Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Snimka
Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дървен сайдинг - как?

Публикувано от bulhomes 
Re: Дървен сайдинг - как?
05-03-2009 - 21:18:11
LKK ! Няма нищо нестандартно! Токсините и разните отрови се използват от хилядолетия от човека,новото за днешните времена е само изследването кои от тях въздействат пряко или косвено и върху човека!
Що се отнася до байца,който ти пазел дървесината бих се отнесъл предпазливо-това е просто вода и оцветител!Никак не е трудно да си го приготвиш и сам, или с помощта на жена си-карамелизира ти захар в метална купа и после добавяш вода !При желание си постигаш от златист,през тъмнокафяв до черен байц-зависи до колко е изгорила захарта!Ей така между другото,докато прави основата на байца, може да ти врътне и няколко крем-карамела!Понеже не се съмнявам в експертното мнение на колегата Николофф,който твърди ,че оцветяването на щироколистната дървесина се дължи на пентозаните,предлагам адекватно решение!Пентозаните са пет атомни захари!Захарозата или бялата захар е шест атомна! *drunk*
LKK
Re: Дървен сайдинг - как?
05-03-2009 - 21:30:05
Това, което я пази дървесината, това са смолите, които си ги има още преди отсичането. Това, че постоянно я продухва ветрец, и факта, че е на сухо и не се навлажнява просто не създава предпоставки за развитието на всякакви гадове. Иначе масичката, дето си бях направил за наоткрито даде фира за три години, най-вече поради факта, че наковах плътно една до друга дъските. Точно там където се опираха една в друга се задържаше влага и се завъдиха всякакви гадове, които и ....
Новата масичка е от тиково дърво с по два мм между дъските. Предполагам ще ме надживее. *drink1*
Re: Дървен сайдинг - как?
05-03-2009 - 21:45:07
Фло, този формалин успява ли да проникне в дълбочина за да убие гадинките които вече са се настанили в дървесината преди да бъде отсякана? Масовия метод тука е да се вкарва дървесината в камера и да се продухва с гореща водна пара.
Re: Дървен сайдинг - как?
05-03-2009 - 21:45:46
LKK Написал:
-------------------------------------------------------
> Това, което я пази дървесината, това са смолите,
> които си ги има още преди отсичането. Това, че
> постоянно я продухва ветрец, и факта, че е на сухо
> и не се навлажнява просто не създава предпоставки
> за развитието на всякакви гадове.

Така е ! Класическия лак за дърво всъщност е дървесна смола/колофон/разреден с терпентин/смес от въглеводороди от дървесен източник/и бързосъхнещо масло-ленено/безир/ .Египетските мумии на фараоните са изкарали по 5000 години благодарение на колофона
:] По същата причина чамът от Коми е по -нетраен от чама от Карпатите или Родопите например *drink1*
Re: Дървен сайдинг - как?
05-03-2009 - 21:57:27
Don Balon Написал:
-------------------------------------------------------
> Фло, този формалин успява ли да проникне в
> дълбочина за да убие гадинките които вече са се
> настанили в дървесината преди да бъде отсякана?
> Масовия метод тука е да се вкарва дървесината в
> камера и да се продухва с гореща водна пара.


Колкото дъската "пие" вода от накисване или напръскване,толкова "пие" и формалин!Той е воден разтвор на формалдехид/алдехид , синтезиран от метилов алкохол и мравчена киселина/ Разтваря се неограничено във вода.Лесно кристализира в бели едри кристали,затова ,като се купува, трябва да се гледа да е бистра,прозрачна течност,като чистата вода.
Re: Дървен сайдинг - как?
05-03-2009 - 21:59:41
avatar
Начетох се на доста романтични методи, нямащи нищо общо с действителността. Колеги, ако всичко дето сте го написали е верно то има поне 6-7 заявки за Нобелова награда. Ще обърна внимание само на някои. 4ovek е много прав - това е последния "писък" с технологията по обработката - скоро ще има подробна статия. Не е нужно да се обръщаме към миналото с романтични идеи по защита на дървесината - топлата вода отдавна е измислена. Фло, т.нар "чам" от Коми, всъщност е т.нар. Larix sibirica или сибирска лиственица и е най-издържливия от механична гледна точка иглолистен дървесен вид и "чама" от Карпатите и особено от Родопите в това отношение е пълен булшит. Междувпрочем цяла Венеция стои на Комски чам повече от 300 години.
А иначе съм писал подробно на темата защита и модифициране на дървесината по другите теми и в специализирания проект и не мисля да се повтарям и тука.
Аз предпочитам да си наричам сайдинга ламперия.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-03-05 22:02 от n.nikoloff.
Re: Дървен сайдинг - как?
05-03-2009 - 22:19:28
n.nikoloff ,ние коментираме издръжливостта на материала/в случая чама/ към гадини,а не механичните му свойства,макар,че и тук бих спорил с теб по отношение на карпатския чам.Може би не знаеш,че в България съществува най-голямата ,вероятно, дървена постройка в света,построена през 1938-1939 година от германците с карпатски чам на южния бряг на Варненското езеро!Това е огромен самолетен хангар без нито една подпорна колона във вътрешното пространство!
Съветския слон не е най-големия слон в света,и комския чам пък е абсолютен боклук! :]
Извинявай за откровенноста! :ami:
Re: Дървен сайдинг - как?
05-03-2009 - 22:28:38
avatar
Стана ми забавно. Айде като сме такива специалисти нека не употребяваме относителното понятие "чам" , което нищо не дефинира, освен "иглолистна дървесина". А сега ми кажи, уважаеми, под "карпатски чам" кой дървесен вид визираме. Защото под "чам" като знам в България за колко различни вида иглолистна дървесина става въпрос и си мисля, че в карпатите не са по-малко.

А относно сибирската лиственица - в огромна заблуда си да знаеш. Само сибирския кедър е с по-добри качества.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: Дървен сайдинг - как?
05-03-2009 - 23:48:57
:] Затуй си дискутираме,за да ни е забавно!За мене иглолистната дървесина си е чам,което вероятно е някъкъв турцизъм.Не е трудно сега до ти изредя и всичките латински имена,но няма смисъл от пунктоалност за сметка на забавния тон!Ползвал съм трупи директно от корабите -дървовози/Волгобалт/за какво ли не,включително и за дюшеме след необходимата обработка.Тоя материял няма допирни точки с родопския чам,че да го сравняваме,толкова е е зле!Погледнато от биологична гледна точка няма начин тая дървесина/сибирската/ да няма ускорено гниене ,предвид на тежките метеорологични условия на жизнен цикъл-късото и студено лято,или казано по друг начин природата я създава за да изчезне и се разложи бързо и отстъпи на новото поколение.В обратния случай пак щеше да се развива трудно при липса на хранителни вещества от гниенето!Поради ниските температури и смолите и са в недостатъчно количество.Колофона не е открит в Русия,а в град Колофон преди има-няма 2500 години.Това е в днешна Сирия! *drunk*
Re: Дървен сайдинг - как?
06-03-2009 - 01:37:45
*drunk* За Дон Балон специално
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход