Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Нулев цикъл.

Публикувано от pal 
pal
Нулев цикъл.
30-03-2006 - 15:00:06
Здравейте !

Понеже съм на етап проектиране (утре се надявам да видя вече фасадите) на еднофамилна къща бих жела да попитам следното:

Предполагам, че до края на месец април ще бъде готов целия проект с архитектура, ВИК,ОВ,Конструкции, Вертикална, Безпасност и т.н, както и че ще имам съответните съгласувания с местната ВИК и Електроразпределение. Може би до края на май ще успея да взема и разрешително за строеж.

Може ли още преди да е излязъл проекта от общината да се търсят оферти от фирми, или е желателно да изчакам разр.за строеж. Все пак ако има забележки и др.
Какво обикновенно включва грубия строеж и част ли е от него нулевия цикъл ? Има една тема за груб строеж в която се коментира и нулевия цикъл, но не можах да схвана точно нещата, пък и ми се сториха доста високи споменатите цени.

Какво представлява нулевия цикъл и каква може да бъде цената, т.е как се формира като се има предвид, че при мен мястото е с голяма денивелация и гаража ще бъде почти изцяло вкопан в земята. Предполагам, че около 40 кв.м. ще е гаража (за две коли + котелно и вътр.стълба към къщата), върху който ще стъпи частично самата къща, т.е част от ппокрива на гаража (1/2) ще представлява терасата на 1-ви етаж.

Възможно ли е да се сключи договор само за нулевия цикъл, и/или договр за груб строеж, но да се плаща на всеки етап от стрителството: примерно нулев цикъл; 1-ви етаж, 2-ри етаж, покрив.

В крайна сметка какво точно включва грубия строеж - само зидария и бетон, или към това покрив;изградени на тапа ВиК и канализация, Електричество на точка и затворено с дограми и входна врата ?

Ако има някой, който наскоро е строил ще съм благодарен ако ме насочи и посъветва как да преговарям със строителите, как да се пазаря ще съм благодарен. Ако посочи някакви ориентировъчни цени още повече. Апропо става дума за общ.Перник, с.Рударци. Може би с пернишките фирми ще е доста по-евтино от тези в София, на които приоритета сега са големите жилищни комплекси, МОЛ-ове, административни центрове и сгради.....

Благодаря предварително !









Стефан
Re: Нулев цикъл.
30-03-2006 - 18:12:29
Аз минах по Вашия път и в момента копая. Нашироко сме обсъждали подобна тема във форума, разровете, ще научите доста, да не повтарям, пък и не е възможно да се изнесе цялата информация така наведнъж, всеки казва по нещо ценно.
Естествено, че няма да чакате разр. за строеж за да си искате оферти, но за да ви е всичко сравнимо искайте от архитекта и конструктора да ви направят количествена сметка, не че ще е супер вярна (винаги изникват допълнителни неща), но дава добър ориентир за това коя фирма как остойностява по позиции.
Груб строеж това навсякъде е сградата на бетон и тухла, без или с обратните насипи (това е всъщност елемент от верт. планировка, но според мен си е груб строеж, защото не може да положиш дренажите и засипките им и да не зариеш до предвидената кота със земя, а и трамбоването му, естествено, покривът включително (някои казват без, но повечето го смятат, като много зависи с какво и как покривате. Изолациите , вкл. хидпо на основите се смятат отделно, поне при мен беше така.
Цени има всякакви, пак има тема - може и на 50 евро да ви обещае някой да ви строи, но поне това, което аз се убедих е че под 100 евро на квадрат няма фирмена оферта, ако строиш по стопански начин е друго, но всяко нещо с предимствата и недостатъците си, вижте по темите.
Успех!
Re: Нулев цикъл.
31-03-2006 - 12:56:55
За количествената сметка - ако си платиш отделно за нея може да бъде много точна. Още повече, че при твърдения за грешка от страна на строителя, този , който е взел парите за нея ще свие перките на строителя по много пераsmiling smiley
Re: Нулев цикъл.
31-03-2006 - 15:11:12
Здравеите,
и аз съм на етап проект и се интаресувам какви документи се искат за съгласуванията с местната ВИК и Електроразпределение .
Трябва ли преди това да имам готовия проект? или мога сега , преди да е готов проекта да ходя да подам молби за съглауване?
Благодаря.
Re: Нулев цикъл.
31-03-2006 - 16:28:44
Първо ти трябват изходни данни от ВиК, писмо то енергото, че ще ти отпуснат мощност.
А проктите ги съгласуваш като станат готови.
Пешо
Re: Нулев цикъл.
02-04-2006 - 13:25:58
Перник освен от въглища........................................... :crazy:
Стефан
Re: Нулев цикъл.
03-04-2006 - 13:25:15
Петър, за да имаш готов проект, в смисъл съгласван в общината е нужно да приложиш към него договори с ВИК и НЕК (предварителен с ВИК и основен с НЕК) Какви документи ти трябват можеш да разбереш от сайтовете на НЕК и Соф. вода, накратко:
- и за двете приготви копие от нот. акт и скица с виза за строеж
- Вик отиваш в някой от центровете им и като представиш горните документи попълваш молба за проучване плащаш 60 лв такса за обекновена поръчка и ти изготвят проучване, което е нужно на архитекта ти и инженера ВИК за проекта ти. Подписваш и предв. договор с тях, който прилагаш към проекта си. Още преди да имаш одобрението на общината можеш да дадеш по едно копие от ВИК частта за съгласуване с улично осветление, електрото газта и телефоните - те трябва да сложат печати (таксите са от 20 до 60 лева за всеки), за да може накрая Соф. вода да сложи своето "Съгласувал" и да ти издадат удостоверение за това, че ти разрешават изграждането на сградно отклонение.
Ако ползваш консултант и проекта ти минава на доклад всички тези неща са негова грижа. Пак плащаш такси, но и на него плащаш.
- Електроразпределение - пак с акта и скицата им пускаш в районното им звено молба за проучване. В едномесечен срок ти отговарят и след като имаш проекта - важно е таблото, то се съгласува с тях, искаш да подпишеш основен договор за присъединяване. Този договор се прилага за да внесеш в общината частта електро с другите папки.
Така че, не чакай проекта си а си пусни проучванията, отнемат време.
Re: Нулев цикъл.
04-04-2006 - 16:55:37
Стефане ,
Благодаря ти за изчерпателния отговор.
За Софийска вода ВиК разбрах.
За енергоразпределение имам питане?
В парцела в момента имам фургон които е захранен с ток (монофазен до 5квата)
имам си електромер и си имам абонатен номер.
Какво да искам от енергото ?
Молба за проучване? или след като съм техен абонат не се иска проучване?
Какво се иска да направя?

Stefan
Re: Нулев цикъл.
04-04-2006 - 17:09:53
Питай ги, те ще ти кажат, аз нищо не бих правил докато не си построя къщата. Тази мощност ти е напълно достатъчна за да я построиш, после само искаш да ти я увеличат, което става с проста смяна на предпазителя и захранващите кабели, така че това, че имаш партида те улеснява.
Мисля, че за да си увеличиш мощнастта ще трябва да подадеш молба, те пак ще направят проучване и ще ти отговорят, предимството е, че и да не ти дадат сега, това не те спира да строиш, защото можеш да кажеш, че имаш ток и не ти трябва повече, ще се топлиш на огнище и само ще си светиш...
Питай ги в Енергото, проблемът ти е никакъв според мен.
петър
Re: Нулев цикъл.
04-04-2006 - 17:41:22
И аз мисля да не се занимавам сега с енергото докато не стане къщата.
Не знам като внеса документите в Общината (Проекти ...ВиК и други ) какво ще ми искат от Енергото...дали е достатъчно да им кажа че имам ток и ми е достатъчен ?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход