Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Закон слага край на безразборното остъкляване на балкони

Публикувано от kiko 
Закон слага край на безразборното остъкляване на балкони
14-02-2006 - 10:25:08
Закон слага край на безразборното остъкляване на балкони
Собствениците на имоти решават сами дали ще се сдружават
Мария Малакова
13 Февруари 2006


Общественото обсъждане на проектозаконът за управление на етажната собственост ще реши дали сдружаването на собствениците ще е задължително или доброволно, съобщи за Mediapool заместник – министърът на регионалното развитие Калин Рогачев. Текстът на последния вариант на законопроекта бе публикуван в понеделник на Интернет страницата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Публичната дискусия на текстовете ще се проведе на 22 февруари в София, а дотогава във ведомството ще се приемат предложения.

Подготвили сме два варианта за сдружаване на собствениците на апартаменти и обществото ще реши кой от тях ще бъде предложен за приемане от правителството, коментира Рогачев.

Според единия вариант всеки собственик на имот трябва да се включи в дружеството, което ще управлява жилищната кооперация.

Според експертите това е по-лесната възможност за излизане от кризата, в която се намират в момента голяма част от сградите. Но е също така е и по-малко вероятният вариант за одобрение от обществото.

Вторият вариант предлага правото на избор на собствениците на апартаменти да се сдружат, да си създадат собствен правилник за управление на общите части от сградата и да вземат общи решения. Държавата обаче няма да поема никакъв ангажимент по отношение на тези кооперации, които нямат регистрирано дружество за управление. Те няма да могат да кандидатстват за отпускане на финансова помощ по програмите за саниране на жилища и енергийна ефективност.

Проектозаконът обаче не разчита единствено на добрата воля на собствениците и в него са разписани някои елементарни правила за ползване на общата постройка. Живеещите няма да могат да правят изменения по фасадата на сградата, които нарушават хармонията на останалите части на фасадите. Всички дейности по саниране както на фасадите и затваряне на балкони ще може да се извършва вече след одобрение на един общ архитектурен проект за сградата. Специалистите уточниха, че това се прави, защото много от т.нар. подобрения могат да увредят конструкциите на цялата сграда и да застрашат живота на хората в нея.

От регионалното министерство уточниха, че те единствено предлагат законова възможност за тези, които желаят да управляват добре собствеността си. С този закон се урежда реда за регистрация на самостоятелни юридически лица, които да управляват и стопанисват жилищните блокове. Без подобна правна възможност, няма как да се реализира националната програма за саниране на сградния фонд, коментираха от МРРБ.

Новият закон ще важи за сградите, в които жилищните части заемат 60% от разгърната застроена площ. Експертите уточниха, че в тази категория попадат и ваканционните сгради в черноморските и зимните ни курорти.

Re: Закон слага край на безразборното остъкляване на балкони
13-08-2010 - 14:50:14
moga li da podam jalba za ustaklen balkon na sasedkata mi nad moq apartament koito e ot vinkel i stakla minava6ti prez cqlata garsionera i iznesla tam kuhnata kato balkona e napraven po otdavna
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход