Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Тротоарни плочи - рецепта

Публикувано от junior70 
Re: Тротоарни плочи - рецепта
13-11-2012 - 20:04:11
Quote
valentinavk
Благодаря ти за съветите но ако знаеш някъде можеш да ми пишеш .търся по интернет но няма точно такива с принудително бъркане втора ръка.Ако знаеш кажи ми къде да потърся в итернет
Ами с питане ,както казват се стига и до Цариград! Питай по строителните борси,по-малките,виж някои друг доставчик на бетонови блокчета да ти спомене колеги отказали се от този занаят и те така.Вероятно много от бетонджиите не си продават техниката през нета да не кажа всички.Въобще пообиколи местата дето се правят блокчета,направи си контакти с хората и може да научиш и някоя и друга рецептурна хитрина.Обикновено всички се хвалят с качество ,щото работели с това или онова за разлика от еди кои си ,дето не слагали това или пък онова.Това ,разбира се ако смяташ да ти е професионално занимание.Иначе за домашно приложение си купи ръчен миксер за мазилки и строителни разтвори,от тия дето са с две дръжки и един леген строителен от 60-80 литра ,от черните,дето се предлагат по строителните магазини и това е.Между другото с миксера може да постигнеш и по-голям капацитет и качество на работа отколкото с бетонобъркачка.
Re: Тротоарни плочи - рецепта
17-01-2013 - 19:15:42
Quote
Ivailo.Che
Здравейте.
С интерес прочетох голяма част от вашите коментари по темата, но никъде не можах да прочета нещо конкретно за производството на другите бетонови изделия , като балюстри , колони и облицовъчни плочи.
До колкото разбирам от коментара на Фло , "шуплите" който се получават при леенето, са от недоброто взаимодействие на декофтира , и водата в бетона.
Въпросът ми е дали чрез прибавянето на пластификатор , полипропиленовите фибри , и други химични съставки , мога веднъж за винаги да реша този проблем, и по този начин да подобря качеството на предлаганата от мен стока.
Благодаря ви предварително.

Поздрави Ивайло Чешмеджиев
Бих искал малко да си разширя коментара специално за добавките за бетон и по-специално за първата от различните групи добавки според стандарта за химични добавки за бетон БДС/EN 934-2: 2012.Първата от добавките по функционалност по стандарта е въздуховъвличащата добавка. Дефиниция: добавка,която позволява контролирано количество малки равномерно разпределени въздушни мехурчета да бъдат включени по време на смесването и които остават след втвърдяването.

Тази добавка оставя само около 5 % въздух в бетона във вид на малки мехурчета въздух,с което повишава значително мразоустойчивостта и водоплътността на бетона изложен на външни условия.Същевременно самостоятелно и без пластификатор намалява водното съотношение вода-цимент до 0,45 т.е. на 100 кг.цимент може да се сложи 45 литра вода. При съвместна работа със суперпластификатор може да намали още водното съдържание.Добавката за водоплътност понеже контролира въздуха не остават шупли по повърхността.Когато добавката за водоплътност е емулсионнен тип ,тоест млекоподобна течност осъществява още един ефект,тъй-наречения ефект на сачмения лагер,което означава подобрена ливкост и уплътняване във кофражните форми.Ефекта на съчмения лагер се дължи на микронните размери на топчета смола,по които се търкала сместта.Това е само при въздуховъвличаща добавка емулсионен тип при разтвори като водни радтвори на формалдехидни смоли тоя ефект липсва.Науката е доказала ,че най-добрите и ефективни въздуховъвличащи добавки са тези на база дълговерижни карбоксилни киселини,като дървесната смола например и някои животински мазнини и восъци. Така съвременната наука потвърждава опита на древните бетонджии в Рим и Египет,използвали като добавки за водоплътност свинска мас и мляко.
В България добавките за бетон навлизат по-широко през последните 20 г. и все още се среща непознаване и често неразбиране на фунционалната им същност,което понякога води и до лоши резултати за качеството.Например само суперпластификатор води до намаляване на направната вода и увеличаване на якостта на бетона,но не дава водоплътност и мразоустойчивост,което не пречи някои търговци да го предлагат едва ли не за всичко.
Re: Тротоарни плочи - рецепта
19-01-2013 - 10:40:06
Ами да попитам дали знаете. Виждам, че по шахтите за кабели, напоследък започват да се появават капаци с някаква по-различна структура. Стоят леко жълтеникави и лъскави, много плътна отливка. Абе много добре изглеждат.
Някаква идея?
Re: Тротоарни плочи - рецепта
20-01-2013 - 15:19:27
Quote
ctef60
Ами да попитам дали знаете. Виждам, че по шахтите за кабели, напоследък започват да се появават капаци с някаква по-различна структура. Стоят леко жълтеникави и лъскави, много плътна отливка. Абе много добре изглеждат.
Някаква идея?
Това са полимер-пясъчни изделия. Правят се от втечнена пластмаса и сух пясък смесени при висока температура и отливани във форми.
Re: Тротоарни плочи - рецепта
02-02-2013 - 18:37:22
Тук с полимер бетона аз съм на " ТИ "*drunk* Наистина ефекта е голям особено когато се полира с парцалена шайба.Но за домашни условия не препоръчвам на никой да си играе!
Re: Тротоарни плочи - рецепта
17-05-2013 - 08:54:01
Здарвейте четох доста публикаций по темата. Може ли някой да ми обясни каква пропорция да използвам за направата на павета. Понеже искам да си изработя за да си направя двора стях. Благодаря предварително!
Re: Тротоарни плочи - рецепта
17-05-2013 - 20:00:43
Здравейте,виждам,че има някой хора който доста разбират от тези неща.И аз от известно време си ги произвеждам сам тротоарните плочки,но излезе един проблем който не мога да отстраня и не знам какво да правя.Прилагам снимки да видите за какво говоря.Отъначалото си мислех,че декофрина е калпав,но след смяна не се оправиха.Пробвах от няколко които предлагат на пазара,но ефекта е все същия.Калъпите са идеално измити преди да ги намажа,намазването става по два начина,с пистолет и с дунапренена гъбичка.Това е измит не намазан калъп;



Това е не измит калъп,така остават полепи по него;



А това е плочката като я извадя;



И тази;



Ето още една;




Най-интересното е,че доста квадрати съм направил и никога не съм имал проблеми,тази пролет като започнах отново и се появи нежелания проблем.Мерси предварително.



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2013-05-17 20:13 от rosen-shumen.
Re: Тротоарни плочи - рецепта
18-05-2013 - 09:51:03
Quote
roki19
Здарвейте четох доста публикаций по темата. Може ли някой да ми обясни каква пропорция да използвам за направата на павета. Понеже искам да си изработя за да си направя двора стях. Благодаря предварително!
Ако трябва да се обяснява нещо за бетона на двора,т.е. изложен на външни условия с няколко думи то е,че трябва да се защити най-вече от първи тип корозия,която се нарича "излужване" или "извличане на вар".Първо за бетон ,изложен на външни условия се ползва повече цимент.Примерно: 1 част цимент + 1част пясък + 2 части дребен чакъл 5мм.-16мм и вода 40 до 50% от масата на цимента.От тука обаче произтича и следното.Портланд цимента съдържа около 1% и повече свободен калциев оксид ,който в процеса на смесване с вода става на гасена вар.Гасената вар постепенно става на калциев карбонат,който от дъждовната вода и въглеродния диоксид от въздуха преминава в калциев бикарбонат,който има водоразтворимост и така се отмива от циментения камък . Това е и "озъбването" на бетона,както го наричат,когато му се вижда чакъла ,най-често до 1 година.Образуват се и пукнатини в дълбочина и така се разрушава във времето.За превенция и защита от тази корозия в бетоновата смес в количество най-малко от 1 % от масата на цимента се влага Хидровакс,което е парафин-восъчна емулсия.Парафин-восъчната емулсия предпазва от този тип корозия ,като активната и съставка ,представена с обща формула:RCOOH,реагира с гасената вар по формулата:
Ca(OH)2+ RCOOH->CaCOOR+H2O
,като полученото съединение е не водоразтворим калциев стеарат и се отделя вода.Водонеразтворимият калциев стеарат/CaCOOR/ се депонира в порите на бетона,като възпрепятства капилярната абсорбция и навлизане на соли в бетона и така защитава бетона от солева и газова корозия.Повече за Хидровакса на лични съобщения,който има интерес от качество на изделията си от бетон.
Re: Тротоарни плочи - рецепта
18-05-2013 - 10:06:55
Quote
rosen-shumen
Отъначалото си мислех,че декофрина е калпав,но след смяна не се оправиха.Пробвах от няколко които предлагат на пазара,но ефекта е все същия.Калъпите са идеално измити преди да ги намажа,намазването става по два начина,с пистолет и с дунапренена гъбичка.



Най-интересното е,че доста квадрати съм направил и никога не съм имал проблеми,тази пролет като започнах отново и се появи нежелания проблем.Мерси предварително.

Подходящо е да потопиш калъпите във вана с вода,в която има солна киселина в концентрация 5-10 %,най-малко за 20 мин. след използване или за повече време. После се изплакват с вода преди употреба...Декофрина или кофражното масло,както нафта ,двигателно масло и други не са подходящи за този тип форми,които са от устойчива пласмаса и напълнени с бетон се подлагат на вибриране т.е. трябва да вършат работа в динамично състояние..Причината е,че на граничната повърхност ,заради високото повърхностно напрежение на водата се получава събиране на масления филм в капки,тъй-наречената коалесценция или с други думи масления филм се прекъсва на места и цимента залепва за пласмасата.Този процес коалесценцията образно може да се види в чаша с вода на повърхността на водата ,като се откапят няколко капки ,как бързо се събират в една обща.Такова нещо се получава и между водата от бетона и стените на пластмасовата форма /калъп/.
Затова в такива случай се ползват емулсии,които представляват диспергирано във вода масло.Наричат ги кофражна емулсия,отделител за бетон и ред други имена.Главното е,че представлява дисперсия ,а не чисто масло.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-05-18 10:16 от фло.
Re: Тротоарни плочи - рецепта
19-05-2013 - 19:31:03
Благодаря Фло,след всички проби и тестове на различни отделители ефекта е все същия.Вече си мисля,че Девня са си развалили качеството на цимента.Утре ще купя друг цимент и продължавам с пробите.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход