Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет относно ползване на етажна собственост

Публикувано от Илиев 
Здравейте, ситуацията е следната:

От една седмица съм домоуправител на входа. Блока е стандартен панелен с два входа, като от едната страна сме го затворили и ползваме само другия. Идеята на съседите е да го обзаведем и дадем под наем на фирма или на някой човек за живеене. Но преди това трябва да се извършат някои реконструкции. Дори тези дни евентуално ще идват майстори. Идеята е да се разбият стените дето е канализацията и да се монтират тръби за достъп до вода и монтаж на канализация. Евентуално да се изгради и кабина с идеята за ползване като баня....Цялото помещението, което ще се отдава е стая с остъклен балкон + помещението което е самия вход със стълбището. Всичко....има няма...около 50-60 квадрата.

Въпросите са ми следните:
1. За да се почне цялата реконструкция на помещенията освен подписите на всички съседи от насрочено общо събрание на входа, друго необходимо ли е? Трябва ли да се ходи до общината за някакви разрешителни...или направо да почваме да разбиваме.
2. Когато монтираме тръбите за вода и канализацията...трябва ли да се узаконяват...Защото ще трябват и водомери и електромери, което си е допълнителен разход...Има ли начин да ги вържем към общия електромер и водомер? Законно ли е?
3. Евентуално някакви типови договори да ми предложите за отдаване под наем...
4. Или някакви идеи за по-ефективно изпълнение на позицията "домоуправител" yawning smiley).

Въобще отворен съм към всичко за което се сетите, което е необходимо да зная като домоуправител....държа всичко да си е законно...

Благодаря предварително.

Поздрав!
smiling smiley
виж си пощата
Похвално, г-н Илиев, че сте се заели с тази трудна дейност. Това е и причината да отделя време да Ви отговоря на питането. Препоръчвам Ви вав всеки случай да се консултирате с юрист или поне със закона (ЗС, ПУРНЕС) и практиката, за да не се окажете в неприятна ситуация. И наистина, трудно е да се работи, дваж по-трудно - да бъдат убедени съкооператорите, че се работи в правилна посока.
НА въпросите Ви
1. За текущ ремонт НЕ Е НЕОБХОДИМО друго разрешение. Ако е реконструкция, както сте го описали, и се включват промени в конструкцията (изместване, отстраняване на стени) и др, особено при промяна на предназначението - както, струва ми се , е във Вашия случай - необходим е проект и съгласуване с отдел Устройство на територията към съответната община ии район на Столична община, ако сте в София. Това важи и за части ВиК и електро. На практика и между нас казано, някои граждани извършват подобни преустройства без никакви съгласувания и е въпрос на късмет да ви проверят и наложат съответните санкции, предвидени в закона. Все пак, ако премахвате стени, посъветвайте се с инженер-конструктор, макар неофициално. За 50-100 лв. може да получите и частна експуртиза с препоръки, може да ползвате вещо лице от списъка на съда, така има повече тежест.
2. Вж. по-горе. Свързването може да стане към вертикалните щрангове и да се отдели консумацията с водомери. Може да ги пломбирате или не - ваша воля. Ако искате да са на отделна партида, обърнете се към водоснабдителната фирма. За електро - също - или контролен електромер, който отчита тока на наемателя и той Ви го плаща, тоест между вас , или - с проект и през Енергото. Относно законността - виж т.1.
3. Посветвайте се с юрист, препърячвам ви задължително писмен договор, плюс поне два месечни наема депозит за евентуални неплатени разноски и/или повреди по имота. Опитайте наемателят да извърши ремонта за сметка на наема.
4. Идеи - всичко правете писмено, делегирайте отговорности, правете неща, които имат одобрението на съкооператорите Ви и са видими, за да приемат и непопулярните Ви мерки, които, сигурен съм, ще се наложат.
Успех!
Здравейте!Имам нужда от съвет касаещ редът и начините за извършването на ремонти по-общиге части в жилищтните блокове.
Така например една моя комшийка от 8-ми(последен) етаж се е,заела с ремонт на част от покрива (над нейния апартамент) без предварително да е съгласувала действията си със останалите собственици.
Сега вече,при свършен факт настоява да се проведе събрание за вземане на решение за ремонт на покрива.
Въпросната собственичка си е направила външна изолация на стените със стереопор
и е демонтирала съществуващите водосточни олуци (които не бяха изгнили) за да си постави нови от съображения за сигурност.
Какъв е редът при подобни положения и как да се процедира.
Здравейте, ситуацията е следната, моля за съвет!
В четири етажната сграда съм собственик на апартамент, на първият етаж в която се помещава фирма с неизвестна дейност- под наем! С тази фирма срещаме / всички собственици в сградата/ постоянен конфликт, а наемодателят не взима отношение по въпроса! Щети нанесени ни косвено от фирмата:
- развалена е домофоно-отключващата система на входа, поради това че е влючена постоянно за да влизат клиенти на фирмата;
-входната врата развалена,поради което във входа влизат много външни лица, включително и клошари, поради което почти всички останали апартаминти са били обирани включително и моят
-пожар ел.таблото във входа
-запрахи от страна на фирмата/от лица на бивши силови групировкир които явно имат общо с фирмата /при първата подадена жалба към общината, и т.н
Моля дайте ни савет как да отстраним въпросните наематели!
Въз основата на какви законови разпоредби, собствениците на апартаменти в сграда с асансьор са задължени да сключват договор за абонаментна подръжка на асансьора?
Моля за съвет относно подпокривното пространство
14-01-2007 - 14:17:44
Здравейте, моля да ми дадете напътствия откъде и какво трябва да направя!
Въпросът ми е следният:
Живеем като съсобственици в кооперация с още едно семейство. Искаме подпокривното пространство да го преустроим в жилищно/мисля, че има необходимите изисквания за това/, но то не е само наша собственост и искаме да го откупим/ако правилно се изразявам/ от съкооператорите, които по принцип нямат нищо против. Откъде да започнем и какво трябва да направим?

Не е никак лесно!
23-11-2007 - 18:22:22
avatar
[www.imoti.net]

Освен това ми е много интересно една офис сграда или мол да речем дали ще се ръководи от закона за етажната собственост?
Мнения?

[209.85.135.104]

Вижте:

Чл.4 ал.4 и 5, Чл.8 ал.2, от Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост Одобрен с ПМС № 1486 от 1951 г., изм. и доп., бр. 87 от 13.09.2002 г. т. 12, р. 2, № 179.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
И това:
23-11-2007 - 18:25:39
avatar
Чл. 40. Когато решението на общото събрание,с което някой собственик е отстранен от етажа или частта си от етаж влезе в законна сила, управителят или председателят на управителния съвет могат да поискат от председателя на областния съд заповед да им се предаде етажа или частта от етаж. Предаването се извършва по реда предвиден в част втора, книга трета, глава втора на закона за гражданското съдопроизводство.

Чл. 41. Ако в срок от шест месеци от деня, в който решението на общото събрание за отстраняването на някой собственик от етажа му или частта му от етажа влезе в законна сила, отстраненият собственик не отчужди сам етажа или частта си от етаж управителят или председателят на управителния съвет трябва да поискат от председателя на областния съд заповед, етажът или частта от етаж да се продаде на публична продан.

Получената от продажбата сума се предава на бившия собственик, след като се задържат разноските и сумите, които той дължи на другите собственици в качеството си на бивш собственик.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Не е никак лесно!
23-11-2007 - 18:29:39
avatar
[209.85.135.104]

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход