Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

При спор между съпрузи съдът решава как да се ползват общите имоти

Публикувано от Продавач 
При спор между съпрузи съдът решава как да се ползват общите имоти
16-02-2008 - 11:24:45
avatar
[www.monitor.bg]

Различни могат да бъдат отношенията между съпрузите, но от гледна точка на имуществените им интереси по повод придобито от тях в режим на семейна имуществена общност недвижими имоти, в крайна сметка са възможни няколко случая:
- прекратяване на брака и на тази основа прекратяване на съсобствеността в рамките на бракоразводното дело или в отделно исково производство за делба /съвместното разпореждане с общите имоти или доброволната делба с договор ще са голямо изключение/;
- иск по чл. 26 от Семейния кодекс за прекратяване на съпружеската имуществена общност, предявен от единия срещу другия съпруг тогава, когато бракът не е прекратен, стига да са налице важни предпоставки за това.
Интерес обаче представлява и съдебният иск по чл. 31, ал. 2 от Закона за собствеността. Въпреки че семейната общност има различен характер и не може да бъде приравнена към обикновената /дялова/ съсобственост, приложим към нея се оказва в това отношение общият режим на управление на съсобствените вещи. Тази бездялова съпружеска общност, макар и по-особена, обаче не изключва възможността на заинтересования съпруг да защити правата си на ползване на вещ от нея и чрез иск по чл. 32, ал. 2 от Закона за собствеността. Докато при съсобствеността се формира общо събрание и решенията се вземат от съсобствениците, притежаващи повече от половината от съсобствената вещ, такова разрешение е невъзможно при съпрузите, които в много изключителни случаи след развода могат да доказват, че нямат равни дялове. При това положение очевидно единствено съдът, след като формира своето становище с оглед конкретните обстоятелства, може да се произнесе с решение, което да замести общата воля на съпрузите и по задължителен за тях начин да уреди всички въпроси по използването на общото имущество, в това число - и на недвижимите имоти.
Какво е практическото значение на въпроса? Всеки имот има необходими и присъщи разноски - по заплащане на данъци и такси, свързани със собствеността, по заплащане на текущи разходи за потребление и текущ ремонт, някои от които не зависят от реалното фактическо ползване /например за топлофикация /. Особено големи могат да са разходите, свързани с наложил се основен ремонт и осуетяването на разрушаването на имота.
От другата страна стоят ползите от недвижимото имущество - възможността то да се обитава физически /неговата потребителна стойност/ и да се получават доходи от отдаването му под наем.
При липса на съгласие между съпрузите и при фактическа раздяла между тях се налага защита на интересите и на двамата участници в имуществената общност, които могат да бъдат доста противоречиви.
Житейски се срещат дори случаи, при които съпругата е на почивка и при завръщането си намира наематели в апартамента, който обитава, сключен от другия съпруг в качеството му на собственик, посочен в документ за покупка.
В крайна сметка законодателят е оставил правни възможности дори тогава, когато не е настъпил психологическият момент за формално разтрогване на брака или докато все още текат съдебните процедури за това да се реши отделно въпросът за ползването и управлението на имуществото, придобито по време на брака и в режим на семейна общност.

Адвокат Бисерка Маринова


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход