Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Печки на пелети - заслужава ли си?

Публикувано от mario 
mario
Печки на пелети - заслужава ли си?
14-03-2006 - 13:02:11
Здравейте,

Предстои ми да живея в ново жилище. Трети жилищен етаж. Краен апартамент, около 55 м2 чиста жилишна площ, вътрешна изолация от мин. вата + гипсокартон, на тавана също, на пода 2 см аустротерм, ПВЦ дограма. Предвидена е инсталация за ТЕЦ, но изобщо не се знае кога ще заработи. Над мен и под мен никой не живее все още.
До сега съм мислил варианти за отопление на ток (конвекторни радиатори - знае се, че тока тепърва ще поскъпва), климатична инсталация (като че ли не съм много навит - прави ми течение, страдам от сенна хрема, пък и не смятам да се охлаждам през лятото), дърва и въглища (също не - хамалогия, чистене, мръсотия, нямам никаква възможност за камина). Проучих тези печки, които работят на пелети.

Има ли някой, който е изпитал на практика тази система и може да даде инфо за експлоатационните разходи за този начин на отопление? Парите са без значение - изключен е варианта за термопомпа smiling smiley . Нямам намерение да обслужвам целия блок.
kakvo predstavliavat tezi pechki na peleti . kade shte bude razpolojena . podavaneto na peleti avtomatichno li e . ako nee kotel snabden s gorelka i shnek za avtomatichno palene i poddurjane na samoto gorene - tosi e obiknovenna pechka s tvurdo gorivo .
mario
Re: Печки на пелети - заслужава ли си?
14-03-2006 - 14:37:05
Печката по принцип е свободно стояща в помещението. Размерите са средно около 50/60/100 см във височина. Има два вида: на водна риза и с въздуховоди (духаща). Последната може да се ползва за едно помещение или за повече, като се изградят въздуховоди с диам. 80 мм. Няма нужда за включване в комин. Необходимо е само да се направи достъп за външен въздух с диам. 50мм и отвеждане на дима чрез тръба с диам. 80 мм. Това можело да стане спокойно на външна стена + декоративни решетки (така се твърди по спесификацията на уреда). Има 5 степенна защита, автоматично подаване на горивото и контрол на задавана температура, терморегулатор, режим на работа ден и нощ, може безопасно да се остави да работи. Включва се към ел. мрежата, за да работи електрониката и, като консумацията я дават да е около 100 вата/час ток. 2-3 пъти месечно се изхвърля пепелта от печката.
Печката на пелети с въздуховоди като цена върви от 2500 до 3700 евро. Тази на водна риза с пелети върви от 4500 евро нагоре в зависимост от мощноста и кубатурата, която трябва да отоплява. Тон пелети струва в момента 252 лв. с ддс. Имало завод в у нас в бг.

Интересува ме предимно печката с въздуховоди, ако някой има практически наблюдения относно експлатацията и.
mario , moia suvet e da se vidiat tezi pechki kak rabotiat montirani na praktika . firmata koiato gi montira ili vnasia da dade koordinati na klient s takava .
mario
Re: Печки на пелети - заслужава ли си?
14-03-2006 - 15:11:03
Видях печката в фиса им, като ходих на място за консултация. Фирмата е "Биофайър" и ги внасят от Италия. Тепърва се опитват да навлизат на бг пазара, въпреки че те отчитат факта за високата първоначална инвестиция. Служителите там отоплявали домовете си с такива печки и твърдят, че разходите се намаляват поне на 1/3 в сравнение с отоплението на ток например.
Изчетох много информация по въпроса, допитах се и до производителя в Италия за консумацията на пелети. Според него, ако се отоплявам на пелети целодневно 30 дни в месеца и поддържам 20-24 градуса, то месечната ми сметка ще е около 120 лв.

Просто ме интересува, ако някой има лични наблюдения или чрез познати, да сподели.
Re: Печки на пелети - заслужава ли си?
14-03-2006 - 16:35:36
Марио,
Няма да съм ти полезен сигурно, но едно въпросче:
Това за "без комина" сигурен ли си. Не съм заглеждал за тази екстра.
Имам данни и за БГ такива печки - Ерато и още една фирма.
Ерато могат да работят и с костилки. За другата не знам.
mario
Re: Печки на пелети - заслужава ли си?
14-03-2006 - 17:18:34
За комина съм 1000 % сигурен, че не се изисква. И на мен ми беше много интересен този факт, но е така. Просто не е необходима коминна тяга, както при печките на дърва и въглища.
Re: Печки на пелети - заслужава ли си?
14-03-2006 - 17:52:58
1. Къде отиват изгорелите газове.
2. След като имаш разводка за парно, що не си направиш елекрическо котле докато те свържат с ТЕЦ. С парите дето ще ги дадеш за печката ще се отопляваш няколко години на ток.
mario
Re: Печки на пелети - заслужава ли си?
14-03-2006 - 18:19:36
1. Изгорелите газове се извеждат навън посредством тръба 80 мм диам. (по-горе съм го написал)
2. Електрическо котле? И колко ток ще ми харчи??? С какви размери е? Къде мога да ги видя? Дай повече инфо.

Благодаря
razmerite im sa malki primer 40 po 60 po20 . za 55 kvadrata po 180 vata potrebna moshtnost pravi -9 900 vata . ili si vzimash 10 kilovata el kotle . smetni si sam po stotinkite na chas kolko shte harchi . posle smetni po minimum 8 chasa . kolkoto izleze tova harchi na den . za sujalenie ne znam kum dneshna data kolko struva 1 kilovat chas elektro energia .
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход