Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преизчисляване на площите при ново стрителство

Публикувано от Потърпевш 
Здравейте,
моля да ми обясните защо така се получава:
При сключване на предварителен договор за ново строителство фирмата-продавач (строител) обявява една площ на жилището, като въз основа на тази площ се смята и цената, която клиента трябва да плати и същата се записва като цена в договора.
При нотариално прехвърляне на жилището изведнъж се оказва, че квадратурата на жилището е по-малка от вече договорената в предварителния договор и тя се вписва в нотариалния акт, като според фирмата-продавач (строител) цената не би следвало да се промени.
Т.е. крайният резултат за купувача е по-висока цена на квадрат жилищна площ!!!
Защо така????
И не би ли следвало, ако се правят подобни преизчисления на площта, то да се промени и крайната цена за купувача (или потърпевшия в случая).
Re: Преизчисляване на площите при ново стрителство
14-03-2006 - 11:28:37
Размерите на стаите същите ли са?
чакайте, чакайте,как така промяна на условията, та договорите са затова, за да се спазват, това го знае всеки начинаущ юрист... Е, на Вас ви предлагат нот акт в който площта не е тази, която е упомената в педварителния договор, е, те би трябвало да Ви компенсират за разликата. Естествено, че няма да искат, но тогава се обърнете към юрист, мисля си че имате основания да считате договора за разтрогнат поради неизпълнено условие и да искате неустойки, ако, разбира се, иемате идея какво сте подписвали като предварителен договор, защото често той е така направен, че всичко е в полза на строителя...
Консултирайте се с адвокат, това е съветът ми, макар и да не вярвам да има някакъв положителен за Вас резултат...
Аз миналата година спорих с не една фирма при покупка на апартамент на мой роднина на зелено точно по условията на предварителния договор, всичко, каквото беше възможно да се случи влизаше в графата форсмажор и на практика строителят за нищо не беше отговорен... Така си правят договорите доста, затова и ходих с юрист и настоявах за промяна на клаузите. Успях да се преборя и впрочем, сега мисля да си търся правата, защото закъсняха със сроковете, а аз съзнателно си платих вноската без да я искат...
Re: Преизчисляване на площите при ново стрителство
14-03-2006 - 13:06:08
Възможно е в нотариалния акт да пише чистата площ, а в договорът да е заедно с общите части. Т.е. ако стаите са със същите размери - няма никакъв проблем. Освен това съм виждал договори, в които е уточнено, че "цената е окончателна за апартамента, но разлики до определен процент в квадратурата са възможни".
4овек, как само чистата площ, къде ще са идеалните части... В нот акт би следвало да е упоменато "в едно с идеалните части, възлизащи на ....процент " или направо в абсолютно число, ако няма идеални части как после ще докажеш че имаш права върху тях, освен ако не ти ги продават без идеални части, което пък би било супер странно.
При мен са споменати и идеалните части от парцела дори, в отделен нот акт.
Впрочем ако става дума за панел строен от домостроителен комбинат и купен не с нотариале акт а с документ от съвета - там понякога няма идеални части, но тук явно е новопостроена сграда...
Потърпевш
Re: Преизчисляване на площите при ново стрителство
14-03-2006 - 14:29:23
Благодаря за мненията...
В предварителния договор, както и проекта на нотариален акт са записани поотделно както чистата площ, така и идеалните части, както и земята. Във всички има намаление - и в чистата площ и в идеалните части (т.к. те се изчисляват като процент от чистата жилищна площ).
А в предварителния договора има само обща цена за жилището, която е определена и дължима за конкретното жилище (с по-голямата площ), но няма цена на квадратен метър жилищна площ....
Re: Преизчисляване на площите при ново стрителство
14-03-2006 - 14:50:22
Може да се запишат само като процент без квадратура в НА.
Re: Преизчисляване на площите при ново стрителство
14-03-2006 - 14:53:08
Ти на проект ли си купувал? Ако е на проект - това си е нормално, защото може да настъпят промени и обикновено се пише, че както ти не дължиш повече пари, така и продавачът има право на малки промени.
Ако пък си купувал когато вече е било изградено би следвало да са бутали стени за да ти намалят жилището, коет оне ми се вярва.
изчислението на квадратурата става по таблица.първо се консултирай с архитект .относно измерването знам,че стената се дели между съседите.ако пък е ваншна е изцяло в твоята квадратура.така може да загубиш 10-15 квадрата.освен това ни лъжат и с общите части.
Re: Преизчисляване на площите при ново стрителство
14-03-2006 - 15:12:56
Никой не ви лъже с общите части - сами си се лъжетеsmiling smiley Като искаш да купуваш сирене на буца, а не на килограм после ще се чувстваш излъганsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход