Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Частичен ремонт на покрив

Публикувано от mar_mar 
Частичен ремонт на покрив
24-09-2012 - 21:58:35
Имам такъв въпрос.Ситуацията е следната.Съседите решеха да правят ремонт на покрива.Хората дадоха принципно съгласие,като чакахме да дадат оферта със сумата и после да се разпределят парите на домакинство.В един момент, две от домакинствата решават да направят ремонта със свои средства-те са на последния етаж.И искат и ние да участваме в това финансиране,защото и ние сме на последния етаж.А после да чакаме другите да ни върнат парите.Ако не се съгласим,те казват,че ще направят ремонт само над техните апартаменти.Нашият апартамент е в средата и всичката вода ще се стича над нас.Та въпросът ми е следният.Имат ли право да решават така еднолично въпроса и да ни изнудват по този начин.И какви са мерките които трябва да предприемем за да спрем такова безумие.За уточнение,искам да кажа,че няма решение на общото събрание "Черно на бяло" ,защото такова няма.С една дума всичко е на устна уговорка.
Re: Частичен ремонт на покрив
19-11-2012 - 11:05:16
Общите части при сгради с етажна собственост, съгласно чл. 38 от Закона за собствеността „При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.”

„Общото събрание не може да откаже приемане на решение за извършване на разходи, които са необходими за поддържането или за възстановяването на общите части на сградата.”, съгласно чл. 11, ал. 2 от ЗУЕС.

чл. 48, ал. 6 от ЗУЕС „Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.”
чл. 48, ал. 7 от ЗУЕС „Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици.”


Съгласно § 1, т. 8 на Допълнителните разпоредби на ЗУЕС „Необходим ремонт е дейност за привеждане на сградата, на общи части, инсталации или части от тях в съответствие с нормативните изисквания за техническа пригодност на сградата и инсталациите, включително и покривите, с оглед отстраняване на създадени пречки или неудобства за нормалното използване на сградата и самостоятелните обекти в нея.”



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-11-19 12:41 от el.t.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход