Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

КАКВИ ТУХЛИ?

Публикувано от topurov 
Re: КАКВИ ТУХЛИ?
10-04-2009 - 00:52:58
peterbg Написал:
-------------------------------------------------------

>
> Фло прав си,но на мене по проект ми е отвън поне
> 5см топлоизолациа

Това с външната топлоизолация дето са ти я проектирали сигурно са имали предвид ,че къщата ти е някъде в тропиците и проектанта е препатил негър!Приятелю ще го кажа за кой ли път,въпреки ,че много "специалисти" се дразнят:съгласно законите на термодинамиката ,температурния пренос се движи от зони с по-висока към зони с по-ниска температура и никога обратно! С други думи казано топлото се движи по посока на студеното или зимата топлото се движи от вътре на къщата навън,а лятото отвън навътре!Така ,че идеалната термоизолация е в средата на зида и ако е трудно изпълнимо поне да е отвътре!Просто физика!
Re: КАКВИ ТУХЛИ?
10-04-2009 - 18:37:49
Фло, армира ли се лятата стена или не?
Re: КАКВИ ТУХЛИ?
10-04-2009 - 18:38:00
фло Написал:
> Детайла с газобетона Итонг 20 см ,Фасатерм14 см и
> гипскартона Кнауф е на арх. Иглика
> Ничева-проектант на пасивни къщи в кв.Симеоново и
> е елемент от такава къща! Ако имаш нещо против ще
> ти дам адрес да и съобщиш! Моя вариант го намирам
> за по-сполучлив,понеже имам два зида със затворена
> въздушна кухинност,плюс вата или стиропор в
> средата между зидовете-10 см! Не съм се вманиячил
> по крайностите в топлоизолацията,а съчетавам
> положителните ефекти на полистеролбетона с
> икономии от зидария,мазилки,изравняване на стени и
> мазилки и други неудобства на зидарията!После за
> мен не е без значение и това,че имам професионален
> опит с леките бетони! Поздрави!

Когато цитираш стандарт е добре да е по точно този стандарт, а не някаква измишльотина, която само ти си мислиш, че е по-добър вариант. О.К. за дебе си прави каквото искаш, но не ни заблуждавай, че това, което си си измислил било по "немския стандарт за пасивни къщи". арх. Ничева не я познавам, но ми е интересно дали е сертифицирана от когото трябва, за да се назове "проектант на пасивни къщи".
Фло, не се заяждам, просто призовавам към коректност и нещата да се назовават с точност.

Re: КАКВИ ТУХЛИ?
10-04-2009 - 20:29:26
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> Това с външната топлоизолация дето са ти я
> проектирали сигурно са имали предвид ,че къщата ти
> е някъде в тропиците и проектанта е препатил
> негър
!Приятелю ще го кажа за кой ли път,въпреки
> ,че много "специалисти" се дразнят:съгласно
> законите на термодинамиката ,температурния пренос
> се движи от зони с по-висока към зони с по-ниска
> температура и никога обратно! С други думи казано
> топлото се движи по посока на студеното или зимата
> топлото се движи от вътре на къщата навън,а лятото
> отвън навътре!Така ,че идеалната термоизолация е в
> средата на зида и ако е трудно изпълнимо поне да е
> отвътре!
Просто физика!

Фло,
Много проницателно отбеляза, че дразниш с това твърдение (мен със сигурност). А на специалистите и "негрите" май действително им омръзна да ти обръщат внимание.

Та, ако нямам бира в къщи, топлото ми тяло трябва да се придвижи до магазина към студената бира и никога обратното! И е все тая дали жена ми като опълченец е залостила врата в къщи и не ме пуска или е затворен магазина - топлото ми тяло е крайно неприятно изолирано от хладната бира! Просто драма! *beer*

Ти нали беше крупен "бял" специалист по сертифициране с котлон - защо не ни предоставиш резултати при ТИ вътре/вън/по средата? winking smiley
Re: КАКВИ ТУХЛИ?
10-04-2009 - 22:49:48
А бе вие объркахте цялата идея.Целта беше,ако се направи по метода който Фло предлага колко това ще подобри топлоизолационните качества срещу тези примерно да кажем на поротерм.Дали ще има някакъв страничен ефект като кондинзация било то отвътре или отвънка,имам предвид отляти външни стени с дебелина от 25см.Този начин който Фло ми предложи вчера може и да е по добър но ми се стори доста трудоемък(примерно 15см ПБ после поне 10см каменна вата с висока плътност после още един зид от вътре)Не знам някой дали е проверявал скоро цените на ватата но мисля че са около 25-30лв на кв. м. за 7,5см дебелина,това на фирмата рокуул,другите може да са малко по ефтини.Въпросът ми беше ако се напправи например 25см ПБ със примерно 5см външна изолация и гипс картон 12.5мм отвътре дали се доближава до параметрите за пасивна къща,това само за външните стени,и колоните. sad smiley
Re: КАКВИ ТУХЛИ?
11-04-2009 - 18:15:36
peterbg Написал:
-------------------------------------------------------
.Въпросът ми беше ако се
> направи например 25см ПБ с примерно 5см външна
> изолация и гипс картон 12.5мм отвътре дали се
> доближава до параметрите за пасивна къща,това само
> за външните стени,и колоните.

Много зависи от плътноста на полистеролбетона! Ако е с плътност 200-350 кг/м3 си е направо чудесна топлоизолация! Представи си ,че стената ти съдържа приблизително 80% въздух,затворен в тези сферички,които обикновено са около 5 мм.,и че тази стена е с дебелина 25см.На практика това е експандиран полистирол,като сферичките са слепени със циментово лепило! Сега,като имаш такава дебела стена ,за какво ти е външната топлоизолация от 5 см.стиропор? Целия номер в системата на полистеролбетонните стени е,че икономисваш външната топлоизолация и 40 лв.средно на м2 или с твоите квадрати са едни 14 000 лева и това е само част от спестените пари,ако човек си направи трезва преценка на заниманието строеж на еднофамилна къща!Да не говорим и за цени на поротерма,мазилката,труда на бандата и т.н.Моят вариант за двойни стени с изолация в средата си е мое решение и не се напъвам да го препоръчвам на никого,само го споменах! Целта на участието ми във форума е да провокирам мисленето с идеи и донякъде с опит,като очаквам същото и от други участници,да си направя някакви изводи и оформя впечатления , да са ми от бъдеща полза!
Re: КАКВИ ТУХЛИ?
11-04-2009 - 19:11:17
peterbg Написал:
-------------------------------------------------------
> А бе вие объркахте цялата идея.
..........................
Въпросът ми беше ако се
> напправи например 25см ПБ със примерно 5см външна
> изолация
и гипс картон 12.5мм отвътре дали се
> доближава до параметрите за пасивна къща,това само
> за външните стени,и колоните.

Понеже, вероятно съм виновник за "объркването", ето моето мнение:

За 25см ПБ (ламбда, приемам най-доброто, което знам - 0,07), вата 5см (ламбда - 0,04) - Имаме:
Кеофициент на топлопреминаване (U) - ок. 0,2 W/m2K.
Същото, без доп. ТИ (без ватата) - ок. 0,27 W/m2K

По норматив (Нар. №7) - U не трябва да превишава 0,5 W/m2K.
За пасивните къщи гонят ок. 0,1 W/m2K.
За Поротерм (с индекс NF) се твърди, че достига норматива 0,5 W/m2K без доп. ТИ при 38см зид.

Като ТИ параметри ПБ е доста добър - доближава се до т.н. ефективни топлоизолац. материали (дори и за по-лоши ламбди, които се срещат - ок. 0,1).

Местото на ватата, според мен НЕ променя този параметър - U (просто физика!).
Според Фло, ватата да е отвън е неприемливо (вж. червеното в цитата по-горе, а и др.).
Допускам, че той отчита и др. финансово-икономически фактори, но не винаги ги казва. winking smiley

Физ. смисъл на Кеофициента на топлопреминаване е - колко е мощноста на топлинните загубите (W), през единица площ на стената (m2), ако разликата в температурите вътре/вън е 1оК (1оС). При тези пресмятания, поредността на слоевете в стената НЕ играе.
Re: КАКВИ ТУХЛИ?
11-04-2009 - 20:48:45
Любо ,трябва да съм с две-три бири напред ,за да получа твоите впечатляващи резултати на пресмятане,но аз съм човек едровак и ги приемам на доверие и ме устройват! Междувпрочем,кой знае защо вече е прието да се говори за коефициент на топлинно съпротивление,което е обратното на любимото ти топлопреминаване!Освен това топлинното съпротивление според мен е и функция на времето и от там са моите котлонни проверки, поне в практиката за сравнение!Не на теория, а на практика си проверявам температурното съпротивление на материала или системата за външен ограден зид,за време 3 часа или 40 градуса от страната на ненагряваната директно стена.Който от сравняваните материали стигне най-бавно до тая температура,той е с най-добрите топлоизолационни свойства! Същия принцип,само,че с по прецизна апаратура се ползва и в лабораториите !
Re: КАКВИ ТУХЛИ?
12-04-2009 - 02:37:01
Фло, много ми е странно, че не ми отговаряш дали се армира лятата стена??? Това лято май ще правя един дувар с комшията и мислех на него да пробвам системата ти, ама като не ми отговаряш вече се чудя дали не са само приказки..
Re: КАКВИ ТУХЛИ?
12-04-2009 - 04:07:12
Благодаря и на двамата за инфото.Фло ти предлагаш да използвам 200-350 кг/м3 ПБ но ше стане ли достатъчно здраво тъй като е за външни стени,да не вземат да паднат от самосебе си в последствие и да пребием някой отдолу,по добре ли ще е ако се сложи някаква арматурна мрежа поне 6мм или 8мм за по голяма здравина.Колкото до 5 см външна ТИ аз така или иначе трябва да правя някакъв вид замазка,та тя ше служи повече като декор.Фло ако тази плътност е достатъчна, дай някаква рецепта за преготвянето примерно на тези 350 кг/м3 ПБ.....Благодаря предварително *bow* *yes*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход