Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За радиоактивният газ радон

Публикувано от Михайлов 
Re: За радиоактивният газ радон
06-06-2006 - 15:46:00
4овек,
Прав си, но може и да има наблюдения. Примерно фабриката за цигли в курило, дето ползва шлаката от .... трябва да се проверява, защото така беши при соца, но откакто я взеха .... има контрол.
Госпожата ми звучи като от съответната служба, а господина ги мери тези неща. Все нещо са измерили досега. Не вярвам да го кажат, но аз да си попитам.winking smiley
Оня ден гледам разтоварват китайски!? гронитогрес. За мен изненада, ама аз не съм от бранша. Шофьорът седи, пуши и коментира. "Супер е, и цената е добра, ама .... радиоактивен, както всичките им стройматериали.
Е, сега и гейгеров брояч ли да си купя? Хайде туй съм го виждал в казармата, а за радона прочетох преди година.
Ако действително са специалисти, могат да кажат нещо, поне най - общо.
Друг е въпросът, че това трябва да е държавна работа, но сигурно не са го поискали от ЕС. Пък като го поискат, ще се чудим дали не искат да го "заврат" на китаеца.
В отговор на това по-опасен ли е урана - да, но опасното при газовете и радона в частност е, че например през лятото, когато почвата се напука по тези пуктантини минава газ, докато урана в общи линии си седи там където го е оставила природата :] , та заради това и измерванията е добре да се правят два пъти в годината през различните сезони. През лятото проветряваме много повече, но е възможно поради изсъхване на почвата емисията на газ да е по-голяма.
Друга възможност за намаляване на вредното влияние на радона е всъщност недопускането му в помещенията. За това има добавки за цимент, за боя и тн. Въпроса е имали от какво да се пази човек на конкретното място.
Re: За радиоактивният газ радон
06-06-2006 - 17:35:20
А пък като се сетим и за птичи грип, рак, СПИН, ебола, международен тероризъм, сблъсък с комета... Не ли по-добре по-малко да знаемsmiling smiley
младеш
Re: За радиоактивният газ радон
20-06-2006 - 10:41:52
малиий
Спокойно бе хора стига с тази радиофобия няма да умрете от дишане на радон у дома.
Не е вярно 4е е продукт на разпада на урана а на радия който се намира в естествените подпочвени води и минерални извори. Някой хора даже си мислят че е полезно да се инхалира радонови пари за пример тези които ходят в нареченските бани там е установено че количеството на радий във вода е високо и оттам и радон. Проблема с радона и по скоро с неговите дъщерни продукти вследствие на неговия разпад(Полоний) е че полепва по аерозолите и от там се залепва по повърхността на алвеолите на белия дроб и облъчва няколко минути с алфа лъчи докато се разпадне. Не се притеснявайте не може да се избяга от това каквото и да правите има много по вредни неща от които по скоро бихте умрели. Има места където концентрацията му във въздуха е по голяма зависи от почвата но статистически не е доказано на тези места хората да се разболяват повече от рак на белия дроб от другаде. А по въпроса за стените и материалите има такива в които се съдържат пове4е коли4ество Калий 40 той е неизменна част от скалите и винаги ще го има. Не съм строителен спец но мисля че гранитите съдържат наи много от него и затова гранитогреса е наи активен но въпреки това ще си сложа у нас защото не ми дреме. И на трето място дърво, камини и огнища, в тях задължително присъства въглерод 10 или 14 не съм сигурен точно кои беше но също с принос към рад-фона в жилището ви.
И накрая не се вманиячавайте няма смисъл живеем в най мръсния град в БГ погледнете го от симеоново или лозен целия в смог дишаме олово и тежки метали годишно умират по 800 и повече души от катастрофи мисля че радонът е най малкото за което да се хванете. smiling smiley
Re: За радиоактивният газ радон
22-06-2006 - 11:06:04
Евала младеш!
Много вярно. Майкъл Джексън вярно че живя известно време в барокамера, ама пак фалира и сега като продаде Невърленд, ще му се наложи да живее на Биг Мак с картофки и да спи на прост матрак пълен с акари winking smiley))
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход