Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Някой попадал ли е на тази оферта за басейн

Публикувано от bulhomes 
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
23-02-2008 - 11:21:54
Николов, а виждал ли си вариант-при който няма подов сифон, а се поставят няколко сифончета на около 4-5 см от дъното на стената и те смучат водата (при източване на водата) като се поставят (завъртат) PVC колена (упражнение което се прави обикновено веднъж годишно).
Веднага ще ме запитате, защо да се прави това ?!
По този начин може да топлоизолирате (осве хидро) цялото дъно, докато ако има тръбна разводка, това практически е неосъществимо и крие рискове.
Споделете, ако имате мнение по едно такова разрешение ? smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-02-23 11:50 от Naskata.
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
23-02-2008 - 11:30:08
avatar
Ето как аз правя изграждането на бетонни басейни -
1. Проект
2. Изкопава се дупката по размер минимум +50 см зад външния контур (трябва да има място да се работи след изливането на бетона)
3. прави се кофраж за ивичен фундамент с височина на вътрешния контур мин 25 см и задаване на наклона на дъното, а външния контур е височината на кота0 на басейна. ивичния фундамент обхваща и шахтата, която е определена в непосредствена близост до най-дълбоката част на басейна.
4. насипва се фракция 3-5 във вътрешния контур на басейна и шахтата (без ивицата на фундамента) и се нивелира по вътрешния контур на кофража.
5. Трамбова се фракцията с пневматична трамбовка
6. Армира се дъното с двойна армировка и ивичния фундамент, като се оставят вертикални фусове минимум 40-50 см
7. излива се бетона за дъното на басейна и шахтата с дебелина мин 20 см
8. след първоначална твърдост на бетона (1-3 денонощия) се изпълнява и кофража на вътрешния контур на стената до кота0.
9. армира се с двойна армировка и се излива бетона
10. след 2-3 денонощия на все още пресния бетон на стените се пробиват отвори на необходимите места ф50 и залагане на PVC тръби в тях - за инлетите и се зарязва кофража и изкъртва бетона на местата за скимерите и осветлението
11. монтират се скимерите и се уплътняват към бетона с циментов разтвор.
12. всичко отлежава така 28 дена, с изключение на шахтата, където след 12-13 дена се кофрира и излива покривната плоча с отвор за капака на шахтата.
13. след 28 дена се декофрира всичко, прави се дренажа, прави се тръбната разводка, укрепва се по стената, прави се външна хидоизолация, прави се обратния насип внимателно, поставят се съораженията в шахтата, прави се пердашена мазилка от вътрешната стена на басейна, един слой хидроизолация, грунд, ултра флекс лепило за плочки, стъклокерамика, фугиране с антибактериална фуга, след 2-3 дни пълнене на басейна до необходимата височина, изсипване на някои химикали преди първоначалното почистване на водата. ако всичко е нормално след 24 часа скачате в басейна.

Не забравяйте!
Басейна е съоражение, което носи огромни натоварвания. в един 100 кубиков басейн има 100 тона вода, които НЕ СЕ НАМИРАТ В ПОКОЙ независимо как Ви изгежда!
И още нещо - басейн НИКОГА не се източва докрай през зимата - източва се под линията на инлетите.

(за събота сутрин е достатъчно winking smiley winking smiley winking smiley )

Ако нещо съм пропуснал или е неясно - пишете - ще Ви отговоря.
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
23-02-2008 - 11:36:35
"инлетите."-това дюзите ли означава ?
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
23-02-2008 - 11:41:49
avatar
да - вливните дюзи
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
23-02-2008 - 19:18:52
Много благодаря на n.nikoloff за информацията. Разпечатал съм си я и когато го почна ще я следвам. Само че не писахте нищо за топлоизолацията на бетона - мислех да изолирам пода и стените поне с 5 см XPS.
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
23-02-2008 - 23:59:48
avatar
Каква е хипотезата, за да се търси топлоизолация на дъното и стените??? Дефакто с топлоизолация нямате затворен контур на басейна и това означава безпроблемна дифузия. Моля дайте ми мнението си за топлоизолация за да обсъдим нещата. Според мене е абсолютно излишна.
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
24-02-2008 - 02:31:26
Малко съм почерпен в момента и дано не се изложа, но това: нямате затворен контур на басейна и това означава безпроблемна дифузия не го разбирам. Ще обясня по-просто как го разбирам аз. Водата в басейна ще трябва да я топля. Пролетно време ще е с топлообменник от котела, а лятото мисля с 3-4 от най-простите слънчеви колектори. Ако не го изолирам ще трябва да топля и земята в околовръст. Почти всички нови басейни в района са топлоизолирани. Говорих с човек с доста стар басейн без излоации и отопления и каза "ааа, лятото се стопля..", но целта ми е да се ползва примерно от Юни до края на Септември, а не само Август.

Малко ще изместя темата, но всички препоръки за зимата са басейна да не се източва. Предполагам, че е защото водата е нагодена на киселинност, ПХ (нещо не ми превключва Кирилицата) и т.н. Днес гледах зазимен басейн с водата - голяма мътилка - нямах шанс да видя дъното. Че няма ли да ми е по-лесно да си нагодя бистра вода, отколкото да оправям тази тиня.
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
24-02-2008 - 10:09:23
avatar
Зазимяването няма нищо общо със състоянието на водата. Прави се по този начин първо за да няма вода в тръбната разбодка и второ за да се компенсира доколкото е възможно натиска на стените в посока навътре към басейна. И още предпазва дъното от големи линейни разширения и свивания. Естетствено водата става ужасна за гледане, но когато решите напролет да го пускате имате задължителна профилактика и тогава.

Относно отоплението:
Топлообменника или каквото и друго подобно съоражение, който ще слагате по пътя на водата трябва да не влияе отрицателно на дебита. Това означава, че скоростта на водата в тръбната разводка от скимерите до инлетите трябва да е една и съща. За отоплител има измислен електрически такъв, ама колко ток гълта не е истина - за до 100 кубика - 14 киловата. Ако сложите такъв топлообменник ще пренатоварите помпата. Излишно е да казвам че помпите за басейни са малко по-специални. Имат вграден космоуловител. Ще подскажа единдоста евтин и ефикасен начин на затопляне на басейн. Купувате си от Бриколаж или от Практикер или от друго място опаковъчен найлон (от тези, които са на балончета и в които опаковат черна техника), Покривате площта на басейна и след известно време водата е топла. Балончетата играят ролята на лупички в случая. Изпробвано е лично от мене.
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
24-02-2008 - 11:22:55
Това с балончетата е хитро и има известна логика в него - концентрира светлината малко под повърхността и пречи на охлаждането и от въздуха. Друго обаче си мисля - нима филтъра и каквото и да е друго съоръжение не вляе отрицателно на дебита. Мислех да пускам водата от басейна директно през колекторите, но явно пак ще е с топлообменник. Нищо не казахте за изолацията.
Re: Някой попадал ли е на тази оферта за басейн
24-02-2008 - 11:23:24
Само да допълня Николов-басейнът остава пълен зимата и по друга причина-подпочвените води-при евентуално тяхно вдигане напролет, може да повдигне цялото корито-това съм го виждал...
Има и друг начин за отопление-термопомпа-едновременно отоплявате басейна и охлаждате къщата си...
А това за опаковачния найлон-ще трябва да го опитам spinning smiley sticking its tongue out -по принцип има специални покривала, но сега като се замисля, те не се различават от мехурчестия найлон-проблема е, че ако басейна е голям сигурно този найлон ще се къса много и не знам дали е UV устойчив... или г-н Николов-имахте предвид за еднократна употреба. Знаете ли горе-доле колко струва кв.м. ? confused smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход