Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Защитените територии и незащитената Природа

Публикувано от Motion 
Re: Защитените територии и незащитената Природа
16-03-2007 - 12:03:05
бг парадоксите

[www.bnr.bg]
Re: Защитените територии и незащитената Природа
27-03-2007 - 11:13:39
Doomed Pirin ...
[dnes.dir.bg]

In memoriam – Bansko …
[www.capital.bg]

The Black Sea Coast: Waiting for devastation …
[www.standartnews.com]




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-03-27 11:18 от Motion.
Re: Защитените територии и незащитената Природа
27-03-2007 - 12:46:03
Едничката ми надежда сега е да разчистят бързо и безкомпромисно терена на Краш, че така и другите да се позамислят.

Ама нали така се раждат драматичните герои - Разминавене на надежните и действителността. :-(((
Re: Защитените територии и незащитената Природа
28-03-2007 - 16:04:42
nacheff,

За съжаление аз нямам големи надежди нещата в тази страна да се оправят в близките 50 до 100 години.
Всеки се е хванал за пачката – от клошара до президента ...
(Сега няма да намесвам т.нар. цивилизован и развит Запад, защото темата ще се разводни (но и там нищо не е такова, каквото изглежда на повърхността))

Виждаш какво става в страна, в която думата държавност е свързана единствено с корупция, прокарване на лични и групови интереси и откровена некадърност.
Нелепото е, че въпреки ОЧЕВИДНИТЕ доказателства за некомпетентност и облагодетелстване на всички нива в държавана (и общинска) йерархия, органите, които са задължени по закон да защитават същата тази държавност, ЯВНО се отказват да действат. Или ако предприемат някакви действия, то те са единствено формални и показни.

В една държава, където функцията контрол е или мразена, или опорочена, или изпразнена от съдържание, няма какво хубаво да се случи.
Ако живеехме във виртуален свят, щях да пусна една Real War (това е РС игра), за да тествам системата winking smiley – и щеше да се види как реагират т.нар. бг държавна власт и държавно управление.
В екстрена ситуация. Защото именно в подобни условия ще си проличат истинските им възможности и същност ...
Но честно казано, просто не искам да мисля за това.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-04-25 09:31 от Motion.
Re: Защитените територии и незащитената Природа
28-03-2007 - 16:34:31
Motion,

Аз всъщност научих практически от тебе за подробностите по проекта на Краш до Варвара. Преди това съм попадал на разни медийни злободневки, но толкова кратки и разхвърляни, че нищо не ставаше ясно.

Обаче ! Доколкото разбирам, ножът вече опрял в кокъла! Поне по този проект.
Чувам, че 5-членен състав на ВАС се е произнесъл "ПРОТИВ".
Нямам лични поводи да питая уважение към тази система или надежда, но ....
Не, че не могат да се измислят още схеми и ходове. Винаги може.
Някак си в този конкретен случай нещата отидоха твърде далеч.

Имаш ли мнение по темата ?

Слушах в неделя пекания финансист Йордан Цонев. И той радетел за права вяра :-((((
Всъщност при разговора с нега основно се говореше за Силистар, а Краш беше "уж" бегло споменат.

За друго ще се въздържа, но поне му признавам (на Цонев), че има добро чувство да познава, откъде ще задуха вятър.

Тук ще отворя една скоба. Знаеш ли, че в продължение на много дълги години г-н П. Бенински (собственик на Силистар Юг ООД), притежавайки много голям имот почти на плажа на Силистар, с е опитваше да намери инвеститори за един амбициозен проект, който предствляваше нещо като инопланетен бетонен космически кораб, кацнал на едни огромни 15 м. крака. Като го видях , идеше ми да се прекръстя, макар че не съм практикуващ.
Последва неуспех и после нови опити да се продаде замята и проекта. И всичко това се случваше плътно до момента на скока на цените. Оттам му загубих дирята.
И сега, след като името на Цонев се спомена до името на Силистар, мравки ме полазиха.

То и на юг вече няма къде да се ходи на море. Останали бяха едни кътчета около Перла, Велека и Силистар и толкоз. След това гасим лампата. И хайде към Гърция.
Re: Защитените територии и незащитената Природа
29-03-2007 - 10:35:11
nacheff,

Знаеш ли кое е най-страшното в цялата история за българската Природа ...
То е същото, което важи за човечеството въобще (перефразирам чужд израз) – когато добрите хора се откажат да се противопоставят на лошите. Именно това се случва в бг от векове насам, и редките изключения рядко са завършвали с успех ...

Вече сме дискутирали онзи вечен въпрос: какво можем да направим срещу несправедливостта и престъпленията, и лично за мен отговорът винаги е бил революционен.

Според мен честният човек има само два възможни избора:
- или да приеме идеята, че трябва да бъде извършено престъпление, за да се спре друго престъпление,
- или да се оттегли от света.


Не съм живял преди бг да попадне под турско робство, и не мога да кажа дали българинът винаги е бил толкова примирен и безучастен към собствената си съдба. Живея само сега и това, което виждам е все същата примиреност и безучастност ... Неслучайно направих малко фрапиращия израз, че днес всеки се е хванал за пачката – ОТ КЛОШАРА ДО ПРЕЗИДЕНТА.

Всеки, според нивото, на което се намира, се стреми да оцелее, и макар че начините за това се различават ужасно много, крайната цел винаги е една и съща.
The point is … къде свършва основанието „да оцелея”, и къде започва „да бъда добър човек, да се чувствам свободен, да бъда щастлив”.
Т.нар. еволюция на човешкия вид несъмнено постановява оцеляването като приоритет, и това е трудно оборимо, ако трябва да изхождаме от несъмнения факт: ако не съм жив и здрав, няма как да бъда добър човек ... На пръв поглед звучи ужасно логично, но при по-дълбоко вглеждане съвсем не е така. Примери в световната история е имало (и надявам все още има, защото ако те свършат, това ще бъде и нашият край като еволюция), но те са ужасно малко в сравнение със смазващата сива инерция на ежедневието, в което виждаме стотици и хиляди, стотици хиляди и милиони други примери – на тези, които оцеляват на всяка цена.

Знаеш, че колкото по-елементарно е устроен вътрешният свят на един човек, толкова по-елементарни са и неговите разсъждения, съответно действия.
Една циганка, която се прави, че мете улицата, няма как да бъде следващата Майка Тереза. Не и докато се прави, че мете.
Тя също така няма да пожали нито тревата, нито фиданката, нито гората, нито реката, нито морето, ако й се удаде възможност да живее „добре” материално - за сметка на тях.
Аз ще го направя - и го правех, дори когато работех като най-обикновен бачкер в производството.

Затова винаги съм казвал fuck-off the being, човек не живее единствено, за да си купи жилище, кола, да направи семейство и оттук нататък цял живот да оправдава своята пасивност, безразличие или престъпления - с тях.

Да се върнем към Южното Черноморие.
Предполагам знаеш онзи лаф, който се употребява(ше) за студентите от глухата провинция, които идват в София - те така се разпасват, че дори родителите им не могат да ги разпознаят в тези почти курвенски облечени, кадящи, често пъти join ващи, просташки (или направо вулгарно) говорящи, еднодневни имитации на бъдещия ни интелектуален елит ...
Това се случва не само с простоватите хорица, нагазили в градската пищност, мръсотия, гонитба за пари и стремеж към показност.
Това се случи (и случва) и с повечето от собствениците на - и желаещите да придобият собственост в - недвижими имоти. До началото на новия век пазар за този тип собственост просто нямаше, а сега, когато той се „разпаса” течението стана неконтролируемо – не, че някой изобщо иска да го вкара в разумни и щадящи Природата граници ...

Човекът Йо.Цо. също няма подобно намерение, или ако декларира такова, то е обусловено и продиктувано единствено и само от съответните финансови интереси на крепящият го Ах. Доган (или чужди, но филтрирани през него) и, да ги наречем, „некои” кръгове около самия Йо.Цо.
За последния каквото и лошо да кажеш, няма да сбъркаш – той е доказано (при това многократно) лицемерен, корумпиран (всъщност и корумпиращ, имайки предвид постовете, които е заемал или заема в момента),но и ужасно посредствен и прозрачен човек. За икономическото му „образУвание”, капацитет и компетентност изобщо няма да коментирам.
Позволявам си тази плеяда от определения с ясното съзнание, че го обиждам, но по същия начин режисьорът на един филм по действителен случай би бил упрекнат, че нарича нещата и хората с истинските им имена ...

За мен решението на ВАС е донякъде очаквано, но не споделям мнението, че това би могло да бъде добрият пример, който ще бъде последван оттук нататък.
Напротив, най-малкото защото тук не се прилага американския тип правосъдие, съгласно което при съдебни казуси могат да се използват вече влезли в сила решения на други съдилища, ситуацията е много далече от едно глобално решение в полза на Природата.

Чест прави на организации като WWF - For a living planet и българското обединение „За да остане Природа в България”, които продължават неравната борба срещу една държавна власт, която е всичко друго, но не и държавна, нито власт.

Не знаех за този смехотворен проект за Силистар (чувал съм за други, но не в този район), но имай предвид, че препратката, която поместих - с очакваните за реализация проекти по Южното Черноморие, е само информативна и всъщност на инвеститорския пангар са сложени още местности и терени ...
Както бях казал на моите познати – щастлив съм, че поне досега съм имал възможността да се порадвам и изживея своите мигове на почти всички баири и заливчета по крайбрежието от Бургас до Резово ... защото това, което очаква този красив район е само консуматорско, т.е. безогледно, употребяване.

Единственото успокоително нещо в цялата тази безумна сага е, че Природата има неизчерпаем резерв от рекреационни сили, и всъщност никога няма да бъде унищожена напълно. За съжаление хората, които останат да живеят, ще трябва да се задоволят само със сурогати.

П.С.
Тук ще дам препратка към още една статия за продължаващото узаконено престъпление, наречено замени …
[www.segabg.com]
Специално за това изключително нагло и продължително във времето облагодетелстване на частни фирми и лица моите думи са безсилни sad smiley

А ето защо другата голяма надежда на някои хора – както те казват, „да се европеизираме”, е също само една гола фраза, лишена от всякакъв резон (при това авторът е използвал доста беден набор от конкретни цифри!) ...
[www.segabg.com]



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2007-03-29 10:42 от Motion.
Re: Защитените територии и незащитената Природа
19-04-2007 - 09:38:10
И докато всякой се е хванал за пачката и всекидневните си проблеми, ето как ПРИБЛИЗИТЕЛНО изглежда Мястото, където живеем ...

[dnevnik.bg]
Re: Защитените територии и незащитената Природа
19-04-2007 - 11:57:53
"За да стане България по-добро място за живеене, чистата околна среда трябва да е грижа на всеки българин, смятат експертите."
Голямо откритие са направили експеритеsmiling smiley Иначе са прави, ако никой не цапа няма да има боклук. Ако пък не цапаме, но в същото време да плащаме на концесионер да събира несъществуващия боклук, плащаме на експерит да пишат стратегии, усвояваме средства за екология и вълка ще е сит и агнето цяло.
Re: Защитените територии и незащитената Природа
19-04-2007 - 12:46:43
Уви, всеки народ си има определено ниво на дисциплинираност и мърлящина. В България първото е ниско, второто високо. Оптимист съм че ще има подобрение в бъдеще, все пак много хора вече са живели или поне ходили при нации с по-добри параметри. Аз лично като се върнах след 7 години в чужбина, година и половина не съм хвърлял фас или хартийка на улицата. После спрях цигарите и пак в чужбина за допълнително облагородяване на личността. smiling smiley
Re: Защитените територии и незащитената Природа
31-05-2007 - 10:50:34
[www.segabg.com]

Ето как пак се намерихме на изходната позиция - типично по нашенски.
Каквото и да се каже във връзка с тази престъпна безотговорност на т.нар. народни представители, то няма да помогне на морското крайбрежие да се опази ... Защото трябват действия, а т.нар. н. представители явно представляват единствено онези с парите и тяхното желание за едни други действия.

nihonjin,

Ти май добре си поживяваш сменяйки ареала winking smiley
Честно да ти кажа, ако не беше чисто вътрешното ми чувство за близост с тази земя, изобщо нямаше да се поколебая да менкам местата като теб.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход