Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

термопомпа при проблеми с тока

Публикувано от mehudi 
термопомпа при проблеми с тока
07-02-2009 - 19:13:59
здравейте,

започваме планиране на еднофамилни къща във владая (до софия). голямото ми желание е да направим отопление/охлаждане с термопомпа. за съжаление проучването ни показа, че през зимните месеци често има прекъсване на захранването с ток, често за 5-8 часа.

моля за акъл за планирането!

другата идея е да сложим и пиролизен котел на дърва, и в зависимост от нуждата да го ползваме и него.

може ли да се съвместят пиролизен котел и термопомпа?

вообще всякакви идеи и мнения приемам.

предварително благодаря!
Re: термопомпа при проблеми с тока
07-02-2009 - 19:20:27
Трудна задача сте си поставили.До колкото ми е известно проблемите с тока са най-сериозни в района около Приплат-по пътя за санаториума.Навремето там е имало почивна станция на военните и цялата мрежа е вкарана под земята.Съответно всички къщи са отрязани от тока.След 90-те е изградена въздушна мрежа,която обаче е с малък капацитет и не издържа зимата на натоварвания.Ако е в тоя район...не мисля,че има някакво разумно решение.Ток няма наистина с часове.Автономен генератор с течно гориво...може да се помисли...ама не знам до колко е рентабилен електрогенератор за еднофамилна къща,ако трябва да работи 12 часа и няма стартер за автоматично пускане....
LKK
Re: термопомпа при проблеми с тока
07-02-2009 - 19:39:21
При такъв режим на тока термопомпата си е чисто набутване, а къщата трябва да е максимално токонезависима, затова отоплението на дърва, готвенето на газ, БГВ от солар, енергоспестяващо осветление и т.н.
Re: термопомпа при проблеми с тока
07-02-2009 - 19:42:22
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Трудна задача сте си поставили.До колкото ми е
> известно проблемите с тока са най-сериозни в
> района около Приплат-по пътя за
> санаториума.Навремето там е имало почивна станция
> на военните и цялата мрежа е вкарана под
> земята.Съответно всички къщи са отрязани от
> тока.След 90-те е изградена въздушна мрежа,която
> обаче е с малък капацитет и не издържа зимата на
> натоварвания.Ако е в тоя район...не мисля,че има
> някакво разумно решение.Ток няма наистина с
> часове.Автономен генератор с течно гориво...може
> да се помисли...ама не знам до колко е рентабилен
> електрогенератор за еднофамилна къща,ако трябва да
> работи 12 часа и няма стартер за автоматично
> пускане....

да, в приплат е. щях да сложа :cry: , но много си харесвам мястото. все ще се намери някакво решение
Re: термопомпа при проблеми с тока
07-02-2009 - 22:07:38
Тц...ще те разочаровам...ако имаше нещо дори средно приемливо,отдавна да съм си направил една вила там.Имаме един декар място в района около бариерата,дори и една изоставена къща има...но за съжаление на тоя етап са безнадеждни нещата.Всякакви евентуални инвестиции в автономни системи надхвърлят с пъти цената на земята в тоя район.Под земята има мрежа...Кремиковци да свържеш към нея и пак ще остане свободен капацитет.Ама това дори не е на ЧЕЗ.На военните е.До преди 10 години над Приплат е имало военно поделение.То е на самия връх "Дупевица" и предвид факта,че това е най-високата точка на Люлин планина,е било ключово за ПВО системата ни.До средата на 80-те някъде до там мрежата е била въздушна и от нея се е захранвал целия Приплат.Тогава е прекъсната и всичко е вкарано под земята.Някакво лесно решение няма.За ЧЕЗ,както и за общината,това е вилна зона.Поделението е отдавна изоставено,но Чез няма да изкупят мрежата до там,защото е безпредметно...за какво им е тая поземна мрежа,дето върви до на майната си из гората и свършва в средата на нищото...Преговори с военните...принципно са възможни...ама за целта трябва да се организират всички живеещи там и да се потърси някакво разумно ршение.
Разширение на сегашната въздушна мрежа...не бих възлагал големи надежди,долу селото и без това е претоварено.Владая не е това,което беше едно време,има много нови и скъпи къщи и има огромна консумация на ток.Не случайно Приплат е най-евтината и най-неразвита част от Владая.Иначе мястото акто природни дадености е наистина добро.Ама...до там...
Re: термопомпа при проблеми с тока
08-02-2009 - 12:28:53
Принципно може да си сложиш генератор , но трябва да е трифазен и не по голям от 7кв /30кв помпа консумира 7-7.5кв/ , цената му е значителна нещо от сорта на 1000лева на киловат демек към 5-7К лева ... прави се АВР, който управлява генератора и го пуска като спре тока и спира като дойде , така че това нее проблем да се направи ...аз самия имам термопомпа и ще сложа генератор , макар че при мен много рядко спират тока, но като цяло си е разправия , а и ако наистина има проблеми с тока и по точно , ако напрежението играе става сложна ...
Re: термопомпа при проблеми с тока
08-02-2009 - 13:24:50
Mehudi , продавай го това място и идвай при мен в Доброславци ! smiling smiley Аз се стреснах от тази бюрократщина , която ти предстои . Военните , занеш ли колко ги бОли оная работа !? Сигурно е хубаво мястото , ама ...... Все пак успех ти желая ! И здрави нерви !
Re: термопомпа при проблеми с тока
08-02-2009 - 13:31:54
Ако няма възможност за сонди, трябва да има голям двор, без камъняци отдолу.
Ако пък е и с денивелация ще има едно изваждане, тай ум ще ти зайде!
Re: термопомпа при проблеми с тока
08-02-2009 - 16:47:47
Районът е бил хубав едно време.Отдавна е занемарен и изоставен.Има спорове за земите,защото това са бивши ниви и пасища и към почти всичко има реституционни претенции.Много малко имоти има с нотариални актове.След 93-та някъде започнаха цигански набези от там та чак до "Черния кос.".Имаше пребити хора,старите собственици наемат цигани от Горна Баня и махалита да тормозят сегашните обитатели.На комшията му зариха кладенеца.Идва си една събота човека на вилата и...кладенеца до горе затрупан с пясък.Съседа ми през един имот си е превърнал дома в крепост.Седнах да ги броя веднъж...преброих 20 камери.Датчиците и прожекторите не съм ги броил,много са.На друг му запалиха къщата.Бунгала имаше нагоре из гората-те пък направо са насечени и изнесени.Миналата година пролетта пак влязохме в новините.Някакви мангали се настанили в ниското.Местноста се казва "Дупките".Владая има грубо 5 хиляди жители,пръснати на сравнително голяма теритоиря,защото всеки има къща с двор.Блокове няма.И тая територия се охранява от ЕДНА (!!!) патрулка,която миналата година нямаше пари за бензин.Пари за патрулка дадоха от "АТАКА".700 лв на месец за да има все пак някакъв патрул там.Ама патрулката си остана една.4 или 5 полицаи са там на смени...вие си правете сметка какво и как охраняват,дори при най-добро желание.Говорим си за 2008-а,година,при бюджетен излишък над 4 милиарда лева,държавата не намери пари за охраната на един от най-скъпите квартали в София.
За наклоните..."Приплат" означава "наклонено място".Не е като да няма денивелация.При нас специално...от нашата къща до тая на съседа са 30 метра грубо и моя прозорец се пада на нивото на комина на двуетажната му къща.Има и места с по-лека денивелация,не е навсякъде така.
Нещата са докарани до пълна разсипия от безхаберие и мързел.Цени...сложи ги грубо 30 хил евро за декар насред гората...и това беше на върха на балона.Нищо общо с цените долу в селото.Там просто са умножени по 5.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход