Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Струва ли си да преработваме проекта?

Публикувано от wakeop 
Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 00:11:29
Случката е следната: имаме парцел с виза за проектиране на къща и проекта ни вече е готов, в сряда ще се срещаме с проектанта да го вземем. Проблемът е, че се притесняваме ще ни стигнат ли парите дори и за груб строеж (за кредит при сегашната ситуация не можем да се надяваме) и оттам - дали няма да е по-добре да се постесним малко, но да имаме къща, отколкото да имаме страхотния проект, който няма да можем да реализираме.

С проектанта говорихме за 2 етажа по около 40 кв.м., като той се опитваше да ги направи 45, а ние се опитвахме да го убедим да ни вмести в максимум 35 на етаж. Става дума за малка къща (дневна, кухня и баня на първи етаж и 2 спални на втори), повече от 70 кв.м. не искаме (първоначално и на 50 кв.м. едноетажна бяхме готови, но той ни убеди, че с 2-та етажа спестяваме пари от фундамента и покрива)... искаме да се вместим в 30 000 лв, поне за грубия строеж.

Естествено ще си платим на човека за труда до тук и за евентуалната преработка в нещо по-малко, въпросът е има ли смисъл да губим още месец (поне) и още пари за проектиране. Можем да редуцираме броя на стаите на 2 етаж (т.е. да остане 1 спалня) и размера на дневната долу, въпросът е доколко това ще ни спести пари при строежа.
Естествено този разговор го водихме с проектанта, той е на мнение, че нямало смисъл да намаляваме квадратурата и ще съжаляваме после... извади като довод и куп нормативни документи за минимални размери на стаите (които се оказа, че вече не важат)... просто вече не знаем доколко можем да се доверим на преценката му.

Изчетох темите за цена на груб строеж и избор на архитект, но и в двете не беше съвсем на място моя въпрос, така че се извинявам за поредната тема на подобна тематика. Всяко мнение ще ни е от полза, благодаря на всички, които се включат.

Re: Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 01:14:29
В общи линии нещата стоят така : правите си проект ..одобрява го държавата и после може да си правите промени , които строителния надзор ви ги нанася чрез екзекутиви и всичко ви е наред, стига разбира се да не пожелаете да направите некви конструктивни промени по конструкцията на къщата , което вече трябва да обсъдите и със строителя ви ! така че си намерете строителен надзор и строител обсъдете с тях исканите промени и претеглете нещата!!

Според мен строежа на къща в бг сие приключение и то от неприятните да не кажа най-отвратните ...та в тоя ред на мисли не знам колко е оправдано късането на нерви/и то какви/ за такава малка квадратура...

Успех



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-11-18 01:15 от elpigroup.
Re: Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 10:03:38
Изобщо не е така - с екзекутиви могат да се правят НЕСЪЩЕСТВЕНИ изменения, а това значи нищо в размерите, конструкцията и предназначението на обекта. Може да се премести една врата от тук - там , някой прозорец да се зазида или да се отвори нов и тплкова. СЪЩЕСТВЕНИ промени се правят с проект за преработка по чл 154 от ЗУТ, за който ще платите. На този етап, като гледам става дума за малка къща, не я осакатявайте с допълнително намаляване. Първо - цените на строителните материали паднаха напоследък, а се очаква и труда да падне, поради по-малкото работа за строители. Така че ще ви излезе по-ефтино. После може да направите само някой строителни работи - например само конструкция (без стените) и покрив и на следващ етап да дойдат стени и външна дограма, после инсталации и мазилки - изобщо разбиване на етапи. Успех
Re: Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 11:27:11
Благодаря smiling smiley

А дали е възможно да се направи конструкцията, покрива и да се довърши първия етаж напълно (т.е. да е годен за живеене) и на базата на това да се вземе някакво разрешение за временно ползване?

Просто ситуацията "къща на груб строеж и сме без пукната стотинка", а в същото време да продължим да живеем под наем, защото трябва някъде да се живее все пак ме плаши доста.
Re: Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 11:33:48
Подкрпям мнението на колегата горе-не осакатявайте проекта.По-скоро погледни нещата от този ъгъл:"докато съм проектирал по-голяма къща,цените паднаха и това ми го компенсира".Все пак се очаква глада в държавата да е 2-3 години,а разрешението за строеж е 5г-кътай парички и строй.А по отношение на промените-гадния бранш така е изчислен,че за всяко ахване си плащаш допълнително,ама за всяко!!!!!-не им давай тази възможност да те цоцат.В момента по-голямата ти къща ще е еднаква като цена на по-малка+промени!!!
Успех.С пари всеки може.Другия вариант е по-интересен!!
Re: Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 12:24:37
Имаш 5 години за да построиш - на разрешението ти отдолу пише с малки букви сроковете.
Можеш да направиш грубия строеж, да покриеш, да топлоизолираш и измажеш отвън, дограми и външни врати, да изградиш инсталациите , вкл. мълниезащита и ако искаш да си измажеш и настелеш отвътре само там, където ще живееш. И си взимаш въвеждането в експлоатация. За него ти трябват изградени външни връзки (ток, вода), вертикална планировка - пътеки и т.н., железните врати на гаража и котелно, ако има проектирани такива - за разрешението от пожарната, една чаша вода за ХЕИ-то и инсталациите за вода и ток да са готови - табла, тръби, сифони в банята, отоплението може по-късно, ако е проектирано локално парно.
НО като въведеш в експлоатация данъкът ти скача в пъти...
A40
Re: Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 14:10:07
не се лъжи да намаляш къщата-ще спестиш 3000лв от груб строеж и ще дадеш 2000лв за нов проект.веднъж одобрен този няма как да променяш съществени неща.а за да живееш там преди да извадиш разрешение за ползване не виждам никакъв проблем-след като имаш разрешителното за строеж ВиК ти пускат вода,енергото временно електрозахранване и ти какво ще правиш там на никой ни най-малко не му дреме
Re: Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 15:33:07
@A40
Е да, ако става дума за подобни суми - не си струва, наистина. Спестяването на нещо от сорта на 3000 лв на всяка цена не е целта ни (дори и без пари да ни е корекцията в проекта).

Аз просто нямам никаква представа от цените в строителството и се притеснявам да не би тези 15-20-тина кв.м. в повече да ни оскъпят с 10 000 лв примерно... което вдига времето за строеж веднага с 1 година поне (събирането на още пари и мотането организационно, минус наема за това време... не е ясно инфлацията доколко ще редуцира до сега спестените)...

До сега, каквото и да направим покрай жилищните въпроси, все сме изпуснали момента и сме на загуба или в неизгодна ситуация. Така де... ще ми се да стопираме кофти серията *stop* smiling smiley
Re: Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 16:57:06
wakeop Тая квадратура която си посочил , РЗП ли е ? или жилищна площ ?. Защото нашата бъдеща къща ще е 176 кв.м.РЗП и трите ми спални са по 15кв.м. Твоите да не излязат малки кутийчици ,защото не си струва да се буташ в тях.
Re: Струва ли си да преработваме проекта?
18-11-2008 - 17:11:59
РЗП е принципно... но освен едно стълбище и терасата на 2 етаж, в друго загуби май няма, та си е почти жилищна площта.

Доколкото си спомням от скиците, които правихме с архитекта - една спалня 12 кв.м. и една стая 8 кв.м. на 2 етаж (което ще е работен кабинет с 1 бюро, така че не ме бърка, че е малка площ). Дневната долу също е малка (18 кв.м. май), кухнята е бокс, но отделна... баня с WC колкото да става за ползване (макс 4 кв.м.)
Има мегдан да се редуцира единствено от спалнята (но не по-малка от 9 кв.м.) и долу от дневната... т.е. теоретично е възможно. Може също горе да стане с 1 стая, по-голяма и ниша за работа (т.е. за бюрото с компа), а дневната и кухненския бокс да се обединят и съответно намалят малко.

Да, малко е, но в толкова щяхме да се бутаме и в някой апартамент ново строителство, но без двора и правото да дострояваме, ако изведнъж се видим в повече кинти.
В това ще живеем 2 души, така че би трябвало да се сместим.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход