Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
29-12-2007 - 17:45:53
Quote

SunFreacks Написал:
-------------------------------------------------------
> Точно така ...но не е задълително да са 2
> радиатора една лира стига ...ако е по голям
> приомерно 30Кв може и един радиатор от малките
> ....А за да ти прегрява котела викни си сервиз да
> ти погледнат сондимите попринцип трябва да изключи
> ....какъв ти е котела ?


Под прегряване имам предвид превишаване на зададената температура. Примерно при зададнена температура 60 градуса, ако котела достигне 65 градуса, ще спре горелката. След 1-2 минути ще изстине и пак ще запали. След по-малко от минута пак ще запали и т.н. За това зацикляне ти казвам че дава преразход. Това става когато термоглавите затворят и цялата тази мощност няма къде да иде - една лира и радиаторче са най-много 2 кВ, и какъв е смисъла да греят, ако не е нужно? Пак пари на вятъра!

Котела ми е 24 kW. Минималната му мощност е 8 kW. Може би 95% от монтираните котли в България имат такава или по-голяма минимална мощност. Специалистите от Овъргаз ми бяха настроили минималната мощност на 50% от максимума. Тогава наистина беше зле. На котела сервиза сам го направих преди 2 години. Нямам оплаквания!

2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
29-12-2007 - 18:10:40
Quote

stefan_nankov Написал:
-------------------------------------------------------
> ...Същевременно програматорът задава на котела, дали
> да се включи или не.
> Има естествено и други фактори - намалям
> постепенно мощността на котела и в момента съм на
> 30 %, но считам че трябва да го намаля до 25 %
> (използвам МОТАН ОПТИМУС МТ 24 КВт с външен
> датчик) и може би малко да поотворя спирателните
> кранове на последните два радиатора, за да се
> пълнят още по-бързо с топла вода.
> ...


Тоя котел е с минимална мощност 10 кВ (42% от максималната 23.7 кВ). Ако наистина може да работи на 30% е голямо постижение! Трябва да се внимава с прекаленото намаляне на минималната мощност - може при ниско налягане на газта да не успее да запали!

Какъв е тоя седмичен програматор дето ползваш? Ако си сложиш програматор с термостат в най-трудната за топлене стая и оставиш вентила там на 5 (или направо махнеш термостатната глава), системата ще ти заработи много по-добре, почти перфектно.Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2007-12-29 18:16 от 2v6.
Re: Моля за съвет за газови котли
29-12-2007 - 18:21:22
Проблема е че твърде късно разбрах че има радиопрограматори, а котела е монтиран в дневната, т.е. трябва да режа 20 м гипсокартон за да го докарам дотам, а и според мен най-правилно е да е в най-използваната стая.
Иначе програматора е Computerm или нещо такова уж италианско и е с термодатчик (поне според мен).
А за процентите - пак ще видя в инструкциите, но поне на дисплея ми дава тази възможност. (Въпреки че от фирмата -инсталатор наистина го бяха нагласили на 40%)
Re: Моля за съвет за газови котли
29-12-2007 - 20:37:04
Трябва да се започне от зад на пред , първо изчисляваме колко е необходимата мощност за отоплението на дадена площ после определяме мощноста на отоплителните тела (били те радиатори , водно подово или вентил конвектори ) добавяме определен процент загуби съобразени с изложение , дограма , изолация и геогравска ширина . После избираме топлоизточник съобразен финасово ,икономически и според това дали го има в района - пр газ .Избираме топлоизточник независимо който и да е , и който ми каже че ще си регулира системата без буферен съд , термовентили , помпа с променлива скорост и дебит - грудфос алфа , централен термовентил , трипътен или 4 пътен вентил , програматор с вътрешни и външен датчик - просто ше плаща много повече .Този филм кадето се продават газови котли и хоп в апартамента с тръбички с ал влошка за 1 ден майсторите готови бягай далеко - 2-3 хиляди лева система мъжо давай , ясно че отбивате само номера с алтернативно отопление и навъдили се фирми мишки - и преди го казах едно време се ревеше от топлофикация сега и в бъдеще ще се реве от газификация .Има логика котела пр час преди интензивното ползване на топлина да зареди буфера на 90 гр и да спре след това главния вентил нагласен пр на 60 гр да праща часове към консуматорите , отделно всяка стая с отделен термостат да регулира стайната температура и при достигане на зададената да върти една и съща вода . Така няколко часа зависимост колко литра е буфера и външната температура . Някой дае чувал за диферинциален байпас вентил той за какво служи .Чао отивам на гости . smiling smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
29-12-2007 - 23:05:22
Чували сме за такъв ,но на по-големите котли несмогава ....еле па ако и правена и инсталацията от калпави специялисти....на такива колко съм се нагладал идея си нямате....

Quote

Тоя котел е с минимална мощност 10 кВ (42% от максималната 23.7 кВ). Ако наистина може да работи на 30% е голямо постижение! Трябва да се внимава с прекаленото намаляне на минималната мощност - може при ниско налягане на газта да не успее да запали!

Какъв е тоя седмичен програматор дето ползваш? Ако си сложиш програматор с термостат в най-трудната за топлене стая и оставиш вентила там на 5 (или направо махнеш термостатната глава), системата ще ти заработи много по-добре, почти перфектно.

Всички газови котли са на този принцип ....само че разликата е че няма да ти харчи газ....е кое ти е по икономично да пали често горелката ?или да върти помпата ....а в твоя случаи явно ти е малка системата или термоглавите са те затворили ....в няшия офис е по същия начин само че сме с по различно отопление winking smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
30-12-2007 - 06:51:44
По-малката мощност според мен резултира в по-бавното затопляне на отоплителния кръг - т.е. по-продължителна работа на котела. Освен това при това положение на спирателните кранове (които доколкото знам регулират оттока и пълненето на радиаторите) всички радиатори накачени последователно се пълнят по-равномерно с топла вода (поне според мен), което пък увеличава комфорта. Освен това ако щете се смейте но при по-ниската мощност термоглавите не се лъжат да затворят по-рано, както беше преди, а затварят доста по-късно.
Резултатът според мен е, че поне в моя случай котелът работи по - продължително време в рамките на един час, а иначе се включваше и изключваше доста по-често защото много бързо достигаше зададената от външния датчик температура за отоплителния кръг.
Иначе, вярно е че системата може да се класифицира като малка - има към 50-55 м. тръби и общо около 45 л. вода в отоплителния кръг, което за този котел си е нищо.
Re: Моля за съвет за газови котли
30-12-2007 - 16:41:11
Диференциални байпас вентили има с цолаж от 3,8 ми до 2 цола респективно от 5 до 500 киловата мощност на котела . Каде обаче се монтира и за какво служи вентила .
Re: Моля за съвет за газови котли
30-12-2007 - 18:56:08
smoking smiley
Осигурява байпас на помпата ако затворят термовентилите и се повиши налягането, връзва се успоредно на радиаторите. Обаче ти ми кажи къде в един съвременен (искам да кажа малък winking smiley ) апартамент виждаш място за буфер, който да осигури топлина за няколко часа?Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2007-12-30 19:12 от LazarG.
Re: Моля за съвет за газови котли
31-12-2007 - 09:49:33
Точно там е проблема , че газификацията идва като алтернатива на досегашния начин на отопление и ни сварва неподготвени . Също и фирмите-произвеждащи газови котли са проучили пазарната ниша и разработват такъв продукт . Който да бъде на пръв поглед компактен и с добър дизаин за да може да се монтира в апартамент без да пречи особено . Ако човек разполага с повече пространство пр къща може да си направи системата както трябва - вярно първоначалната инвестиция е малко по голяма но комфорта е по голям и разхода пада на газ . sun-works.com
Re: Моля за съвет за газови котли
31-12-2007 - 15:19:00
А бе не е малко по-голяма инвестицията. И аз съм много навит на един "Комби бойлер" на Sunsistem, който е нещо много хитро - буфер от 500л, с две серпентини соларна и за котел с вграден вътре неръждаем водосъдържател за БГВ, а отвън е водата за отоплителната система. Да, ама 3000лв - кога ще ги избиеш от икономии?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход