Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

търся мнения за сглобяемите къщи

Публикувано от toniko 
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
15-12-2012 - 14:25:28
Нещо по темата...Да видите как е строено "едно време":

[search.data.bg]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-12-15 14:26 от salvador.
Re: Историята на една такава постройка – строеж (1): осн.контрукция
20-12-2012 - 00:26:12
Quote
Val53
Ще започна с това, че е добре на строежа да има технически ръководител. Той трябва да се грижи за документацията (протоколи от етапи, заповедна книга и др.), която е необходима по закон и накрая за получаване разрешението за ползване. От друга страна той трябва да надзирава майсторите и да им дава указания. Те не винаги се справят успешно с техническата документация, особено, когато възникнат проблеми или неясноти. А и най-добрите нашенски майстори (аз не мога да се оплача от моите перничани) все имат моменти, когато я карат „през пръсти”.
Аз имах възможност да стоя 1,5 месеца на строежа и хванах някои от основните опрации, но не всички. Разчитам и на коректността и съзнателността на строителя, както и на приятел, който от време на време наблюдава резултатите от междинните етапи и работи. Но няма как да си 100% през цялото време там.
И така – вече строим.
Изляти са ивични основи. Между тях е са положени върху баластра фибран и полиетилен, и отгоре – арматурата за плочата. Целият бетон отгоре и отстрани е намазан с битумен грунд, върхо който е залепена битумната мушама (воалит). За съжаление залепването не беше много качествено, а освен това и при следващите операции отгоре воалитът на места се протърка. Та ще се наложи ново подлепване на разлепеното и изтърканото.
Отстрани на ивичните основи е изкопан дренажният ров. На самите ивични основи отстрани, върху воалита, е закрепен фундалин. Това са профилни пластмасови листове, чиято роля е да пазят основите и воалита от камъните на дренажа и най-вече – да позволяват влагата по основите да може да се проветрява нагоре. Затова и не бива да се покрива в края си отгоре.
В рова е сложена дренажна тръба, която обикаля цялата къща и с У-тник се извежда през ПВЦ тръба към улицата. Отгоре тръбата е засипана с дренаж – първо едра фракция, после по-дребна. Най-отгоре се засипва пръстта (то е повече глина), върху която ще се сложи плочника.
Важно при отливането на плочата е тя да бъде абсолютно хоризонтална, за да се намали до минимум по-късната корекция в гредите и пода.
Изкопана бе септична изгребна яма (сега само такива са разрешени). Обикновено бетонно корито 2х2х2 м., с бетонен плоча отгоре, на която има шахта за изгребване, с капак. По закон тази яма трябва да е поне на 3 м. от всички външни граници на имота. Отгоре плочата е засипана с пръст, над която се подава само капакът на шахтата.
Дървеният материал (гредите), който ми докараха, беше прекаран през импрегнация в автоклав – нормален за вътрешните греди, и 4-та степен – за гредите, изложени на външни влияния (дават 30 г. гаранция срещу изгниване, ако са заровени в земята). Доколко импрегнатът е проникнал в дълбочина - не знам, тъй като дървото беше още доста сурово. Като последното по-късно доведе до напукване на много греди и измятане на някои от тях (сравнително малко). За всеки случай всички дървени части, които останат отвън, ще бъдат лакирани с един лазурен гел (немски – с 7 г. гаранция – 42 лв./5 л.).
Принципът на изграждане на тази къща не е с готови панели, а изграждане на дървена гредова конструкция, която после се запълва с вата и затваря като сандвич с ОСБ плоскости. Затова се започва най-напред с конструкцията. Върху основата с анкерни болтове се закрепват основните (мастарни) греди. Върху тях се изправят колонните греди. Отгоре лягат затварящи греди. Върху затварящите лягат таванните греди на междуетажната конструкция. Отгоре се нареждат ОСБ-плоскости 22 мм. А върху тях се монтират мастарните греди за следващия етаж. И отгоре лягат или колонните греди на горния полуетаж (една стая в средата – без скосявания за покрива), или покривните греди под наклон в подпокривните пространства. Гредата на билото се носи от „попове”, стегнати на 2-3 места с „клещи” – стандартна покривна конструкция. Върху покривните греди се монтират ОСБ-плоскости 12 мм. като основа за битумното покритие.
Разстоянията между гредите са така проектирани, че максимално да отговарят на размера на ОСБ-плоскостите, за да се намали до минимум кроенето на плоскости, както и са съобразени с вратите и прозорците. В междуетажната конструкция са предвидени свързавщи гредички между основните, там където ОСБ-плоскостите не опират на основните греди.
На местата за врати и прозорци се монтират хоризонтални греди. На местата, където на стените ще се монтират по-тежки неща. прим. бойлери, се слагат допълнителни греди.
Аз имам и голяма тераса – 3 м. дълбочина и един свободен ъгъл (не стъпил върху стените), стъпил на 20х20 см. верикална греда. При ширина от над 6м. на терасата се наложи да сложа и още една подпорна греда, макар че не беше предвидена по проект.
Съществено при монтажа на гредите, освен съблюдаването на вертикалите и хоризонталите, е доброто лягане на хоризонталните греди върху вертикалните. Ако се получат луфтове, тежестта ще се носи от винтовете на планките, а не от самите верт.греди. Ако се случи, трябва да се набият клинове в луфтовете.
Покривът е съвсем прост, двускатен, без всякакви чупки, продължаващ и над терасата. Но стана много дълъг – 8 м. на скат от билото до долу, и стръмен – близо 45°. Това наложи снаждане на гредите, което беше изпълнено двуосно, т.е. двете греди се хващат една за друга странично. При такова снаждане трябва да се внимава двете греди да са в една линия и двете да лежат в общата плоскост на всички останали греди на този скат. При такъв стръмен покрив е затруднено закрепването на ОСБ-то, а и на следващите покрития. Трябва да се вдига специално скеле или да се ползват алпинисти. (а как ще правя после малки ремонти – не ми се мисли!)
Гредите се хващат помежду си с планки и винтове, а на някои по-отговорни места – със шпилки и болтове. ОСБ-плоскостите се хващат за гредите с винтове. За рязането на гредите се ползваше електрическа резачка, а за ОСБ-плоскостите – и циркуляр. Добре е да се има предвид, че ОСБ-то бързо износва режещите инструменти. За завинтването на планките, плоскостите и пр. се използваха „винтоверти” - като бор-машина, специализирана за завинтване и развинтване на винтове. При тях бързо се износват накрайниците.
Лошото при тази технология на изграждане с конструкция на място, е зависимостта от времето. При мен, за съжаление, на няколко пъти валя дъжд и намокри дървения материал. Особено неприятно е това за ОСБ-то. Затова е добре да се ползва импрегнирано ОСБ, макар че е малко по-скъпо.
следва продължение ...

Вал, информацията и етапите в самият строителен процес са много интересни и вярвам полезни за онези които строят по този начин.

Аз имам един малко техн. въпрос. Там по-горе казваш че си импрегнирал дървеният материал в автоклав, включително и за вътрешните стени. Това лично за мен буди доста притеснения! Ти запознат ли си с технологията на импрегниране? Какви химикали са използвани и какво може да бъде тяхното влиание в/у организма и здравето на обитателите? Питам съвсем добронамерено, защото тук в Канада импрегнираната дървесина може да се използва САМО за външни строителни работи и в никакъв случай във вътрешноста на жилищна сграда. На самият материал даже пише че е опасен за здравето и е само за външни проекти.
Надявам се, че ще намерите възможност да отговорите също така изчерпателно и на този въпрос!

Поздрав,

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
20-12-2012 - 16:16:55
Здравейте,
понеже съм запознат със сглобяемите къщи косвено покрай мой познат, който наскоро си построи такава мога да споделя някои неща.
Първо, доста по- евтино излиза от монолитното строителство. Приятелят ми си построи 92м2 къща на 1 етаж за около 60 000лв. с фундамента, проекта и къщата с довършителните работи, което излиза някъде около 650лв./м2, а ако беше тухлена щеше да му струва поне 74-75 000лв.
Второ - човекът е доволен, поне досега, понеже е добре изолирана и не държи студено, колко ще издържи във времето никой не знае, а колкото до сроковете неговата къща я построиха за 2 месеца и половина всичко на всичко, а понеже аз съм си строил тухлена и знам как е, мога да кажа, че се строи много по- бавно.
Ако някой проявява сериозен интерес към сглобяемите къщи е добре да се запознае по- обстойно с тях. Ето тук има доста информация: [krasivdom.com]
В статията са описани различните видове дървени къщи, като най- добрият вариант са монолитните дървени къщи понеже конструкцията е най- здрава при тях, а моят приятел точно такъв тип предпочете след проучване.
Общо взето това е. Дано да съм бил полезен.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-12-20 16:23 от futuro.
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
21-12-2012 - 10:07:00
Разликата в цената не идва от това дали е дървена или стоманобетонна, а в това, че все едно се сравнява конфекция и дреха по поръчка. Или пък готова кухня и кухна по поръчка.
Ако се прави дървена къща не по първоначалния готов проект, а по изисквания на възложителя със сигурност ще излезе досат по-скъпо от цитираните цени. А практиката показва, че монолитните все се изпълняват с доста отклонения от първоначалната идея.
По принцип клиентите не са свикнали да си поставят приоритети и така оскъпяват изпълнението - при дървените просто няма голяма възможност да се развихрят. Е , развихрят ли се - забравят за 650лв. на кв.м.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
26-12-2012 - 12:37:40
А дали най-удачният вариант не е някакъв хибрид от класическа носеща стоманобетонна конструкция и плочи и вътрешни преградни стени и някои от външните от готови сандвич-панели? Така притеснението със стареенето на гредите от дървената конструкция отпадат, а същевременно се намаляват значително разходите от зидария, измазване, топлоизолации и т.н.? Рискът от некачествени материали при сглобяемите части от къщата е минимизиран, а освен това и в най-лошия случай подлежат на подмяна, без застрашаване на цялостта и конструкцията на къщата?

Какво мислите за такъв вариант?
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
28-12-2012 - 14:24:39
За да се спести съвсем от измазване плочите не са класически стоманобетонови, а комбинирана дървено стомаобетонна плоча. Така няма измазване по таваните. Само дето не виждам смисъл външните стени да са от готови панели. Има толкова много варианти за стени, че няма смъсъл от готови панели.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
03-01-2013 - 22:54:42
Здравей Telemmaite,

виждам, че искаш информация за проектирането на ЛОГ Къщи и за конструктивната им част. Нашата фирма се занимава с проектирането, доставката и монтажа на такива къщи директно от Финландия. Онтносно сеизмичността си има норми, които в България не се намират за такъв тип къщи. В зависимост от проекта можем да ти дадем характеристика дали отговаря на нормите за сеизмичност 9 степен по рихтер например.
Като пример мога да дам селище от 18 къщи, които проектираме в момента във вилна зона Бояна, София и смятаме на започнем да строим през пролетта на 2013г.
Ако искаш да поговорим можеш да ми пишеш на мейла: gogo_biss@abv.bg или да звъннеш на 0879615499
Георги Здравков
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
04-01-2013 - 01:35:21
avatar
"А дали най-удачният вариант не е някакъв хибрид..." интересно хрумване *ok*

www.npnconstruction.com
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
04-01-2013 - 23:08:17
НЯМА ТАКЪВ КОМФОРТ КАТО В МАСИВНА ДЪРВЕНА КЪЩА *smiley_ahh*
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
05-01-2013 - 17:32:26
propertyshop, като няма норми в България как ще дадеш характеристика дали отговаря на нормите за сеизмичност?
Щом ги проектирате, би следвало да имате инженер с ППП по част конструкции, който да изчислява на база действащите в България норми дали някоя къща отговаря или не на въздействията. Следващия път като пишеш го накарай да ти редактира писанията за да не вредиш на фирмата ви с тях.
А пък ако си нямате проектанти със съответната правоспособност значи сте най-обикновени търовци и не проектирате къщи, а препродавате материали за къщи.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход