Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Топлоизолация на сутерен - дали е нужно и как

Публикувано от Stefan 
Stefan
Топлоизолация на сутерен - дали е нужно и как
10-04-2006 - 15:31:55
Здравейте форумци,
Бая се рових да видя дали сме коментирали подобна тема, но не открих. Понеже ми предстои, след кратко описание задавам направо въпроса:
Днес отляха подложния бетон и скоро ще излеят основите на сутерена, както и колоните и стените на къщата, която строя в Княжево. По проект трябваше да има сутерен само в предната част на къщата, но като направихме изкапа излъзоха такива подпочвени води, че реших да мина към варианта подложен бетон върху 20 сантиметрова възглавница от скална маса и фолио с пъпки(не помня как се казваше, прилича на пластмасата от шоколадовите бонбони в кутиите), всичко това обиколено с дренаж. Сега тази подложка ще се грундира и после облепи с битумна хидроизолация, която ще върви и по стените до 40 см. над 0.00 Дотук добре, като по учебник, поне доколкото чета специализирана литература.
Денивелацията е голяма и това мазе или сутерен да го нарека е от горната страна вкопано на около 2.70 (практически цялото) под земята а от долната само около метър ще бъде заровен, другата част е външна.
Питането ми е : да слагам ли топлоизолация на частта, която ще се засипва - отгоре целия сутерен, отдолу метър?? Строителят ми казва, че битумът и Фундалина отгоре, който ще предпазва изолацията от обратния насип са достатъчни. Твърди, че ако искам да слагам нещо от типа на Фибран, - ЕПС той трябва да се лепи с теракол и само ненужно ще оскъпи, че температурата е относително постоянна под земята и не е нужно.
Вярно е, че помещенията в сутерена няма да са постоянно обитаеми - от страната, където наполовина е открит (долната) сме предвидили и прозорчета и там мисля да сложа котелното, може би една баня с мокро помещение, тенис маса, евентуално сауна, ей такива сервизни помещения. Но ме е страх да не тръгне конденз, дори и при не особено голяма разлика в температурите вън и вътре - все пак стената е бетонова. Чудя се дали и отпред да не сложа поне отчасти малки прозорчета в англ. двор - за евентуално проветрение, а и да не стои тъмно.
Ако топлоизолирам, да слагам ли все пак отгоре фундалин, върху Фибрана? В последното издание на Още за къщата четох, че да се слага Екструд.пенополистирол като защита на битумната хидроизолация и да се сипва обратния насип отгоре било груба грешка - можело да се подвие, повреди от камъни и да се компрометира хидроизолацията отдолу.
Благодаря предварително за споделените мнения.
ТИ,ОБРИСУВА МОЙТА КЪЩА.НЕ СЪМ СЛАГАЛ ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ В ОСНОВИТЕ. НЕ Е СТУДЕНО.НО ИЗОЛИРАХ ТАВАНА НА СУТЕРЕНА /КОЙТО СЕ ЯВЯВА ПЛОЧАТА НА ХОЛА ОТГОРЕ/.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход