Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

пасивните къщи

Публикувано от lala_boom 
Re: пасивните къщи
17-03-2011 - 14:19:20
Здрасти STANIMIRVARBANOV!
Пуснах запитване до Софклима да взема нещо налично,ако имат от тях! Трябва ми рекуператор,даже 2! Да видим!
Re: пасивните къщи
17-03-2011 - 14:39:00
НЕ ЗНАМ,АЗ ЛИЧНО МИСЛЯ,ЧЕ НЕЩАТА ВЪРВЯТ В ТАЗИ ПОСОКА,НО ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ.ИСТИНАТА,ЧЕ НАПОСЛЕДЪК СЕ ОРГАНИЗИРАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО МЕРОПРИЯТИЯ ПО ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ТАЗИ ИДЕЯ,А И ИМА ДИРЕКТИВИ НА ЕС В ТАЗИ ОБЛАСТ С КОНКРЕТНИ СРОКОВЕ. СПОРЕД МЕН СВЕТА ВЪРВИ КЪМ ЕФЕКТИВНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА ВЪОБЩЕ.
МОЖЕ БИ НЕ ТИ Е ИНТЕРЕСНО,НО В ПОДКРЕПА НА ТЕЗАТА СИ ТИ ИЗПРАЩАМ ТОЗИ ЦИТАТ.

Директива 2010/31/ЕС за енергийните характеристики на сградите – целта на новата директива е насърчаване на неизползвания досега потенциал в сектор сгради - най-големия потребител на енергия и отделящ най-много CO2 в ЕС - около 40 % от общото крайно енергопотребление и от емисиите на CO2 в ЕС. Реализирането на потенциала ще доведе през 2020 г. до намаляване с 11 % на крайното енергопотребление в ЕС. Това на свой ред ще доведе до редица ползи, като намаляване на енергийните потребности, намаляване на зависимостта от внос на енергия и на влиянието върху климата, създаване на нови работни места и насърчаване на местното развитие.



Задължения по ЗЕЕ:
Планове за енергийна ефективност и програми за тяхното изпълнение
Енергийни обследвани за всички сгради с над 1000 кв.м. площ и всички стопански потребители потребление с над 3000 MWh/г.
Инспекции за енергийна ефективност на отоплителни водогрейни котли и климатични инсталации.
Търговците на горива и енергия да предоставят енергийни услуги за повишаване на ЕЕ при крайните потребители.
Енергиен мениджмънт в сгради и стопански потребители
Насърчаване на ESCO услугите
Удостоверения за енергийни спестявания.
Доброволни споразумения за подобряване на енергийната ефективност и енергийните услуги.

ТОВА Е В ОБЛАСТТА НА ПОЛИТИКАТА ПО ЕЕ.
МИСЛЯ,ЧЕ Е ДОБРЕ ДА РАЗГЛЕЖДАМЕ ВЪПРОСА И В ЛИЧЕН ПЛАН.АЗ МИСЛЯ,ЧЕ ИМА МНОГО ПРЕДИМСТВА
Re: пасивните къщи
17-03-2011 - 15:15:47
Всяко нещо си има предимства и недостатъци. Аз съм твърдо за икономията на енергия и добрите изолации. Колкото до вентилационните системи, поддържащи микроклимата - не благодаря. Само след няколко месеца използвуване въздухопроводите се превръщат в най-мръсното нещо което можете да си представите (прах,вируси,бактерии....). Гледах преди време филм, как се почистват такива системи и се отвратих завинаги. Има сгради и помещения, в които вентилациятя не може да се избегне, но в жилищни сгради не е необходимо. Оставам си на естествена вентилация - здравето е най-скъпо за всеки.
Re: пасивните къщи
17-03-2011 - 18:10:06
Quote
r_stoma
Оставам си на естествена вентилация - здравето е най-скъпо за всеки.
Ами то колега рекуперацията си е точно естествена вентилация в смисъл,че вкарва постоянно свеж външен въздух в къщата,пък изходящия само го затопля,без да се смесват. Преди да се използва този ефект при "пасивните къщи" от много време се използва в норвежките къщи,без да си ги наричат пасивни или нискоенергийни.
Re: пасивните къщи
17-03-2011 - 20:19:43
Специално за хората (като ЛЮБО) които не могат да четат а само да пишат ето параметрите на "пасивна къща" .
Re: пасивните къщи
17-03-2011 - 21:55:27
Създателят на "пасив хаус институт" е един умен човек с добра бизнес идея.Взел е по-голямата част от стандарта си от швейцарския MinerGie, регистрирал си е търговска марка точно като швейзарците и щедро раздава сертификати и удостоверения из цяла Европа,пише стандарти и "утвърждава" технологии.
В щатите си имат EnergyStar...което е почти същото,само дето там не е оставено в ръцете на частни предприемачи,а с това се занимава държавата.
На наша почва нешата стоят различно.И ако искаме да мислим рационално,трябва да гледаме нашите строителни нормативи.Т.е. да ги ползваме за база и да мислим от там нататък какво конкретно да се подобрява.Защото има какво,пък нашите стандарти хич не са ниски и изобщо не са лесни за постигане.Темите са тухлите и итонга станаха безброй вече и всички те го потвърждават това-когато нещата се поставят на реална основа,задачата вече става трудна.
Re: пасивните къщи
17-03-2011 - 22:41:36
Съгласен съм,че имаме стандарти и те в момента са много по-добри отпреди години,но мисля,че колкото са по-високи изискванията по отношение на енергоефективността толкова по-добре.За мен въобще стандарта за "пасивните сгради"е едно постижение.Разбира се на нас повече от всички държави ни е необходимо сертифициране и то наистина от независим източник.Може би затова сега се говори толкова много за "пасив хаус институт"., просто повече вярваме на германците отколкото на нас.
Re: пасивните къщи
17-03-2011 - 23:10:37
avatar
Тоя номер с "пасивните къщи" е май да се впрягат хората да плащат повече изолация отколкото е нужно. На мене като строител ми е много добре, когато някой иска да живее в така изолирана камера (щото вече не става въпрос за къща), но като потребител никога няма да ме спечелят за каузата си. Има едно нещо, което се казва начин на живот. Нали няма да ми казвате, че лятно време няма да влизате в къщата (и да отваряте вратата поне 30-40 пъти на ден, а като ви писне и я оставяте отворена постоянно) или няма да излизате и ще гледате "околната среда" през прозореца мислейки си колко ви е евтино да не излизате на двора. Наистина не мога да я разбера тая истерия, въпреки, че правя ниско-енергийни къщи, което е по-добрата формула, според мен.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: пасивните къщи
17-03-2011 - 23:57:38
То и пасивната къща не и е лоша формулата,ако не се стига до маниакални състояния! Например въобще неотваряеми прозорци и врати с по 40-50 см дебелина.Има и полезни за взаимстване неща:
-няма светли отвори на северната страна
-няма художествени безмислици-еркери,балкони ,греди,колони и други стърчилки извън корпуса
-от юг и запад широколистни дървета, които през зимата им опадват листата,така пропускат и малкото зимни слънчеви лъчи да огряват къщата ,а през лятото хвърлят сянка
-всякакви възможни дивотии за енергия от слънце ,вятър,вода и т.н.
Re: пасивните къщи
18-03-2011 - 04:18:27
Аз му викам "чардак" и лятно време в жегите си спя на него и ми е рахат. Тъй че за мен не е безмислица*pardon*
Харесва ми мнението на Николоф*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход