Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

лепене гранитогрес - цени

Публикувано от Емили 
лепене гранитогрес - цени
14-09-2008 - 13:44:52
Регистрирах се в този типично мъжки форум, защото имам нужда от съветите на компетентни или препатили от майстори и ремонти. Спешно е!
Реших да направя малък ремонт - лепене на гранитогрес в кухнята, коридора и една ниша в коридора-1х1м. Препоръчаха ми майстор (май са цяла бригада). Уж приятел ми го препоръча, няколко пъти питах за цената, а той ми казва - Абе колкото струват плочките, толкова ще ти излезе ремонта. Чета в Интернет, навсякъде се говори за около 25 лв. кв.м. Дойде майсторът, питам кое колко ще ми излезе, той не знаел точно, зависело от незнам си какво. Налепиха плочките, става въпрос за обща площ по-малко от 15 кв.м (кухня, коридор и ниша) и след като ми каза цената за ремонта, щях да припадна. Иска ми 970 лв. (гранитогреса аз си го купих). И ми дава разбивка на парите - материали каквито иска и колкото иска (аз реално не знам дали всичко това е вложено и колко струва в магазина); труд за всевъзможни допълнителни операции (като отлепване на стария балатум от кухнята 9 кв.м - 50 лв, къртене цокъл в коридора - 30 лв. и др. такива. Общото удоволствие ми струва 970 лв. за 15 м.кв. Споделете - това реални цени ли са, да се боря ли за намаляване на тази сума или навсякъде е така? Чудя се, като се говори за цени на лепене на гранитогрес 25 лв кв.м.,защо не се уточнява, че всъщност в края на краищата сумата набъбва многократно след заплащане на материали и допълнителни манипулации. След като поспорих малко с моя майстор, разбрах, че в тази сума 25 лв. влиза само слагането на плочката върху лепилото и рязането, ако е необходимо. Моля, помогнете ми със съвети! Все още не съм платила и дори моят познат, който ми го доведе казва, че ми иска много и че трябва да се пазаря. Знам, че съм виновна, че не си уточних цените предварително и се предоверих. Направо не съм на себе си от яд.
Re: лепене гранитогрес - цени
14-09-2008 - 14:28:17
Тази разбивка на цените естествено че преди започване на изпълнението на поръчката трябва да се дава, като се посочва приблизителен ценови диапазон "от -:- до" за всяка операция. Не че аз съм постъпвал дословно така в подобни случаи, но поне малко smiling smiley...За да проверите дали ви искат нормални цени, можете да си попълните една таблица с полета Операция, Степен на трудност, Прибл. цена.
Напр: Отлепяне на мокет, Много лесно (защото нямаше лепило или Мн.трудно, защото беше залепен обилно и закован smiling smiley, цена - по-трудно се намира, защото трябват и тел. разговори, нета е недостатъчен май.
След тези досадни проверки ще проверите сама за себе си цената, защото не вярвам някой тук да даде достоверен отговор, най-малкото защото никой не знае каква точно е ситуацията.
Може би майсторите приемат оферти с недомлъвки и не бързат с цените и по чисто психологически причини, т.е. предпочитат да опознаят собственика и ако е "мека Мария" да му приложат изпитаните си рецепти за "изцеждане". За да се предпазите от това, най-добре е да поканите някой по-опитен приятел или познат, който да ви замества в преговорите.
И като П.П. само да кажа, че за съжаление ние обикновените хора май трябва станем нещо като адвокати-любители едва ли не, да четем закони за договори и поръчки и т.н., и всички договаряния да ги правим само в писмена форма...
Желая Ви успех все пак, дано да съм бил от полза. Защото обикновено след форуми, питания и съвети, накрая човек се мобилизира и сам си свършва работата...
Re: лепене гранитогрес - цени
14-09-2008 - 15:28:53
avatar
Абе резни го тоя ръб....
Все още има цени и от по 20 лв за м2,тоя кво не е доволен?!
Може да му платиш и за цокълчето,но и то няма да даде тая сума....
Вземай една тачка и хубаво му платиииии.......
Аман от некадърници...
И друг път искай точната цена за да не те хлъзгат по баира.... :cry:

Чест и почитание
Re: лепене гранитогрес - цени
14-09-2008 - 16:29:16
avatar
"Майстора" въобще не е виновен. Цялото им съсловие е такова и не е така от днес или вчера, а от мноооого години. Всеки по-заинтересован се информира предварително, включително и в това как да контактува с тях. За пореден път казвам, че никой поне тук във форума не пита предварително, а винаги плаканията са постфактум. Емили, жалко че си се опарила по този начин, защото парите не се събират по улицата. Но сама си си виновна. 25 лв/кв.м. не е толкоз голяма цена, понеже обема е малък и връткав, пък и 20 лв няма да ти помогнат кой знае колко. Не знам как ще протече диалога между вас с майстора, но при всички положения той се е подготвил за него много добре, защото на тях това им е номера в живота.
Re: лепене гранитогрес - цени
14-09-2008 - 16:36:29
Сигурно е ,че много хора са решили тоя въпрос,защото с колкото и майстори съм говорил все "имат да вземат"!Помислете за ситуация "да имат да вземат" ! :}
Re: лепене гранитогрес - цени
17-09-2008 - 11:10:55
25лв на кв.метър за лепене на гранитогрес smiling smiley
Re: лепене гранитогрес - цени
17-09-2008 - 11:15:25
на мен ми лепят на 16лв само труд отделно матралите !!
Re: лепене гранитогрес - цени
17-09-2008 - 11:33:47
Бях наел един на 15 лв, като изкара 10 квадрата го изгоних, ми то аз мога да лепя по-право... Сега работи един познат, който ми прави банята преди 8 години и отскоро се е върнал към занаята, каза ми, че взима по 25 лв, за мен 22, НО, лайсната е с цена на лин метър, обръщането също, замазката е 8 лв/ квадратналожи се зидане на кутия,това си е с отделна цена, наложи се да премести водопровода на казанчето - също, така че нормално е да е цената само за лепене, всички така си калкулират, съпътстващите операции са отделно. Но наистина би следвало предварително да си наясно кое колко ще струва, все пак.
Re: лепене гранитогрес - цени
17-09-2008 - 11:52:39
[www.terazid.com]

ако приемем максималната разходна норма от 4 кг/м2, се получава максимум 4 лв. за лепило + нека го сложим 1 лв. за грунд = 5 лв. за материали. Не вярвам да е влагал други материали, дори и за грунда се съмнявам. Значи 25 за лепене + 5 заматериали = 30 лв/м2. 30*15 = 450 лв. Евентуално ако е лепил цокълче, може да се добави и то към квадратурата, разбира се на същата цена. Към тези 450, както и да добавяме разходи за транспорт на материали, грундиране, отлепване на мокет и къртене на стар цокъл, не виждам как ще се съберат 970. В никакъв случай не бих му дал повече от 600-700 и то само ако успее да ми ги докаже. Останалите пари, както каза по-горе Фло, да има да си ги взема!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-17 11:54 от king_for_a_day.
Re: лепене гранитогрес - цени
17-09-2008 - 16:24:00
Откажи му въобще да му плащаш, да видим каква песен ще запее. Спомени му че нямате черно на бяло договор и не плащаш такива цени. Той по тази логика може и няколко хиляди лева да ти поиска, пък ако ги дадеш. При нас в провинцията върви лепенето 10 лв квадрата и 4 лв на линеен метър цокъла. При вас в софия е по скъпичко ама пък чак толкова няма накъде.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход