Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпроси за строителство

Публикувано от flycho 
Въпроси за строителство
04-04-2006 - 12:26:36
Доста време го чета този форум, вече е време и за първото ми мнение тук, така че привет на всички smiling smiley
Става въпрос за строителство на жилищна сграда върху едно бивше езеро. То вече е затрупано почти цялото и върху повече от половината доскоро водни площи вече има жилищни сгради.
Искам и аз някой ден да започна да строя в моя парцел сграда от около 230 кв.м. на 5 етажа (общо към 1100 РЗП), без мазе, защото там точно се досещате, че не е добра идея да се копае в земята smiling smiley)
В момента се опитвам да изчисля разходите си по построяването на подобна сграда. За да ме разберете по-добре ще се опитам да съм максимално пояснителен. Мисля да има 1 приземен етаж и 4 жилищни етажа с по няколко апартамента на етаж (3 или 4, не съм го мислил още този въпрос). Тъй като почвата е нестабилна трябва да се правят дълбоки основи, казаха ми, че се набивали в земята някакви пилоти/пилони за подсилване на сградата. Така че въпрос номер 1 е колко ще струва сторителството на ниво груб строеж, мисля да е сравнително качествено, т.е. не непременно най-евтината оферта, нещо прилично, все пак там ще живея, не искам да е некачествено строителство, дори напротив, предпочитам да дам мааалко повече, но да знам защо ги давам разбира се. Тука из форума си изградих мнение, че добро строителство получава човек при цена около 200 евро/кв.м. Толкова ли е цената наистина и колко допълнително струват тези пилоти/пилони?
Другият ми въпрос е колко струва приблизително (на квадратен метър) фазата след грубия строеж до докарването на апартаментите във вид, готов за продаване/заселване. имам впредвид без мебели и каквото и да е оборудване, просто готова тоалетна и баня, настилки и дограми и другите стандартни елементи от завършените апартаменти, включително и външна измазка и покривна настилка може би.
Идеята ми е да продам част от апартаментите след като са готови, за да мога да финансирам обзавеждането на моето жилище.
Мерси предварително за всички мнения!
Re: Въпроси за строителство
04-04-2006 - 12:35:28
В твоя случай фундирането е вероятно да е по-скъпо от останалата част на грубия строеж. Едва след проектирането ще можеш разбереш колко точно ще оскъпят пилотите. Нито им знаеш дължината, нито бройката, нито диаметъра. Дори и ориентировъчно е трудно да се каже.
Re: Въпроси за строителство
04-04-2006 - 12:45:46
Е 4ovek, знаех си, че ти ще отговориш първи. Наистина ли мислиш, че това фундиране е толкова скъпо, ужас!!! Означава ли това, че ако 200 евро на кв.м. е прилично строителство, 200*1100=220.000 евро грубия строеж и още 220.000 ще струва фундирането. Доста неприятна новина е това. Трябва да разуча колко наистина са плащали "съседите", бях чувал 250 евро на квадрат им излизало общо накрая сторителството със основата, ама знам ли, може и да се грешни слухове. А след грубия строеж до привършване на сградата колко да очаквам да платя според теб?
Re: Въпроси за строителство
04-04-2006 - 13:12:52
Нещо цифрите дето ги цитираш ми се струват доста завишени. Ти какво разбираш под груб стореж?
Re: Въпроси за строителство
04-04-2006 - 17:57:40
ами под груб строеж разбирам да има стени, подове, но да са общо взето на тухла и на бетон. а под готова сграда разбирам да е измазана, със настилки, прозорци и врати, както и готова баня и тоалетна. а за цените държа да отбележа, че съм пълен лаик, останал съм с впечатление, че над 100 евро на квадрат струва грубото строителство, до 300 дори достига. Това ме кара да си мисля, че 200 е нормална цена. Не е ли така и колко би следвало да очаквам да платя на квадрат за прилично строителство тогава? Освен това чух, че там където искам да строя плащали по 250 на квадрат, може би е толкова скъпо заради тези фундаменти?!? но дали тази цена 250 е за груб строеж или за завършена сграда не знам.
стана много сложно затова този целия постинг го обобщавам така: колко струва нормално да се построи една сграда, която да е вече в завършен вид и да не е най-евтиния вариант, т.е. да изглежда добре и дори леко луксозна. без да се смятат скъпите основи, това явно трябва по-подробно да го проуча.
А. Занков
Re: Въпроси за строителство
04-04-2006 - 18:34:59
flycho,

Няма да имаш проблем с мазите ако си направиш правилната хидроизолация в основи. Немците са го измислили преди години - мазани битумни хидроизолации! Нямат грешка, безшевно и безфугово покритие и за тежък случай като твоя ще ти струват доста по-малко от колкото 2-3 слоя рулонна хидроизолация.

Прочети малко за продуктите на Deitermann, N1 са в централна Европа на тази тема! Виж по-специално Superflex More и Plastikol UDM 2 - www.deitermann.com. У нас се внасят от Максит България ЕООД.
Re: Въпроси за строителство
04-04-2006 - 18:56:48
Много зависи от твоите умения и способности. Дали можеш да се справиш с управлението на работници, подизпълнители и организацията на строежа. Дали ще успееш правилно да реагираш в различни ситуации, колко грешки ще допуснеш и колко пъти ще вземеш правилното решение....
Re: Въпроси за строителство
04-04-2006 - 20:05:57
ее, много трудно е да изкопчи човек конкретен отговор от 4ovek smiling smiley
мисля, че ще мога да се справя с подизпълнители, може би най-важното ще е да си намеря добър технически ръководител, който да има опит и умения в справянето с конкретни строителни казуси. аз мисля, че ще се оправям със общоорганизационните въпроси сравнително добре. по принцип дори съм склонен да плащам на някой, който разбира за да ме консултира, напълно е възможно разходите за подобни услуги да се компенсират от пропуснатите загуби от мои новашки грешки. освен това и професията ми е свързана малко или много с подобни ситуации, в които постоянно се сблъсквам с какви ли не проблеми (за жалост не точно строителни), така че мисля че няма да правя повече грешки от нормалното.
та колко ще струва в такъв случай? smiling smiley)
Re: Въпроси за строителство
05-04-2006 - 09:37:02
Ама си упоритsmiling smiley
350 евро на кв.м. за да ме оставиш на мираsmiling smiley
Ама пак ти казвам - не знам. Като почнеш и ще се превърнеш в мишена на търговци, работници и подизпълнители. Ще има неспирни атаки към теб да ти вземат паритеsmiling smiley Търговците вече почнаха ако забелязваш. И сега въпросът е материалът на г-н Занков дали ще спести пари или ще излезе скъп. Г-н Занков ще те убеждава, че ще ти излезе по-евтино, ама дали е прав - ще трябвада изчетеш техническите характеристики, да направиш аналогия с други строителни работи за да разбереш колко е нормално (не малко и не повече от необходимото) да платиш за труд и накрая да вземеш решение....? И така стотици пъти. И ти ме питаш колко ще ти излезе - ами не знам.
Не се подвеждай по това, че в последно време разликата себестойност и продажна цена беше голяма. Защото за тази разлика борбата е безмилостно жестокаsmiling smiley
Re: Въпроси за строителство
05-04-2006 - 09:57:02
ясно, разбирам, че няма конкретен отговор на моя въпрос. разбирам, че трябва да се боря колкото се може повече от маржина да остане при мен, и вместо да ми излезне 350 мога да направя така, че да ми излезне 250. както казах съм още в много много начален етап на разучаване, сега отделям по няколко часа на ден да се интересувам от въпроса. някой ден ще имам достатъчно информация за да мога да си направя едно feasibility study и тогава ще знам как точно да постъпя.
а сега да се обърна и към господин занков - мерси за офертата, възможно е да проуча вашето предложение, но съм склонен да вярвам, че ще излезне едно доста скъпо мазе, което пак има риск да мухлясва и наистина ще ме е яд тогава. пък и не мисля, че изобщо ми е необходимо мазе.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход