Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

плосък покрив , без керемиди?

Публикувано от sacho 
LKK
Re: плосък покрив , без керемиди?
25-01-2009 - 13:32:55
Додо2 понеже пластмасите имат доста голям коефициент на линейно разширение, как е решен проблема с профирлите? Да не вземат да се нагънат като ги напече слънцето?
Re: плосък покрив , без керемиди?
25-01-2009 - 15:14:21
avatar
За Twinson:

LINEAR THERMAL EXPANSION
ISO 11359-2
extrusion direction 0.023 mm/m°C
perpendicular to extrusion direction 0.048 mm/m°C
thickness variation 0.080 mm/m°C

Значи 10 метра при промяна 10 градуса ще се удължат с 2.3 милиметра, което не е много? 40 градуса - сантиметър


WATER ABSORPTION
EN 317
24 hours thickness swelling 0.32 %
weight increase 0.51 %
EN 317
28 days thickness swelling 1.64 %
weight increase 3.50 %
LKK
Re: плосък покрив , без керемиди?
25-01-2009 - 16:56:31
Додо2, имаше една тема "линейни разширения"
Там Любо беше дал следните данни:

в mm/m°C
желязо - 0,012
гипс - 0,025
дърво (дъб по жилите) - 0,0075
стъкло - 0,003
пластмаси (около) - 0,04-0,07
гума - 0,07
Това са по-полезните ни - от Справочник по химия.


Ако се замислиш, ще видиш че е голям коефициента на изкуствената имитация. Това което ме притеснява е, че производителя дава различно значение за КЛР в различни направления на материала, което ми се струва абсурд от физична гледна точка.




Re: плосък покрив , без керемиди?
25-01-2009 - 17:24:14
avatar
Да, аз гледах тук:

[www.engineeringtoolbox.com]

И аз се зачудих как е различно по различните направления, но уж измерванията са лабораторни:

[www.twinson.net]

Все пак за 10x10 метра тераса, ако се оставят само по 1 cm по краищата луфт, това е достатъчно за 80 градусов диапазон, което си е ОК?
Re: плосък покрив , без керемиди?
25-01-2009 - 20:23:58
avatar
offtopic: @elpigroup на едно място видях, че си писал, че имаш стъклена стена 7x13, имаш ли снимки и каква дограма си използвал? Има ли отваряеми прозорци?
Re: плосък покрив , без керемиди?
26-01-2009 - 23:28:09
извинявай , може би не съм се изразил правилно... предната ми фасада е 90% в дограма плъзгаща респективно стъкла..., а не във стъклена окачена фасада, най големит еми стъкла са по 5кв/неотваряемо/, което не е нищо.
Re: плосък покрив , без керемиди?
26-01-2009 - 23:48:58
относно монтажа себестойноста на монтажните материали е 30лв на квадрат за ФАСАДА ветилируема такава със конструкция от алуминии/като на окачени фасади/, а не за полагане на под , въпреки че една качествена скара от чамови дъски 8/4 не излиза много по евтино!



ТИКОВО ДЪРВО
Екзотичния паркет от тиково дърво впечатлява с невероятните си цветове и голяма издържливост. Тикът е най - благородната от всички дървесини. Не само заради златистия му цвят, но най - вече заради устойчивостта му на времето и природните сили.
Tectona grandis е латинското име на тиковото дърво, създадено при специфично съчетание на почвените и климтични условия, обуславящи неповторимите качества на този тип дървесина:

- Световно призната му устойчивост се дължи на високото съдържание на естествени масла;
- Тикът почти не поема външната влага, което съчетано с минималното изкривяване на дървото, гарантира изключителна устойчивост и стабилност;
- Други дървесни видове, които са толкова здрави, обикновенно са доста тежки, докъто при тика са съчетани невероятна здравина и тегло, по-ниско от това на дъба;
- Устойчиво на вредители по дървесината, без да е необходима допълнителна обработка
- Почти не поема химикали;
- Отлично се поддава на обработка;
- Изключително красив цвят и текстура;
DECKING
В архитектурата дек се нарича плоска повърхност способна да издържа тежести, подобна на под, но обикновено конструирана вън от сградата, често леко повдигната над земята и свързана със самата сграда. Дек и съответно декинг са названия, взаимствани от термина в ветроходството дек - палуба /на ветроходен кораб или яхта/.
Често думата дек се използва като синоним на веранда, тераса, патио и дъски. Декингът като технология обозначава полагането на специални дървени настилки в дворове, градини, покрай басейни, сауни и други и става все по-популярна част от екстериорния и ландшафтния дизайн.

Най - качествените видове дървесина използваните при дека са:
1. ИПЕ (IPE) - (Бразилски орех) - среща се в Бразилия. Сърцевината му варира от маслено-кафяво до червено, може да има по-светли и по-тъмни ивици. Ипе е дърво с лек блясък и маслен вид.

Защо да използваме Ипе?
Ипе е екологично чист материал, който е естествено устойчив на гниене, разлагане, насекоми и плесен без да се налага използване на токсични химикали. Дървесината на дървото Ипе е естествено устайчива на огън. Освен това има много плътна и твърда дървесина, придобиван само от естествени гори. Времето му за износване е много дълги при всекидневна употреба и е устойчив на разцепване и напукване. Също така е невероятно красиво, събрало в себе си екзотиката на Амазонка.

Колко време ще издържи?
Ипе има най - добрата устойчивост на загниване и има най - високия рейтинг сред другите дървесини, който е висок около 30 години, няма дърво с по - висок рейтинг.

Как издържа на атмосферни влияния?
Атмосферните влияния имат съвсем малък, почти никакъв ефект върху структурната непокътнатост на Ипе дървесината. Слънцето вероятно ще превърне естествения червеникаво-кафяв цвят в сребриста патина.

Дали Ипе е обект на накърняване и повреждане от насекоми?
Заради плътната структура на дървото Ипе, той е не само естествено устойчив на насекоми, но също и на загниване, разлагане и плесен.

Как ценово дървесината на Ипе се сравнява с другите материали за декинг?
Ипе е икономично естетствена алтернатива в сравнение с другите дървесини, когато се взема предвид целия жизнен цикъл или в сравнение с други проекти правени на открито. По - малкото разходи за материали и труд са свързани с много ниско качествени декинг материали. Той е ценово сравним с други първокласни декинг продукти като например секвоята или западен кедър. Заради оценката на допълнителните предимства на Ипе (качество на дървесината, твърдост, дълъг живот, устойчивост на напукване, разцепване, огън, плесен, повреда от насекоми и т.н.), той е първокласен продукт.

РАЗМЕРИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАМЕ:
- Дължина - от 1,00 до 3,00м;
- Ширина - от 10 до 14 см;
- Дебелина - 2 см;
- Дървени скари 30х30 см;


2. КУМАРУ (CUMARU) - Ботаническо название - Coumarouna Odorata. Пройзхожда от Централна и Северна Америка. Цвета му е от жълтеникаво-кафяво до наситено кафяво. Изключително устойчиво на насекоми и гниене. Плътността му е 1100кг/куб.м., твърдостта 5,9 по Бринел.

Re: плосък покрив , без керемиди?
27-01-2009 - 19:41:14
здрасти Sacho, късно се включвам в темата и не съм прочел мненията на колегите.
плоския покрив се изпълнява така; - подготвя се нужния наклон към воронките или барбаканите, задължително плавен холкер и добра замазка. Грунд и хидроизолация 4 кг. на м2. в два пласта поставена от качествена фирма/ познавам една/
- Следва топлоизолация фибран около 5-6 см. Отгоре метална скара и замазка минимум 4см. с подходящ наклон
- Наи- отгоре гранитогрес и ....маса, столове и добра компания.
- Има и други варианти- ако те интересува пиши на лични и успех.
P.s. забравих да добавя, че тоя тип покриви са без забележки по отношение на ефективност за хидро и топлоизолации.
Abu
Re: плосък покрив , без керемиди?
27-01-2009 - 20:18:29
Грунд и хидроизолация 4 кг. на м2. в два пласта - Следва топлоизолация фибран около 5-6 см. Отгоре метална скара и замазка минимум 4см. с подходящ наклон
- Наи- отгоре гранитогрес


vlastoy,
не може да оставиш замазката в зоната на замръзване, още повече без хидро отгоре й! Какъвто и грес/теракот да налепиш върху нея, ще се сдуха. Т.нар. обърнат покрив се прави само с незадържащи вода пълнежи над топлоизолацията.
Re: плосък покрив , без керемиди?
27-01-2009 - 20:49:37
Абу, не разбрах какво отричаш в схемата ми-дано ти да си разбрал.
Аз съм го правил многократно и на доста отговорни обекти . Това разбира се е схема до 70-100кв. Със сигурност не е ефикасно за 500- но човека прави еднофамилна къща- или бъркам? *xxx*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход