Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Съвети за газов котел и др., моля

Публикувано от BaiZmei 
Съвети за газов котел и др., моля
27-12-2007 - 14:18:12
Здравейте! Разгледах форума и намерих много полезни съвети, но имам и други въпроси. Що е то сонда за външна температура и как точно влияе на работата на котела? Кое е по-изгодно бойлер със серпентина или проточен? Какво е "Аквакомфорт" - има го при котлите Вайлант, а може би и при много други? Малко мнения за котли Baxi - работа, проблеми, разход и т.н. Засега толкова.
Благодаря предварително!
Re: Съвети за газов котел и др., моля
27-12-2007 - 15:01:19
Здравей. Мога да ти отговоря на два от въпросите.
1. Сондата за външната температура е датчик за температура, който се поставя извън помещението по възможност на северна стена на сградата. Служи за това да дава информация на котела за външната температура. Вследствие на тази информация котелът определя до каква температура да загрява водата за отопление преди да изключи, т.е., когато отвън е по-студено, той загрява водата до по-висок градус, когато е по-топло - до по-нисък. Според положението на ключа за температура на водата на самия котел това се регулира допълнително, като в инструкциите към котела са дадени кривите по които се определят тези температури.
2. При Мора "Аквакомфорт" е функция при която, ако е зададена, котелът предварително затопля и поддържа водата за битови нужди подгрята във времето, когато е била използвана предишния ден. Това ти дава възможност да не чакаш необходимите секунди водата да се загрее, за да потече топла вода, но пък логично повишава разхода.
Re: Съвети за газов котел и др., моля
27-12-2007 - 15:17:46
Благодаря Zhimi. Тъй като съм малко резервиран относно проточните газови бойлери/засега без основание/, може ли един такъв да осигури топла вода за баня и кухня едновременно?
Re: Съвети за газов котел и др., моля
27-12-2007 - 17:05:16
Като капацитет е възможно, но има неизбежни колебания при пускане и спиране на водата, напр., ако някой мие чинии в кухнята, променяйки дебита, променя съответно и температурата, което през лятото не се усеща много, но през зимата, вероятно заради по-ниската температура на студената вода, се налага постоянно да нагласяваш кранчетата в банята, ако някой често пуска и спира топлата водата в кухнята.
Re: Съвети за газов котел и др., моля
27-12-2007 - 18:39:58
При котлите на Вайлант не е така - има датчик за температурата на изходящата БГВ, който датчик модулира пламъка в зависимост от нуждите. Дебита е достатъчен да захрани душ+мивка при делта Т=30*С - тоест дори и зимата. Но въпреки всичко и аз не съм любител на проточните бойлери.
Re: Съвети за газов котел и др., моля
28-12-2007 - 09:23:06
Zhimi Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравей. Мога да ти отговоря на два от въпросите.
>
> 1. Сондата за външната температура е датчик за
> температура, който се поставя извън помещението по
> възможност на северна стена на сградата. Служи за
> това да дава информация на котела за външната
> температура. Вследствие на тази информация котелът
> определя до каква температура да загрява водата за
> отопление преди да изключи, т.е., когато отвън е
> по-студено, той загрява водата до по-висок градус,
> когато е по-топло - до по-нисък. Според
> положението на ключа за температура на водата на
> самия котел това се регулира допълнително, като в
> инструкциите към котела са дадени кривите по които
> се определят тези температури.
> 2. При Мора "Аквакомфорт" е функция при която, ако
> е зададена, котелът предварително затопля и
> поддържа водата за битови нужди подгрята във
> времето, когато е била използвана предишния ден.
> Това ти дава възможност да не чакаш необходимите
> секунди водата да се загрее, за да потече топла
> вода, но пък логично повишава разхода.

Но Аквакомфорта при котлите Мора е само при Проксимата която е доста успешен модел и лично на мен ми допада поради факта че сама си търси отопрителната мощност
За проточните боилери наистина това е недостатък ,ако имаш примерно 2 бани и мивка в кухнята едноконтурен котел със воден бойлер ...Мора предлагат такива който са изключително надеждни
Re: Съвети за газов котел и др., моля
28-12-2007 - 09:51:17
Благодаря за отговорите. Може ли малко обяснения на тема делта Т - различните котли са с различни такива. В крайна сметка като отворя крана каво получавам?
Re: Съвети за газов котел и др., моля
28-12-2007 - 18:39:40
Значи - производителят дава в характеристиките на котела какво количество гореща вода произвежда за минута. Някои пишат дебита при дТ=30, други - при дТ=25. Ако пише, че дебита е например 11л/мин при дТ=30*С, това означава, че ако водата от водопровода влиза в котела с Т=5*С, то котела може да осигури на изхода 11л/мин при Т=35*С.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход