Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

vatre6na ili van6na izolaciq

Публикувано от anito 
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
13-11-2008 - 11:22:00
Don Balon, съгласен съм, много неща не направих както трябва и сега знам горе долу кои са. Но все пак е много пипкава конструкция. Мисля че е подходяща само за страни с ниски противоземетръсни норми (когато няма бетонови шайби и колони) и за ниско строителство (1-2 етажа).
Любо, здрасти. Много пот ми костваше новата работа. Но тръгна и пак съм на линия smiling smiley
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
15-11-2008 - 11:39:58
олеее,вИе направо ме хвърлИхте в 10та глуха,ама все пак благодаря за отзИвИте,понаучИх туй онуй
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
16-11-2008 - 09:32:54
Аз бях пиасал преди ама пак ще пиша виждам че има голям интерес към изолациите.първо да кажа че живея овече от 10 години в англия и първата година и половина се занимавах само с външни изолации.Само да вметна че доста градо ве сам обиколил около лондон но все още не мога да видя външна зидария с тухла тип четворка *huh* .Кам днешна дата единичките са 0.23 паунда(стерлинг),ако купуваш на едро ще ти дадат и отстапка поне 10%,говоря за тухли които са много добре изпечени,ако ги пусна от четвъртия еташ на някой софийски жилищен блок ще направят дупка с асфалта,тоест ако човек има пари с единички би било най добре.Ако не се лъжа на времето са ги ползвали вместо антиземетръсни шайби(тоест доста са по здрави от четворките).Тук така също използват за зидане MUG,много е здрав няма нищо общо с варта(киреча).Стените са същата дебелина като в БГ 25см за отвън.Сега за изолациите.Наистина има закон който не позволява на определени лицеви страни на къщите да се правят с ТИ тъй като се губи тяхната визия(не ме питайте що-албионска работа).Затова или това е една от причините да има само вътрешна изолация.Тук само искам да кажа 4е на къщи до 3 етажа не се използват метало-бетонни конструкции а вместо това е направено с греди и повечето къщи тук са на калкан,топлят се една друга(като овцете :] ),а дървот превъзхожда многократно железобетонните конструкции по ТИ действие..Аз също ще зопочвам строеж другата година в бг(имам вече всички разрешителни).Бих си направил външната зидария със еденички или тухли поротерм 25n+f.След това искам да си сложа 10см каменна минерелна вата-поне 140кг м3. за северната ми страна,за южната може 7,5 или 8см пак 140кг м3.Отвътре (тъй като и аз сам на калкан от двете страни) към външните страни 5 сантиметрови профили пълни със вата и покрити с 12.5мм ГК или 2х9мм.за тавана пак 5 см вата с един слой Гк,а за пода след хидроизолация полагам 5мм термоизолация(обикновенно е навито на руло,не знам как го наричат в бг) после 6-7 см вата и масивен паркет отгоре(дъбов-направиха ми оферта на 20 евро кв м.)Малко по скъпо излиза в началото но после се изплаща многократно.Единствените минуси са че оскапява проекта но пък е по лесно с ел инсталациите които не нужно да ги вкопаваш.Който иска да пита ще казвам как стоят нещата от тая страна на ламанша(1 паунд=2.27 лева eye popping smiley )
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
16-11-2008 - 10:42:03
peterbg : Сега за изолациите.Наистина има закон който не позволява на определени лицеви страни на къщите да се правят с ТИ тъй като се губи тяхната визия(не ме питайте що-албионска работа).Затова или това е една от причините да има само вътрешна изолация.

Интересно обяснение!Дали не правят външна ТИ и заради визията е малко вероятно ,тъй-като точно англичаните са измислили външната декорация с изкуствени стенни елементи-имитации на камък,дърво,мрамор,тухла и т.н.
Защо в България масово се налага външната ТИ от фирмите изпълнители?
Вероятно заради трите ключа на успешния бизнес с топлоизолации:
1/ по-бързо
2/ по-лесно
3/ по-голяма площ
Потребителите на услугата -поставяне на външна ТИ винаги остават доволни от инвестицията и масово твърдят ,че температурата в къщи им се е покачила с 3-5 градуса.Ей това е успешен бизнес-хем клиента прекаран -хем доволен! *xxx*

п.с. Ще добавя нещо и за anito ,понеже специалистите по ТИ я объркват:

Съгласно законите на физиката,през зимата студа не ти влиза в къщата ,а ти излиза топлината!Къде ще спреш движението и отвътре-навън -дали от вътрешната страна на зида,с по- малко енергийни /финансови/разходи или от външната страна-с по-големи в пъти разходи е твой изборРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-11-16 11:05 от фло.
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
16-11-2008 - 17:50:17
Е Фло,
Ти нещо не издържа. Мисля, че почти всички приеха Твоето доста полезно предложение, в тази тема да изчакат и този път да използваме статистиката, а не теорията. smiling smiley
Пак стигнахме до любимото ти "теоретично" твърдение, като май за пръв път приемаш, че е въпрос на избор къде ще е "топлопреградата".
Я да попитам - ако в чаша топла вода налеем студена, къде отива топлината от чашата? А, ако отворим прозорец - студът не влиза ли?
Защо много хора вярват, че е добре да се уплътнят праговете на вратите - там какво влиза/излиза?
Знам, че не са съвсем коректни въпроси, но какъв е същественият извод?
Ето и по-коректен:
В електротехниката - "материалният" пренос от + към - ли е, както твърди теорията?
Да не стигам до яицето и ... - също безкраен спор.

Предлагам, най-после да се съгласим, че е "все тая" вътре, вън или в средата, с вентилиране или без, ще положим ТИ, стига да е достатъчна преграда и правилно положена.
Всяко си има своите предимства, недостатъци и особености, до които почти никога не се стига заради вечния спор.

Апропо, твоето "любимо" полагане в средата на двоен зид от прави четворки, как кореспондира с теорията? Не е ли търсене на някакъв разумен компромис?
Пък колегата от острова казва, че не е съвсем в средата!? Той, ако може по-подробно да изясни само нормативен ли проблемът в Англия, ще е интересно.

Абе, трудна работа (пак сме на 5-та стр.) - само да дам тон. smiling smiley
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
16-11-2008 - 18:27:16
Мисля че темата трябва смени заглавието си. Външна, вътрешна или изолация по средата??
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
16-11-2008 - 18:44:49
Е аз пък съм решил 6см графитен ЕПС отвън + 6мм депрон отвътре.
Хем вълка сит , хем агнето цяло.... smiling smiley
Депрона хем ще спомогне да стоплям по-бързо стаите когато се наложи, хем не е толкоз дебел та да загубя целия акумулиращ ефект на тухлите, който определено е нужен зимата, особено нощем.
А външната си е външна, не само заради зимата, а и лятото е по-доброто решение.

Най-ми е сърце двойния зид с "тежка" каменна вата по средата и "голи" клинкерни тухли отвън, ама вече е късно, а пък и парите му са....мани,мани. sad smiley
Има и по-икономични варианти де, ама горното си е "почти вечно"
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
16-11-2008 - 18:54:20
Не знам дали съм издържал или не ,но обръщението ми беше конкретно към anito !
Любо ,няма яйце и кокошка във физиката или аз поне не знам да има.Но има ТЕРМОДИНАМИКА и там можеш да намериш отговор на въпросите за температурния пренос.Даже и в нета има доста инфо за втория принцип на термодинамиката-съвсем популярни и не обременяващи обяснения!Нямам нищо общо с бизнеса с топлоизолации и затова си мисля ,че съм обективен,когато твърдя:външна ТИ се слага в топлите страни-да пази от горещините,вътрешна -в страни с умерен и студен климат,когато отоплението е 180-220 дни годишно и повече/както при нас/и в средата на зида винаги и където и да е заради това ,че се прави едновременно с градежа и излиза по-евтино.Защо в БГ се налага упорито външна ТИ споменах по-горе! *beer*
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
16-11-2008 - 19:06:00
а така Любо.Значи има нормативен правилник но не сам точно сигурен дали обхваща всички къщи или само тези на по главни места.Тъй като и аз сам решил да си купувам къща ще се заинтересувам повече със закона и като разбера ще пиша пак.Но знам че тук на местните кметства няма да им е приятно в една редица от 20 къщи да има няколко бели червени зелени и оранжеви къщи(малко циганийка).Когато работех със ТИ 90% от къщите и блоковете бяха на семейства към социално подпомагане.Между другото тука къщите също имат сертификати за енергийна полезност и сертификат колко топлина е нужна да се отопли 1кв м.null]сертификат[/url].Сега фло,като сам говорил с майстори които се занимават с ТИ,са ми казали че най добрия вариант е със външна и вътрешна,обаче да добавя че трябва и двете да са направени както трябва.Външната ТИ спира най добре температурата до сградата,ако например сложиш 10 см вата температурата ще е поне 10-15 градуса по ниска или висока от другата страна според сезона.Тоест тухлата е този буфер,поне аз както го разбирам е че:ако температурата на въздуха отвън е -10 то след ватата е 0 или+5,но нека предположим че е +5,така.нека кажем че имаме вътрешна температура 25 градуса.при добра вътрешна изолация(имам предвид 5-6 санта минерална вата със 2 слоя ГК-това само за външните стени) ако температурата между ватата отвътре и тухлата е примерно да кажем 15 градуса трябва температурата по средата на тухлата да е горе долу 10 градуса,та имаме 10см вата+1см въздух+25 см тухла(по възможност не четворка)+5-6см вътрешна вата+1,8см ГК(2х9мм).моя проект изисква да има външна ТИ,така трябва да го направя по проект,после което мисля че е много удачно като се прави вътрешната всички жици да бъдат зад ГК,избягва се вкопаването.ако се први двоен зид мисля че се губи повече пространство и струва или същите пари или повече+нещата трябва да се првят и по проект
winking smiley.
АНИ според мен ако си го направиш така както сам ти го описал няма да съжаляваш но все пак се посаветвай и с други.Като казах 10см това е само за северната страна,за юг запад и изток може да намалиш дебелината.В БГ обаче е много скъпо да си поставиш вата поне за отвън,поне аз бях проверил на фирма rockwool и цената беше 22-27 лева на кв м за 8 сантиметровите на 140кгм3 или повече *yes*
Re: vatre6na ili van6na izolaciq
16-11-2008 - 19:30:35
Цитат:Сега фло,като сам говорил с майстори които се занимават с ТИ,са ми казали че най добрия вариант е със външна и вътрешна,

smiling smiley Ей това е майсторския пиниз драги!А можеха да ти кажат,че е добре и да има по средата,щото гледат да вземат работата все пак. winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход