Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За радиоактивният газ радон

Публикувано от Михайлов 
За радиоактивният газ радон
08-04-2006 - 12:13:58
Здравеите,
Предстои ми строителство на нулев цикъл.Става въпрос за радиоактивният газ радон .От чуждите сайтове разбрах ,че е мното опасен и предизвиква рак на б. дробове.
Въпроса ми е продават ли се материали за този вид изолации.
Благодаря предварително!
as
Re: За радиоактивният газ радон
10-04-2006 - 09:01:24
Не само на б.дроб а цялото тяло
Бегаи далече от туй чудо
Dano ne se wkliuchvam kasno,
da, ima izolacii , no po-dobre parwo naprawi izmerwane na plostadfkata kadeto ste se stroi, ili veche se stroi.
Firmata ni se zanimava tochno s tova, ako iskas drasni na mail adresa da ti dam podrobnosti.
e-mail asgeo_inc@yahoo.com
pozdravi: Nasko Viktorov
До Викторов
01-06-2006 - 18:27:25
Колега,
Като се занимавете с това бихте ли споделии с нас "Къде сме ние" по отношение на този газ. Често ли се срещат опасни концентрации в България и евнтуално критичните райони?
Наско Викторов
Re: До Викторов
02-06-2006 - 16:59:12
Принципно "сме добре" - като Щатите сме, например. Тук положителното е и че при нас има високо строителство, а радона се задържа ниско до повърхността на почвата. Лошото е че няма мониторинг и по тази причина в България допустимите норми са препоръчителни, докато в Европа са задължителни и от нивата зависят и цените на имотите например. Друг проблем са и строителните материали, използвани тук. Изобщо - най-сигурно да се измерят стойностите на конкретното място-/сграда, парцел/ през пролетно-летния и през есенно-зимния сезон, тъй като има вариации. Проблема е решим.
Re: До Викторов
05-06-2006 - 12:43:06
някога в университета даскала по атомна физика ни казваше, че бетона от който са построени сградите (блоковете) е постоянен источник на радиоактивния газ радон. Концентрацията и количествата обаче и факта че е газ (т.е. проветрява се) са много малки в сравнение с космическата радиация (която е неизбежна и навсякъде - даденост). Така че не се "вталявайте" с радона. наоколо има далеч по-вредни и канцерогенни фактори за които дори не подозирате.
Re: До Викторов
05-06-2006 - 19:10:40
То и паветата са радиоактивни, въпроса е стойностите да не са много над тъй наречения "ФОН", защото тогава вече вредят. Радона е продукт на разпадането на урана, тъй че го има практически навсякъде, където има уран- сгради, настилки, вода, неприятното е че е много по-подвижен от урана и се издига към повърхността. А наистина радона е газ и се проветрява, лошото е че по същата причина се и вдишва и опича дробчетата отвътре.
Прав си че има и други вредни агенти, но това не е причина да легнем и да мрем безучастно, аз поне се оглеждам като пресичам winking smiley
Re: За радиоактивният газ радон
05-06-2006 - 20:17:56
От радона не може да се избяга. Има го навсякъде, включително в питейната вода. Важно е да се ПРОВЕТРЯВАТ помещенията, особено на ниските етажи (7,5 пъти по-тежък от въздуха е), за да се изравни концентрацията на радона в помещението с тази навън. В много студени и много топли дни, когато прозорците се държат затворени и се разчита на отоплителен уред или охлаждане с климатик, концентрацията в стаята може да стане многократно по-висока от тази навън, но не се усеща - газ без мирис и цвят е. Навън се излъчва само от земната повърхност, а вътре - от четири стени, под и таван, съдържащи строителни материали с естествен произход.
Поради натрупването му в ниските части на помещенията и сградите радонът се обвинява главно за ракови заболявания на долните крайници, но при вдишване на пари на кипяща вода и пари в банята (в тях радонът е с по-висока концентрация, отколкото в студената вода), нараства вероятността и за белодробни неприятности. В преварената вода концентрацията на радона е по-ниска (изпарил се е ).
За намаляване на рисковете с радиокативните излъчвания в помещенията, трябва да се изберат изходни строителни материали с радиоактивност в рамките на нормата. Повикайте от РИОКОЗ - "Радиационен контрол" да направят измервания при повърхността на партидите строителни материали, преди да ги закупите.
Крайно време беше и в България повече хора да се заинтересуват от радиоактивността на строителните материали, на фаянса, на керамичните чаши и гювечета (особено червените и кафявите) и пр. Така че, поздравления за въпроса!
Re: За радиоактивният газ радон
05-06-2006 - 21:23:28
Първо, да приветствам включването на специалисти по темата.
И да досадя с въпросчета:
От общата ми култура (в см. не знания) следва, че радиацията се разпространява под формата на вълни (лъчение) от радиоактивните материали. Г-н Викторов споменава, че радонът е продукт на разпадането на урана. Ако говорим за строителни материали значи ли, че евентуалния уран е по-опасен след като "генерира радон"? Не е ли достатъчно опасен (при ххх концентрация) без трансформациите през радон?
Питането е чисто практическо, защото предпазването от газ ми се струва доста по-лесно (д-р Дора споменава как) отколкото "пряката" защита от радиация.

Бихте ли споделили "особено опасни" строителни материали в България?
По-конкретно: итонг, къмъни, дърво, фаянс, теракот, гранитогрес - БГ и внос?
Допускам, че много от това, което "се чува" е "маркетинг" в едната или другата посока.
Ако съществуват данни, които не са за форум, winking smiley ще го измислим...

Ще съм благодарен и на някой разбираем за простосмъртни линк по тези въпроси.
Re: За радиоактивният газ радон
06-06-2006 - 09:34:43
Според мен не може да се обобщава така за материалите. Представи си какво представлява бетонът - цимент, вода ,пясък и чакъл. Да кажем, че се окаже, че някаква кариера вади радиоактивен пясък и чакъл - може ли да твърдиш, че използването на какъвто и да е бетон е опасно? Така е и с керамиката - ами ако някой някъде произвежда тухли с радиоактивна глина може ли да твърдиш, че тухлата е опасна?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход