Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Предварително напрегнати греди

Публикувано от vipltd 
Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 10:44:45
Практикува ли се строителство с предварително напрегнати греди в БГ ?
Ако ги има ,къде се произвеждат?
Мисля,че е добро решение -строи се бързо,кофража почти наполовина отпада,отпада и нуждата от много майстори,декофража се прави мтого по -рано,оттам и пада себестойността.Идеално е за курортни комплекси,еднофамилни жилища.

Re: Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 13:49:06
Системата на винебергер май беше нещо такова.
Re: Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 14:41:43
Ако има производител на гредите в БГ,системата заслужава внимание.
За 45 дни построихме 23 вили.Печели се много време,кофража е наполовина на традиционния,едновременно се осъществява звукозолацията и топлоизолациятя между етажите,отпада зависимостта от арматурния двор.Групата беше 18 човека и двама бригадири.Кофража се прави само под главните креди,останалата част е празна.
Re: Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 15:47:34
[www.wienerberger.bg]


Но с това да се строи по-бързо от колкото с металните профили...не го вярвам...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-27 15:54 от salvador.
Re: Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 17:35:57
Системата си е стоманобетонна.Просто съкращава времето на строителството,намалява трудоемкостта оттам и евтин краен продукт за привържениците на стоманобетона.
А стоманените къщи са алтернатива на горните.На кой му е писнало да спи облечен,заради слухове от земетресение,в отдалечени от бетонови възли населени места,трябва непременно да се насочи към стоманената конструкция.Не е задължително ние да му я правим.
В панелките/да не дава Господ/има опасност да си умре човек като фараон,с все домашните вещи,докато при металните може да си изкара до дълбоки старини.
Re: Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 20:18:06
ПН конструкционни елементи в частност греди се използваха сигурно 30 години в БГ ! Те са за големи подпорни разстояния , като се използва ефекта на предварително напрягане на армировката на гредата в опънната зона т.е. отдолу . Немонтирана , такава греда изглежда с дъговидна долна част и вече монтирана тази дъга се компенсира за сметка на провисването от собствено тегло и товарите , поемани от гредата ! Използваха се главно в заводското строителство и мостовете !
Имаше завод в Пловдив ако не се лъжа , а и сигурно не само там ! *book*
Мога да опиша и самото напрягане и начина на закотвяне , но мързела не мори , а мъчи само ! smiling smiley smiling smiley smiling smiley



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-04-27 20:20 от MB2316.
Abu
Re: Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 20:59:08
цък


МВ, а бе при панелите нямаше ли нещо подобно? Самите панели не са ли напрегнати (или поне някои от тях)? Виждал съм го това, ама толкова отдавна, а и хабер нямах да се хващам строител тогава... тука, във Варненския Домостроителен. Предполагам, няма интерес, иначе технически не е кой знае какво. А че е по-здраво от на място излят елемент с кофраж - не виждам кой ще оспорва.
Re: Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 21:06:03
Абу , да ти кажа честно при панелите освен че са лети в кофражна (многократна ) форма на земята или на вибромаса , май нямаше друго !? Само носещите елементи ги напрягаха , но да не забравяме , че автора на тази тема ни води към сглобяемото строителство - панелите . Друга евтиния няма заради бързина !
Абу , кефиш ме човек с тия препратки ! Като , че ли си завършил строителство в Харвард ! smiling smiley Откъде ги вадиш , направо се смайвам с теб ! smiling smiley smiling smiley smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-27 21:07 от MB2316.
Abu
Re: Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 21:15:39
Тъй де, във формата, ама споменът ми е че краищата на арматурата стърчаха в някакви щипки - тогава ми се стори интересно, но нали ти казвам, хабер нямах да се интересувам повече... А може и да не са били за жилищно строителство, обаче бяха панели, не греди. А иначе с таз Девня... наистина има какво интересно да се види!

Не знам, аз доста се зазяпвам напоследък по разни щатски машини за леене на бетон - къде без кофраж, къде с натегната армировка, къде с торкрет или нещо подобно... Кефи ме, ама съм далеко да го употребявам. Мисля, че ако се предлагаха готови елементи, качеството на строителството щеше чувствително да се повиши. Дано да не се заблуждавам!
Re: Предварително напрегнати греди
27-04-2009 - 21:24:09
Това да не са били чакащите за заварка железарий !? Според мен торкетирането е много удачен начин за саниране на панелното строителство ! Или поне някаква разновидност на торкрета . Ако бяха го правили на времето , т.е. да напълнят фугите с бетон под налягане сега нямаше да се говори за 50 години живот на половин България ! Ама братята виетнамци слагаха кашони и хартия от циментовите торби и отгоре вар , и ето ти фугата готова ! Иначе знаете конструктивните и противоземетръсни качества на панелките ! Пукат , люлеят се ама не падат ..... засега ! Еластична конструкция си е тва ей ! smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход