Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Свикване на Общо събрание

Публикувано от kokowoz 
Свикване на Общо събрание
27-07-2008 - 14:49:20
В ПУРНЕС чл. 15 ал.2 е записано - " Общото събрание може да взема решения, ако на събранието присъствуват поне 3/4 от собствениците. Решенията се вземат с мнозинство от гласовете на присъствуващите на събранието собственици.", а в чл.15 ал.3 " Ако при първото свикване не се явят нужното число лица, събранието се отлага за 1 час по-късно при същия дневен ред и се счита законно, колкото и лица да се явят."

Въпросът ми е следният:
Това значи ли, че ако не се съберат 3/4 от собствениците , изчака се 1 час - отново не се събере необходимия брой, Общото събрание може да взема решения?
Re: Свикване на Общо събрание
07-09-2008 - 21:52:51
Така изглежда.
Re: Свикване на Общо събрание
31-10-2010 - 10:33:31
Съгласно измевнения от т.г. в чл. 17 / нова ал. 4 /- не могат с такъв кворум да се вземат решения за ремонти и изваждане на собственик.

....Приемане на решения от общото събрание
Чл. 17. (1) В общото събрание собствениците имат право на глас, съответстващ на притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
(2) Общото събрание на собствениците приема решения:
1. единодушно - за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, както и за учредяване право на ползване или право на строеж;
2. с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост - за изваждане на собственик по реда на чл. 45 от Закона за собствеността; собственикът, за когото се отнася решението, не участва в гласуването;
3. с мнозинство не по-малко от 67 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост - за обновяване и за извършване на основен ремонт.
(3) Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2010 г.) Решенията по ал. 2, т. 2 и 3 се приемат при спазване на изискванията за кворум по чл. 15, ал. 1.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход