Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

търся мнения за сглобяемите къщи

Публикувано от toniko 
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
30-08-2008 - 19:57:23
avatar
Doncho Написал:
-------------------------------------------------------
> Vsashtnost tretiraneto na gredite ne e
> zadaljitelno v momenta v koito tzialta
> konstruktzia e izolirana ot vlaga, zatova
> bitumnata izolatzia e po vajna ot tretiraneto, tia
> e zadaljitelna. Nai tchesto tretiran e samo
> venetza ot horizontalnite gredi. Totchno toi
> otsastva ot stroeja na saseda na kalinski. Ne sam
> injener no mislia tche tozi venetz e zadaljitelen
> za pravilnoto razpredelenie na ustoitchivosta na
> iztragvane na otdelnite koloni. Snimkite sa ot
> edin frenski site, vidial sam mnogo neshta po
> Internet ama tolkova podroben snimkov mlaterial e
> riadak. V Balgaria stomaneno-betonnata plotcha e
> zadaljitelna zaradi protivozemetrasnite normi, v
> seizmitchna zona sme, v mnogo zapadni strani i USA
> kashtite se slagat na obiknoveni stapki. Pri
> stapkite moje da ne se pravi plotcha ami podovata
> konstruktzia da e ot massivni gredi. Te triabva da
> se zashtitiat ot vlagata, no pak tam
> prostranstvoto pod kashtata se produhva i
> podsushava taka tche potchvenata vlaga e po-malak
> problem
> Izviniavam se za latinitzata

Ако обичаш, прояви малко уважение и пиши на български. Има бутон- горе, вдясно, при заглавието на темата. Ползвай го!
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
30-08-2008 - 22:57:40
Калински ,

Добра находка е този обект . Браво и на теб , защото темата малко или много се раздвижва заради твоите снимки.
Това , че собственика си строи сам е похвално и доказва мнението ми , че в скоро време ще се намират еднакво на пазара бригади за дървена конструкция и бетонова. С интерес ще следя развитието на строежа. Дано не се откажеш да пускаш снимки.

Дончо ,

Този така наречен "венец" е много хубаво нещо и аз на моята къща също съм го изпълнил. Тук човека използва друг вид захващане на колоните /с планки към плочата / . Венеца позволява и възможността за коване с пирони.
В България стоманобетоновата плоча НЕ Е задължителна и дори земетръса се изчислява заради нея. Плочата тежи 3 пъти повече от дървената конструкция /гредореда/ и затова се изчислява на земетръс , защото има маса.

За обекта,

Това , че не се използва "венец" в случая не е толкова голяма грешка , защото фундамента е достатъчно висок. Виждам на някои колони кора от дървото , което за мен сериозен недостатък. Там се крият гадовете , които го пробиват. За мен този материал не е третиран предварително с импрегнант , но това може да стане впоследствие.
Ако септичната яма е онази дупка , то това не е септична яма , попивна. Тема на друг разговор. Аз не бих я направил така.
Сечениата като носеща способност не са недостатъчни.
Ако строях аз , бих си поиграл повече с каменната зидария.
Желая успех на строителя.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
30-08-2008 - 23:07:49
Днес минах пак но може би дето е събота и са решили да почиват...
доколкото знам бачкат 2ма : собственика и още един (все пак такава работа не е за сам човек ) и ест като ляха плочата имаше бая народ... то камиони то бетоновози... smiling smiley но като изключим бетона всичко останало го правиха само 2ма човека.
Но пък днес научих че собственика бил строител и дефакто това му е професията.. (явно е доживял да строи за себе си а не за хората както прави цял живот ) ... което обяснява как се справя сам до момента кажи речи голи ръце без чужда помощ и бригади smiling smiley

Ще снимам щом представлява интерес. След ден два ще надникна пак.. ако видя някакъв прогрес ще снимам и ще кача тук.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-08-30 23:12 от kalinski.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
30-08-2008 - 23:45:47
avatar
Третирането на дървения материал в заводски условия е строго препоръчително!!! На терена гредите могат да поемат влага от въздуха или някой неочакван валеж и да се променят свойствата. Венеца е задължителен най-вече за да се даде точна равнина на монтажа и няма нищо общо с "разпределението на устойчивостта на изтръгване" (такъв термин в СЪПРОМАТ няма). Хидроизолацията между бетона и венеца е крайно препоръчителна, за да не кажа задължителна. Това, че фундамента е задигнат, не означава, че е спасение от капилярната влага - трябва си хидроизолация.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
31-08-2008 - 01:39:44
ами то за маитапа... в момента вали тук в селото :} а влажноста в раиона е доста голяма ... smiling smiley дано не му изиграе това лоша шега smiling smiley
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
31-08-2008 - 10:13:53
Французите не са идиоти и не случайно използват планки , болтове и анкери, а не пирони. Не искам да влизам в тепнически подробности за това как се изчислява съединение с пирон, но без планки и други съединителни простотийки трудно може да се гарантира устойчивостта на конструкцията.
В едно друга тема един участник е показал строеж на американска къща. Френската къща на вятър ще издържи, американската не. Американците захващат подложените греди с пирони, които ще се измъкнат при хорозинтални товари, французите с анкери за бетона. Съответно френската къща е по-неконкуретна на пазара , защото никой не го интересува, че всъщност става въпрос за сравнение между барака и къща.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
31-08-2008 - 11:02:39
Здравейте, съфорумци. Следя темата с интерес, тъй като имам намерение собственоръчно
да построя сглобяема къща за лично ползване. Виждам, че темата логично отива в посока
"направи си сам", което ми се вижда доста интригуващо. Моля, който знае архитект, склонен
да проектира такава постройка, да ни даде инфо. Очаквам коментари. Поздрави.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
31-08-2008 - 13:47:30
n.nikoloff ,

От поста ти оставам с впечатлението , че къщата , която се строи е не дървена , а захарна и при един изненадващ дъжд така ще се променят свойствата , че или дъжда ще я разтопи или захарната пръчка ще стане локумена и всичко ще стане на топка. :}
Така наречения венец е добре да го има навсякъде като контакт между дървото и бетона , по простата причина , че са съвсем различни материари и се държат по различен начин. Дори и това да е втори етаж от къща.
На Дончо не търси маана , че не е учил съпромат . Той сам си го признава , но похвална е наблюдателността му.

4ovek ,

Ако навлезеш по-подробно в изчисленията за съединителните средства , ще се убедиш , че по-добро от пирона няма.

Ако се отвори учебника на ВИАС "Дървени и пластмасови конструкции" от 1990 и се прочете следното изречение "Дървените и пластмасовите конструкции са технически възможни в много от областите на инженерното строителство , но критерият за икономическа ефективност налага известно ограничение при тяхното приложение" , какъв под текст има то. На мен ми звучи по следния начин - дървото е много хубав материал , но несериозен.

Просто всички сме възпитани във времето на бетона и стоманата и новите технологии , а едно малко връщане назад звучи "несериозно".

junior70 ,

едва ли тук е мястото / имам впредвид форума/ да намериш това , което търсиш. Виж , ако започнеш регистрация като строител , защото трябва да имаш тапия за такъв от камарата на строителите , естествено ще попаднеш на архитект , който пък има тапия от камарата на архитектите и като му поръчаш да ти проектира къща от дърво , ще те погледне умно и ще ти обясни , колко е трудно да построиш такава къща , пък и дървото е един материал..... трябва подръжка .....
:} :} :}
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
31-08-2008 - 15:44:02
avatar
Ееееее, аргонавте, не говоря да се разтопи къщата (ти се сещаш де smiling smiley ). Говоря, че дървото си е жива материя и като поеме влага и сетне се затвори като конструкция става кофти. Дори да не се затвори отделянето на тая влага вече не е контролиран процес и почват да се появяват гнилоти и напуквания, а те влияят върху физико-химичните и механични свойства на дървесината.
Освен ВИАС и други институти се занимават с дървесина и определено са съсредоточили повече научен потенциал по темата - напр. ВЛТИ (не знам как му викат сега). Това съединение с пирона даже не го разглеждам като сглобка - толкоз е несериозно да се обсъжда. Има си технологии по дървените сглобки. За справка - книжарницата на ВЛТИ.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
31-08-2008 - 18:31:37
За junior70
Проекта и документацията за дървена къща са същите като за монолитна,единственно не се прави конструктивен план(тоес не се изчисляват дебелина на плочи,трегери, колони, земетръсни шайби и арматурата в тях).

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход