Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

търся мнения за сглобяемите къщи

Публикувано от toniko 
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
30-05-2012 - 17:48:15
Те ако бяха "мръднали" при това не толкова силно земетресение...по-добре го зарежете тоя бизнес-никъде не е казано,че от всяко дърво става свирка...
iav
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
24-06-2012 - 13:56:04
Малко грубо прозвуча но , карай
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
25-06-2012 - 22:50:39
Quote
iav
Имаме няколко къщи в Пернишко по-точно в с.Дивотино, оказа се че , от почти цялото село само нашите (сглобяеми) къщи не са мръднали. Итова ако не е реклама незнам. А в Рударци къщата на Ани Салич е наша но са я писали че , е Американска за да невземат Българите да си помислят че и ние строим добри къщи smiling smiley Етови и линк към писаното:
[senzacia.net]

Ако ве трябват телефони на клиенти и хора който живеят в такива къщи обадетеми се на тел : 0888 696996
п.п. Цената все още е около 200евр.м2.

Мисля, че да организираме една среща би било най добре. Въпреки че е скъпо строителството, което предлагате. Вие сте на ход.
Re: Историята на една такава постройка - формалности (3)
06-08-2012 - 13:57:30
Имах още някои формалности за уреждане с ВиК и Енергото. Отказах се да пускам временен (строителен) ток, защото строителят ме се разбра с комшиите, от които взима тока. Затова подписах договор за свързване, платих и таксите (над 400 лв). А същинското свързване към мрежата ще стане, като извадя Разрешението за ползване и докарам кабела от таблото в къщата до таблото с електромера. Второто се намира от другата страна на улицата. Реших да пусна кабела въздушно. Първо – за да си спестя още формалности и разрешения да копая улицата, и второ – улицата няма още трайна настилка, т.е. предстои още да се копае и не се знае какво ще стане при това копане с кабела ми, ако го сложа подземно.
С ВиК-то нещата са много по-прости. Откриха ми партида и бяха готови да ме свържат (само че влязох в активния курортен сезон и те спряха да работят). За целта трябва да дойдат на място да ми покажат, къде ще стане свързването. Аз трябва да си изкопая рова от водомера (който е шахта в двора) до това място и да положа тръбите. Те после идват и правят свързването със „скоба” (още не знам какво е това точно, но чрез него се прави отклонение от уличния водопровод). Но това ще стане наесен.
Други формалности, с които имам големи неприятности, е разрешението за строеж на оградата. Макар че гл.архитект даде устното си съгласие, в последствие се отметна, защото границите на имота според регулацията се различават от тези според кадастъра. И това се оказа огромен проблем, който засяга хиляди имоти у нас. Просто фирмите, дето са заснемали имотите около 2006 г. за кадастъра, са карали през пръсти. Нито кадастъра, нито общините са ги контролирали и е настанала каша. И за да е кашата пълна в Закона за кадастъра е предвидена една идйотска процедура за оправяне на грешки, която на практика блокира оправянето. Но на тази тема има много да се пише – не е за тук (а може би вече има нещо писано във форума). Така или иначе, аз направих оградата (на практика – без разрешение), но не мога да оправя границите и да получа разрешението за нея. И сега всеки „доброжелател” (а такива у нас – бол) може да се оплаче и да ме накарат да съборя оградата. Това е положението у нас с тъпите ни закони.
Междувремено един комшия се оплакал в общината, че съм влязъл в неговото място. Извикахме геодезист и той му показа, че даже съм дал малко (оградата е изцяло в моя терен). Успокои се човекът и се отказа от жалбата си. Ама се оказа, че жалбата е подадена срещу започнати изкопни работи преди да е дадена линията за строеж. За което отупаха строителя ми с 200 лв. глоба. С глобите е станало страшно – оказа се, че една част от заплатите на общинските служители зависят от тези приходи. И те, естествено, блъскат глоби за щяло и нещяло.
Сега от общината ме наобикалят редовно, да видят дали не съм разхвърлял материал на улицата, дали съм спрял с шумните и мръсни процеси в курортния сезон и т.н.
Междувременно дървения материал е вече на обекта. Та от другия постинг почвам със същинския строеж
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
17-08-2012 - 18:38:01
Яворе благодаря за подкрепата ако пуснеш няколко снимки на нашите къщи ще е по добре от думите.Аз заминавам на гурбет в Германия
Историята на една такава постройка – строеж (1): осн.контрукция
21-08-2012 - 12:56:12
Ще започна с това, че е добре на строежа да има технически ръководител. Той трябва да се грижи за документацията (протоколи от етапи, заповедна книга и др.), която е необходима по закон и накрая за получаване разрешението за ползване. От друга страна той трябва да надзирава майсторите и да им дава указания. Те не винаги се справят успешно с техническата документация, особено, когато възникнат проблеми или неясноти. А и най-добрите нашенски майстори (аз не мога да се оплача от моите перничани) все имат моменти, когато я карат „през пръсти”.
Аз имах възможност да стоя 1,5 месеца на строежа и хванах някои от основните опрации, но не всички. Разчитам и на коректността и съзнателността на строителя, както и на приятел, който от време на време наблюдава резултатите от междинните етапи и работи. Но няма как да си 100% през цялото време там.
И така – вече строим.
Изляти са ивични основи. Между тях е са положени върху баластра фибран и полиетилен, и отгоре – арматурата за плочата. Целият бетон отгоре и отстрани е намазан с битумен грунд, върхо който е залепена битумната мушама (воалит). За съжаление залепването не беше много качествено, а освен това и при следващите операции отгоре воалитът на места се протърка. Та ще се наложи ново подлепване на разлепеното и изтърканото.
Отстрани на ивичните основи е изкопан дренажният ров. На самите ивични основи отстрани, върху воалита, е закрепен фундалин. Това са профилни пластмасови листове, чиято роля е да пазят основите и воалита от камъните на дренажа и най-вече – да позволяват влагата по основите да може да се проветрява нагоре. Затова и не бива да се покрива в края си отгоре.
В рова е сложена дренажна тръба, която обикаля цялата къща и с У-тник се извежда през ПВЦ тръба към улицата. Отгоре тръбата е засипана с дренаж – първо едра фракция, после по-дребна. Най-отгоре се засипва пръстта (то е повече глина), върху която ще се сложи плочника.
Важно при отливането на плочата е тя да бъде абсолютно хоризонтална, за да се намали до минимум по-късната корекция в гредите и пода.
Изкопана бе септична изгребна яма (сега само такива са разрешени). Обикновено бетонно корито 2х2х2 м., с бетонен плоча отгоре, на която има шахта за изгребване, с капак. По закон тази яма трябва да е поне на 3 м. от всички външни граници на имота. Отгоре плочата е засипана с пръст, над която се подава само капакът на шахтата.
Дървеният материал (гредите), който ми докараха, беше прекаран през импрегнация в автоклав – нормален за вътрешните греди, и 4-та степен – за гредите, изложени на външни влияния (дават 30 г. гаранция срещу изгниване, ако са заровени в земята). Доколко импрегнатът е проникнал в дълбочина - не знам, тъй като дървото беше още доста сурово. Като последното по-късно доведе до напукване на много греди и измятане на някои от тях (сравнително малко). За всеки случай всички дървени части, които останат отвън, ще бъдат лакирани с един лазурен гел (немски – с 7 г. гаранция – 42 лв./5 л.).
Принципът на изграждане на тази къща не е с готови панели, а изграждане на дървена гредова конструкция, която после се запълва с вата и затваря като сандвич с ОСБ плоскости. Затова се започва най-напред с конструкцията. Върху основата с анкерни болтове се закрепват основните (мастарни) греди. Върху тях се изправят колонните греди. Отгоре лягат затварящи греди. Върху затварящите лягат таванните греди на междуетажната конструкция. Отгоре се нареждат ОСБ-плоскости 22 мм. А върху тях се монтират мастарните греди за следващия етаж. И отгоре лягат или колонните греди на горния полуетаж (една стая в средата – без скосявания за покрива), или покривните греди под наклон в подпокривните пространства. Гредата на билото се носи от „попове”, стегнати на 2-3 места с „клещи” – стандартна покривна конструкция. Върху покривните греди се монтират ОСБ-плоскости 12 мм. като основа за битумното покритие.
Разстоянията между гредите са така проектирани, че максимално да отговарят на размера на ОСБ-плоскостите, за да се намали до минимум кроенето на плоскости, както и са съобразени с вратите и прозорците. В междуетажната конструкция са предвидени свързавщи гредички между основните, там където ОСБ-плоскостите не опират на основните греди.
На местата за врати и прозорци се монтират хоризонтални греди. На местата, където на стените ще се монтират по-тежки неща. прим. бойлери, се слагат допълнителни греди.
Аз имам и голяма тераса – 3 м. дълбочина и един свободен ъгъл (не стъпил върху стените), стъпил на 20х20 см. верикална греда. При ширина от над 6м. на терасата се наложи да сложа и още една подпорна греда, макар че не беше предвидена по проект.
Съществено при монтажа на гредите, освен съблюдаването на вертикалите и хоризонталите, е доброто лягане на хоризонталните греди върху вертикалните. Ако се получат луфтове, тежестта ще се носи от винтовете на планките, а не от самите верт.греди. Ако се случи, трябва да се набият клинове в луфтовете.
Покривът е съвсем прост, двускатен, без всякакви чупки, продължаващ и над терасата. Но стана много дълъг – 8 м. на скат от билото до долу, и стръмен – близо 45°. Това наложи снаждане на гредите, което беше изпълнено двуосно, т.е. двете греди се хващат една за друга странично. При такова снаждане трябва да се внимава двете греди да са в една линия и двете да лежат в общата плоскост на всички останали греди на този скат. При такъв стръмен покрив е затруднено закрепването на ОСБ-то, а и на следващите покрития. Трябва да се вдига специално скеле или да се ползват алпинисти. (а как ще правя после малки ремонти – не ми се мисли!)
Гредите се хващат помежду си с планки и винтове, а на някои по-отговорни места – със шпилки и болтове. ОСБ-плоскостите се хващат за гредите с винтове. За рязането на гредите се ползваше електрическа резачка, а за ОСБ-плоскостите – и циркуляр. Добре е да се има предвид, че ОСБ-то бързо износва режещите инструменти. За завинтването на планките, плоскостите и пр. се използваха „винтоверти” - като бор-машина, специализирана за завинтване и развинтване на винтове. При тях бързо се износват накрайниците.
Лошото при тази технология на изграждане с конструкция на място, е зависимостта от времето. При мен, за съжаление, на няколко пъти валя дъжд и намокри дървения материал. Особено неприятно е това за ОСБ-то. Затова е добре да се ползва импрегнирано ОСБ, макар че е малко по-скъпо.
следва продължение ...
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
29-08-2012 - 12:24:59
Здравейте на всички smiling smiley реших и аз да си построя зглобяема дървена къща.Прочетох целия форум но не намерих нищо конкретно коя фирма какво предлага,какви материали използва и коя е що годе най добрата в бранша.Спрял съм се на 4 фирми до сега,а за 5та нищо не ми е ясно за сега.

1 [www.milinkamuk.com]

2 [www.dom-hobi.com]

3 [iavor.net]

4 [siding-group.com]

5 [www.ibt.bg]

Такааа,значи всички предлагат една и съща технология(без последната) с почти еднаква дебелина на стените и използвания материал(няма да споменавам за всяка отделно че да не спамя излишно).Тъй като не съм запознат много с тези технологий на строене ме интересува по компетентните от мен,и тия къде вече имат такива къщи коя фирма биха избрали или препоръчали друга.Идеята ми е за 50-60 кв.м. къщичка на що годе приемлива цена.Ще се строи във Враца.Благодаря предварително на тези които ще ми отговорят smiling smileyАко инфото което съм дал е малко питайте smiling smiley
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
01-09-2012 - 16:51:42
сиренити обади се на телефона на IAV 0888696996
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
11-09-2012 - 14:38:52
Бих избрала модулна технология, каквато не предлагат нито една от горе споменатите фирми.
Разгледай сайт: www.amc.bg
Историята на една такава постройка – строеж (2): покрив, инсталации
12-09-2012 - 15:40:00
Продължавам с покритието на покрива. Наложи се да ползвам алпинисти заради големия наклон. Те довършиха поставянето на ОСБ-то на местата, които бяха недостъпни без скеле и нанесоха отгоре 1 ръка битумен грунд. След това започнаха залепването на битумната мушама (воалит). Добре че воалитът беше едностранно с посипка, иначе при това слънце и този напечен покрив не знам как щяха стъпват отгоре му, колкото и да се стараеха да го избягват. Имах и малък спор с майсторите. Аз настоявах, че мушамата се полага хоризонтално отдолу-нагоре, като горния ред застъпва долния. По този начин няма и нужда от подлепване между двата пласта. Ако пропусне вода от керемидите, тя ще се стече от пласт на пласт надолу. Те твърдяха, че воалитът се слага вертикално, а после битумните шингли – хоризонтално (естествено!), т.е. на кръст. А в същност кръст се получава само при 2 пласта воалит – хоризонтален, вертикален и хоризонтални шингли. Единия скат го направиха по моя начин. И разбрах, че държат на другия, защото хоризонтално полагане е много по-трудно за разгъване на мушамата и избягването на „коремите”, особено в при такъв стръмен покрив и такова слънце. За тругия скат се съгласих с вертикалния метод, но с подлепване между пластовете (доколко е качествено - божа работа). По всички страни на покрива заковаха челни дъски. По вертикалните (наклонените) страни на покрива заковаха ламаринени странични улами със специално покритие, а отгоре върху битумен грунд залепиха ленти от воалит.
После наковаха (отгоре) и залепиха (отдолу) битумните шингли (някъде го пишат и „шиндли”).
Вече може да вали колкото иска!
Монтираха и улуците. Установих, че архитектът не е предвидил голямата площ на покрива при проектиране на водосточните тръби. При такава площ на всеки скат (12х8 м.) един водосток е явно недостатъчен, та сложихме по два.
Междувремено отвън и отвътре се монтираше ОСБ 12 мм. едностранно на стените, което не е нищо особено. Добре е винтовете да се слагат през 20-30 см. Преди да се започне покрива беше покрита и междуетажната конструкция с ОСБ-то. Отвън всички стени са покрити с първия пласт Tyvek и са сложени хоризонталните летви за външната изолация.
След това се започна полгането на електро инсталацията в гофрирани негорими канали. Тъй като таваните в стаите ще се реализират с гипсокартон върху профили, оставящи известно разстояние от ОСБ-то над него, каналите основно се движат по тавана. Проблем възникна при местата, където трябва да влезе от тавана в стените. Тъй като гипсокартонът на стените ляга директно върху ОСБ-то, а исках той да покрива каналите, то ОСБ-то 12 мм, ако се „изкопае”, е недостатъчно да поеме 22 мм на каналите. За целта се направиха засичания на гредите на места където няма носещо усилие. Вътре в стените гредите се пресичаха с отвор през тях. Всички кабели излизат при кутията с предпазителите. Важно е всички те да са маркирани, кой към коя линия е, преди да се премине към окончателното затваряне на стените, за да може после правилно да се свържат към предпазителите. Накрая ще контролирам лично прозвъняването на кабелите!
Пуснал съм и TV и LAN кабели.
Тъй като баните на двата етажа са една над друга, а кухнята е залепена за долната баня, прокарването на каналите и водопровода не беше много служно.
Каналът тръгва като отдушник от покрива (важно !), минава като щраг в ъгъла през двете бани, с една ревизия в долната баня и с още една ревизия излиза от къщата през основите. От там със съвсем малък наклон (1 см на 1 м.) и без чупки се свързва със септичната яма. Малкият наклон е важен за да не се оттича бързо водата,а да се задържат по-твърдите фракции. От щранга на всеки етаж са разклоненията за мивките, душовете и тоалетните. За тоалетните е предвидено задно оттичане, като по-лесно за реализиране.
При водопровода съм обърнал особено внимание на изолацията и възможността за източване. Затова всички тръби (PVC) са с тръбна изолация и с кранове на всеки щранг и основно разклонение, както на топлата, така и на студената вода. Тъй като още не съм предвидил резервоари / бойлери / слънчеви батерии на покрива, за всеки случай щранговете и за топла и за студена вода излизат в горното подпокривно простраство, с тапи. Отвън водопровдът е свързан с водомера в шахта, изградена от бетонни тухли върху бетонна основа, с 2 крана преди и след водомера, и кран с маркуч за източване на цялата инсталация (като най-ниска точка).
Цялата инсталация беше затапена на изходите и тествана за течове с коф-помпа на 6 атм. 48 часа.
следва продължение ...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход