Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

модерна архитектура от суров бетон

Публикувано от elpigroup 
модерна архитектура от суров бетон
24-04-2008 - 23:38:32
Здравейте колеги ,

силно се интересувам от бетонна архитектура и по точно от бетонни детайли , които са крайна настилка/подова , стенна/ ...ето за да придобиете представа- защото ми е трудно да ви обесня...

[inconcrete.files.wordpress.com]

на околовръстното преди светофара на Симеоновско шосе /идвайки от НИМ/ има точно така направена преграда меджу лентите и изпълнени много добре.

та въпроса ми е как мога да изпълня примерно стени по този начин като им придам различни ниши или изпъкналости и същевременно да е идеално гладък бетона и симетрично разположени дупките за.../не им знам името...може би ЖАБИ....тези които задържат кофража/?!

Явно е, че трябва да е идеално вибриран бетона.

Това дали би могло да се направи с обикновен кофраж примерно водоустойчивия шперплат и какви жаби се ползват , а и има ли няква схема за поставянето им на симетрични разстояния , също какъв тип бетон се ползва , дали е някаква по спешъл рецепта или .... та въобще квото можете да ми помогнете с акъл ще съм ви благодарен smoking smiley щото така или иначе смятам да се пробвам smiling smiley

Благодаря ви
Re: модерна архитектура от суров бетон
25-04-2008 - 03:17:16
Елпигруп, точно разглеждах едно книжле, как да си направиме барплот от бетон. Не знам дали на тебе ще ти са необходими толкоз гладки стени както би трябвало да е гладук един барплот, но за изливането на барплота се изисква кофраж от ламинирана дървесина. Барплота става гладък като масло, а с допълнителна обработка може да заприлича на натурален камък, гранит и пр. За целта се използват и добавки към бетона, оцветители, някакви магии които позволяват използването на по-малко вода, някакви найлонови подсилващи влакна, както и най-високо качество бетон.
Re: модерна архитектура от суров бетон
25-04-2008 - 09:40:45
elpigroup - мисля, че от "дока" ще могат да ти предложат нещо
Don Balon - нещо като на "систром" ли имаш в предвид ? smiling smiley
Re: модерна архитектура от суров бетон
25-04-2008 - 13:13:21
Гатефф, не знам кои са тези "систром", просто разглеждах една книжка с разни идеи.
Re: модерна архитектура от суров бетон
26-04-2008 - 00:04:57
Da мерси ...разгледах ги Систром , но не ми помагат с нищо единственно кофража на Дока може да ми свърши идеалната работа...значи освен че имат дебела метална рамка водоустойчивите платна са намазани със спешъл боя за да не полепва бетона също така имат и симетрично разположени проходни дупки за пристягане... пъзела почна да се нарежда smiling smiley smoking smiley
Re: модерна архитектура от суров бетон
26-04-2008 - 11:30:18
систром е просто пример за изделия от бетон, както има и прозрачен бетон, и много други видове, които мисля са малко познати в бг за жалост
Re: модерна архитектура от суров бетон
26-04-2008 - 12:35:29
Без да съм правил подобно нещо и без да съм специално запознат ще споделя някои общи теоретични разсъждения:

- Модерна архитектура или по-скоро модернистична. Видимият бетон масово е използван през 60-те и 70-те години основно за външни изнесени колони, черупки, подпорни стени.

- Относно рецептата за бетона трябва да е с по-течна консистенция. Ако това се постигне само с повече вода ще намали якостта и мразоустойчивостта му. Затова може би е добре да се използват пластификатори. Предполагам, че има и такива платификатори разработени специално за такъв видим бетон.

- Едрият добавъчен материал трябва да е строго контролиран да няма по-едри фракции.

- Бетонът корозира от водата. Детайлите трябва да се оформят така, че по него и през него да не течат основни потоци от водоотвеждането. Повечето корозирал видим бетон, който съм виждал е в участъка до 1 метър над земята от обратния дъжд и сняг (подобн на цокъл).

- Ако се използва за външна стена на жилищна сграда не е достатъчна топлоизолация. Изолацията трябва да е вътрешна, а тя има редица недостатъци, който ще бъдат увеличени от сравнително паронепропускливият външен бетонов слой.
Re: модерна архитектура от суров бетон
26-04-2008 - 15:31:18
Pe6o здрасти, наистина корекцията ти е вярна contemporary -съвремено/модернистично / строителство и през 60-7-те хората са имали иноватично виждане за нещата , което виждане аз сега споделям напълно и не мога да разбера защо нещата са поели в такъв траги-комичен стил.... честно казано ми писна да гледам разчупени къщи с червени керемиди и ми се иска да си направя нещо по различно.

Тези видими бетонови елементи ги искам за оградата на парцела, като на върха на "оградата" ще завършва със нещо като саксия и зеленина съответно така че няма да ми се наложи да се съобразявам с водонепроницаемост , макар че имам контакти с фирма за арт-бетон и те са ми правили разни щамповани бетони та от тях знам , че се ползват лакове за защитаване на бетона от влаги /и то доста успешно/, без да му променят цвета .

Значи почва да ми се избистря :

1. Кофраж /може и обикновен/ като стените се намазват със спец боя да не полепва бетона.
2. Бетон висок клас със по течна консистенция.
3. Идеално вибриран.
4....?

Благодаря ви не след дълго ще достигнем до истината. smoking smiley
Re: модерна архитектура от суров бетон
27-04-2008 - 10:29:30
Ние хубаво обсъждаме, ама ако имаш сериозни намерения вземи говори със специалист и/или намери специализирана литература по този въпрос.

Няма дим без огън. Щом са се отказали от модернистичните забежки значи има причини: технологични, естетически...

За ограда ще трябва да се оформи на секции с дължина до 1,5 пъти височината. С деформационни фуги = как ще бъдат оформени те с видим бетон? Разгледай оградата на софийския зоопарк = не съм сигурен, че е с видим бетон, но за формата виж. Саксия на върха на оградата ми изглежда, като много сериозно да ти се наложи да се съобразяваш с водонепроницаемост. Върху тази саксия нали ще вали дъжд и подлива? Ще се натрупва сняг. Ще се поливат цветята. Всяка саксия има дупки за водоотвеждане. Самата саксия стоманобетонна ли я мислиш? (Навремето първото стоманобетонно изделие е било саксия.) Това означава много много вода да тече през бетона. В цокъла на оградата ще има обратен дъжд и сняг.
Re: модерна архитектура от суров бетон
27-04-2008 - 11:59:09
Напълно сериозни ми са намеренията... честно казано смятам дебелината на оградата да не бъде по дебела от 10см с армировка няква и смятам да бъде на модули като има и празни пространства , които ще бъдат запълнени със телена ограда и жив пллет или бръшлян или няква друг вид жива-зелена ограда smiling smiley

Относно деформационната фуга мисля да бъде много тъничка не повече от 5мм като там където се съединяват двете платна/двата детайла бетонови/ ще има лека фаска -така са го решили на околомръсното и изглежда много добре.

А за най големия дерт дъжда и снега ... смятах отгоре саксията да е бетонова дефакто да се налее по ниско самата ограда ,но от вътре само и примерно 200мм да е куха , но това пък от своя страна ще усложни кофража, а и ако я изпълня така оградата със ширина 10см едва ли ще има място за каквато и да е саксия, но ако има саксия ще бъде добре хидроизолирана от вътре със чучур за отвеждане на водата извън имота.

Все пак това е само една ограда !
Следващата ми къща ще има сериозен процент от видим бетон ..но до тогава има още доста време smiling smiley

Като цяло има доста неисвестни , като за мен най голямото е , кой аджеба ще може да ми изпълни кофража така както го искам .
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход