвеждат leitl и wienerberger не си строят с тухли от македония например, както казвате, че било най-добре? хем хубаво, хем евтино. много евтино ще им излезе даже, направо без пари. оства да им ги нареди и баш майстор от bg и направо къщите им ще заспят!
Re: Топлоизолация
03-08-2006 - 15:08:06
А защо в Австрия и Германия използват кофражни системи, които струват по-скъпо отколото в България се оферира груб строеж?
Сравнениято, че щом някъде се прави нещо знаячи е най-доброто е глупаво.
Re: Топлоизолация
03-08-2006 - 15:21:39
да не ти пука - който не иска да не чете.
Ти да не би да четеш всичко дето се пише - ако да ще те посъветвам, че има един бутон "маркирай всички за прочетени" - много бързо се отмятаsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход